Ανάλυση

Drone Dome: Ασπίδα προστασίας στο Αιγαίο απέναντι στα τουρκικά drones

Ανάλυση

Drone Dome: Ασπίδα προστασίας στο Αιγαίο απέναντι στα τουρκικά drones

Δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από όταν τα λεγόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και η συζήτηση γύρω από αυτά, μπήκε στην καθημερινότητά μας.

Τα λεγόμενα UAV (Unarmed Aerial Vehicle) δηλαδή τα ιπτάμενα οχήματα, που δεν διαθέτουν χειριστή στην άτρακτό τους διαμορφώνουν πολύ σημαντικό ρόλο πλέον τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση των στρατιωτικών μονάδων.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χρήση των drones από μεριάς της γείτονος Τουρκίας προς την χώρα μας με σκοπό τόσο την απειλή της εδαφικής μας κυριαρχίας, αλλά ακόμα και για κατασκοπεία. Μπροστά σε αυτή τη νέα πραγματικότητα ο εκσυγχρονισμός των δυνατοτήτων μας όσον αφορά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήταν μονόδρομος.

Η Ελληνική ηγεσία έχει επιλέξει να επενδύσει στην αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων της χώρας για την άμυνα και την αποτροπή, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία, η οποία έχει υιοθετήσει μια πλήρως εχθρική ρητορική.

Έτσι λοιπόν η χώρα μας προχώρησε στην απόκτηση του υπερσύγχρονου οπλικού συστήματος drone dome από το Ισραήλ.

Πρόκειται για μια εξαιρετική επένδυση, που αν αξιοποιηθεί σωστά, θα βοηθήσει στο να καλυφθεί το χάσμα μεταξύ της τεχνολογίας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της χώρας μας με την Τουρκία. Το συγκεκριμένο σύστημα τοποθετείται σε κομβικά σημεία στα νησιά της χώρας και προσφέρει μια αμυντική “ασπίδα” η οποία μπορεί να “τυφλώνει” τα εχθρικά drones.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου antidrone συστήματος είναι:

Η έγκαιρη και ακριβής ανίχνευση των εχθρικών UAVs (από τα πιο μικρά έως τα πιο μεγάλα) δίχως να επηρεάζεται από καιρικές συνθήκες ενώ μπορεί να συνδέεται και με άλλα ραντάρ ή αισθητήρες διευρύνοντας το φάσμα ανίχνευσής του.

Η κάθε ανίχνευση που ολοκληρώνει, αποτυπώνεται στη μνήμη του συστήματος έχοντας ταυτόχρονα την δυνατότητα ανίχνευσης και παρακολούθησης πολλών στόχων ταυτόχρονα. Η προηγμένη τεχνολογία του επιτρέπει να παρεμβαίνει στις πτήσεις των εχθρικών UAV ενώ παρέχεται η δυνατότητα ακόμη και της καταστροφής του εχθρικού drone με ακτίνα λέιζερ.

Όλα αυτά τα στοιχεία που συλλέγονται από το drone dome καταλήγουν σε έναν κεντρικό υπολογιστή όπου δίνεται η πλήρης εικόνα του πεδίου, η οποία μπορεί να διαμοιραστεί με ένα ανοιχτό σύστημα φιλικών – συμμαχικών μέσων.

Με το πεδίο της μάχης στη σημερινή εποχή να είναι πολυδιάστατο, σύνθετο και αρκετά πιο απαιτητικό, οι τεχνολογίες αιχμής, όπως το anti drone σύστημα που αποκτήσαμε, ενισχύουν σημαντικά και ουσιαστικά την αποτελεσματικότητα των ενόπλων δυνάμεων.

Πηγή: editor.gr

You may also like