Προχωράει το σχέδιο της ισχυροποίησης της πολιτικής προστασίας, μέσω του νέου σχεδίου που προετοιμάζεται πυρετωδώς και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Μάρτιο, ενώ ο αντιπυρικός σχεδιασμός εισέρχεται στη τελική φάση.
Είναι φανερό ότι κάθε σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα μας, αναδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι οι υποδομές μας πρέπει να προσαρμοστούν στις συνθήκες των φυσικών καταστροφών, λαμβάνοντας υπόψη και τις συνέπιες της κλιματικής αλλαγής. Καταβάλλονται από την κυβέρνηση συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου ο κρατικός μηχανισμός να εκσυγχρονιστεί και να αποκτήσει την ετοιμότητα που απαιτούν τα φαινόμενα μεγάλης έντασης.
Η προσπάθεια αυτή δεν είναι αναγκαία μόνο για την πατρίδα μας. Ο Παγκόσμιος Μετρολογικός Οργανισμός, διαπίστωσε το 2017 ότι οι κυβερνήσεις περίπου 100 χωρών στερούνται συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για φυσικές καταστροφές στις οποίες είναι ευάλωτες.
Η δημιουργία ενός ισχυρού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, είναι δεδομένο ότι συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση του τομέα της ασφάλειας στη χώρα μας. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Ένωσης συντονίζει τις προσπάθειες αντιμετώπισης φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών.
Σύμφωνα με τον κανονισμό του Συμβουλίου της ΕΕ (Μάιος 2019) για την ενίσχυση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης θα κατανεμηθούν κονδύλια συνολικού ύψους 1,26 δισ. € για το διάστημα 2021-2027 και ανώτατο ποσό 2,06 δισ. € για την εφαρμογή των μέτρων πολιτικής προστασίας που προορίζονται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού και προβλέπονται στο πλαίσιο του μέσου ανάκαμψης της ΕΕ.
Στη χώρα μας, ο ξεκινά η συγκρότηση ομάδων δασοκομάντος (500 άτομα). Παράλληλα, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την εγκατάσταση στην Ελλάδα ευρωπαίων πυροσβεστών που θα λειτουργούν υποστηρικτικά προς το έργο του προσωπικού της Πυροσβεστικής (200 άτομα), την ενίσχυση του στόλου της αεροπυρόσβεσης, τον διυπουργικό συντονισμό, την επιστημονική συμβολή και τον στόχο της αποτροπής των «mega fires», οι οποίες αγγίζουν το θερμικό φορτίο των 600 βαθμών Κελσίου.
Την ίδια στιγμή, καίριο ζήτημα αποτελεί ο συντονισμός μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων κατά τη διάρκεια των ισχυρών καιρικών φαινομένων (δηλαδή: του κράτους, της αυτοδιοίκησης, της περιφέρειας, των δήμων αλλά και των ιδιωτών), η ελληνική κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στην αναβάθμιση της «αίθουσας πολέμου» (war room).
Ο Πρωθυπουργός, είχε προαναγγείλει τη δημιουργία επιτροπών διαχείρισης κρίσεων που θα φέρουν όλους τους εμπλεκόμενους με σαφή πρωτόκολλα στον ίδιο χώρο, για να μην υπάρχει ασυνεννοησία, καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων και αποποίηση ευθυνών.
Παράλληλα, η διυπουργική συνεργασία αποτελεί προτεραιότητα, ειδικά μεταξύ των υπουργείων Εσωτερικών, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης. Η σχετική προετοιμασία των δήμων και των περιφερειών είναι κομβικής σημασίας, διότι και εκεί παρατηρήθηκαν μεγάλες αρρυθμίες.
Το ενιαίο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) θα αποτελέσει το στρατηγείο διαχείρισης έκτακτων αναγκών, με παρόντες τους εκπροσώπους των αρμόδιων φορέων (λχ. υπουργούς, στελέχη ΕΛΑΣ, ΔΕΔΔΗΕ, ΕΚΑΒ, περιφερειών, δήμων) και με τη διασύνδεση οποιουδήποτε άλλου συντονιστικού συστήματος.
Αντίστοιχα, η αποκατάσταση των περιοχών που έχουν πληγεί από τις φυσικές καταστροφές είναι υψίστης σημασίας και επιτελείται σημαντικό έργο με σαφές περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο. Μάλιστα, στη Βόρεια Εύβοια, ξεκίνησαν ήδη οι αναδασώσεις και φυτευτεί 4.000 δέντρα στην περιοχή της Λίμνης.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατάφερε να ολοκληρώσει όλα τα αντιδιαβρωτικά έργα σε χρόνο ρεκόρ, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει και τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα. Στο παρελθόν, παρόμοιες μελέτες και έργα απαιτούσαν πολλά χρόνια για να ολοκληρωθούν».
Για τη προστασία των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων, κρίθηκε απαραίτητη και προωθείται σημαντικά, η ανάπτυξη σχεδίων πολιτικής προστασίας αρχαιολογικών χώρων. Ως εκ τούτου, υπεγράφη σχετικό διυπουργικό μνημόνιο. Αυτό, σε συνδυασμό με τη γρήγορη πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης, η οποία πραγματοποιείται με χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και με τη συμμετοχή της επιστημονικής κοινότητας στην αξιολόγηση των δεδομένων, είναι παρεμβάσεις που γίνονται για πρώτη φορά στη χώρα συντονισμένα.