Ανάλυση

Σήραγγες Σκαραμαγκά: Ένα έργο που πληρώθηκε, αλλά δεν έγινε ποτέ

Ανάλυση

Σήραγγες Σκαραμαγκά: Ένα έργο που πληρώθηκε, αλλά δεν έγινε ποτέ

Λίγο πριν από την Αθήνα, στο ύψος της λίμνης Κουμουνδούρου στον Σκαραμαγκά, δίπλα στην Εθνική Οδό, υπάρχουν δύο σήραγγες, ατελείς.

Οι σήραγγες αποτελούν μία πανάκριβη «πρωτοβουλία» για τη δημιουργία του Ανισόπεδου Κόμβου του Σκαραμαγκά, που θα βοηθούσε σημαντικά στην εξομάλυνση της κυκλοφορίας στο συγκεκριμένο σημείο, οδηγώντας την περιοχή σε μερική αποσυμφόρηση.

Το έργο δημοπρατήθηκε το 1997 και δύο χρόνια αργότερα ανάδοχος κρίθηκε η κατασκευαστική εταιρεία Παντεχνική, με το κόστος για την κατασκευή του έργου, να ανέρχεται στα 13,5 εκατ. ευρώ και ορίζοντα υλοποίησης το 2001. Στο κόστος αυτό υπολογίζονταν και δαπάνες για απαλλοτριώσεις.

Σχεδόν ενάμιση μήνα μετά τις υπογραφές, η Παντεχνική πρότεινε να γίνουν τροποποιήσεις, μεταξύ των οποίων ήταν και η κατασκευή των δύο Σηράγγων.

Συγκεκριμένα, πρότεινε να κατασκευαστεί μία δίδυμη σήραγγα, από την οποία θα διέρχεται η Εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου, ενώ προφανώς, κάποιος καταλαβαίνει ότι αυτό θα σήμαινε και παραπάνω κόστος, η εταιρεία όμως δεσμευόταν ότι η κατασκευή δε θα επιβάρυνε τα οικονομικά.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ ενέκρινε την αλλαγή του σχεδιασμού. Στη σχετική εισήγηση αναφέρεται μάλιστα ότι «με αυτή την προτεινόμενη λύση, η ολοκλήρωση των έργων θα γίνει σε μικρότερο χρόνο σε σύγκριση με τη συμβατική λύση, διότι η ανάδοχος εταιρεία του έργου, θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει περισσότερα μέτωπα εργασίας ανενόχλητη από εξωγενείς παράγοντες».

Απαλλοτριώσεις

Το έργο λοιπόν θεωρητικά θα έπρεπε να προχωράει, ωστόσο οι μελέτες στην πράξη κρίθηκαν ελλιπείς, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να χρειάζονται κι άλλα έργα για να υλοποιηθεί το αρχικό. Φυσικά, αυτό οδήγησε σε προβλήματα χρηματοδότησης, που πάγωσαν το εγχείρημα.

Δεν ήταν όμως μόνο η έλλειψη χρημάτων το πρόβλημα. Στην περιοχή υπήρχε μία κυρία, η οποία διέθετε μία μικρή κατοικία πάνω από το σημείο κατασκευής, καθώς και μία έκταση τεσσάρων στρεμμάτων.

Η κάτοικος αυτή, στην οποία φορτώθηκε και η ευθύνη για την αδυναμία ολοκλήρωσης του έργου, ήταν μία από τους ιδιοκτήτες που θα αποζημιώνονταν, λόγω των απαλλοτριώσεων, πλην όμως δεν μπορούσε να λάβει το ποσό των 150 εκατ. δραχμών, (440.000 ευρώ περίπου), καθώς δεν διέθετε τους απαραίτητους τίτλους ιδιοκτησίας. Επιπλέον δεν επιθυμούσε να φύγει από την περιοχή και έτσι προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο τη δικαίωσε και δεν επέτρεψε στο δημόσιο να προχωρήσει στην αναγκαστική απαλλοτρίωση των τεσσάρων στρεμμάτων.

Με το κόστος πια να έχει εκτροχιαστεί, η Παντεχνική έλαβε έπειτα εντολή να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης του ποσού, που χρειάζονταν για το έργο, κάτι που έγινε. Όμως, απαιτούσε εκ νέου αλλαγές στη μελέτη και νέες απαλλοτριώσεις, ενώ διαμαρτύρονταν παράλληλα για καθυστερημένες πληρωμές από τη μεριά του Δημοσίου.

Με σχετικό έγγραφο η τεχνική εταιρεία έπαψε και επίσημα τις εργασίες στον κόμβο και στις Σήραγγες στα μέσα Φεβρουαρίου του 2003, με τις δαπάνες έως εκείνη τη στιγμή να φθάνουν κοντά στα 22 εκατ. ευρώ.

Το 2011 κατατέθηκε νέα μελέτη, από ανάθεση της Περιφέρειας Αττικής, στην οποία οι Σήραγγες εγκαταλείπονταν εκ νέου από τον σχεδιασμό που προέβλεπε πλέον την κατασκευή ενός τριπλού ανισόπεδου κόμβου, που θα ένωνε τη Δυτική Περιφερειακή Αιγάλεω με την Αθήνα και τον Πειραιά και με κόστος άνω των 50 εκατ. ευρώ.

Αυτό το έργο εντάχθηκε σε κοινοτική χρηματοδότηση τον Νοέμβριο του 2012 και απεντάχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013, ενώ άλλα τέσσερα χρόνια μετά, το 2017, ο κόμβος Σκαραμαγκά εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής, μόνο και μόνο για να «σκοντάψει» πάνω στον αγωγό φυσικού αερίου, που «τρέχει» παράλληλα με τη Λεωφόρο Σχιστού.

Σήμερα το Υπουργείο Υποδομών επιχειρεί να προχωρήσει στην πολυπόθητη ολοκλήρωση, χαρακτηρίζοντάς το ως εθνικού επιπέδου και εντάσσοντάς στο στον προγραμματικό σχεδιασμό του. Αποκτά έτσι, προτεραιότητα μιας και η χρηματοδότησή του θα προέλθει από πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας Αττικής.

Όσο για τις Σήραγγες, κανείς δεν ξέρει τι θα απογίνουν.

Πηγή: editor.gr

You may also like