Δηλώσεις

Πλεύρης για μάσκες: Η επιτροπή θα συζητήσει την αναστολή της υποχρεωτικότητας σε εσωτερικούς χώρους

Δηλώσεις

Πλεύρης για μάσκες: Η επιτροπή θα συζητήσει την αναστολή της υποχρεωτικότητας σε εσωτερικούς χώρους

Δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά.

«Η επιτροπή σήμερα θα συζητήσει την αναστολή της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας και σε εσωτερικούς χώρους, αλλά προφανέστατα καταλαβαίνετε ότι θα υπάρξουν εξαιρέσεις, τις οποίες θα μας τις εισηγηθεί η επιτροπή. Η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η μάσκα εκεί που πραγματικά είναι απαραίτητη κι έχει λόγο επιδημιολογικό, παραδείγματος χάρη έχω αναφέρει πολλές φορές τα νοσοκομεία, τους χώρους όπου υπάρχουν και φροντίζονται ευάλωτα άτομα και από κει και πέρα προφανέστατα θα υπάρχει και σύσταση στη χρήση μάσκας. Βλέπετε ότι υπάρχει και μία κατεύθυνση από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπου πλέον μιλάει για μη υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας στα αεροπλάνα. Όλα αυτά πρέπει να εκτιμηθούν από την Επιτροπή σήμερα. Προφανέστατα θα υπάρχουν τέτοια μέσα που θα κριθεί ότι είναι απαραίτητη η μάσκα. Αλλά, σας λέω, ότι η φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι να πάμε στη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους μόνο πλέον όπου αυτή είναι απαραίτητη. Γιατί ούτως ή άλλως στη χώρα μας τους θερινούς μήνες οι εσωτερικοί χώροι είναι πάρα πολύ περιορισμένοι», σημείωσε.

Όσον αφορά την πανδημία επεσήμανε πως « Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι από το Σεπτέμβριο και μετά. Γιατί τα σενάρια είναι δύο, ακόμα και το πιο θετικό σενάριο να πάρουμε, γιατί δε λέω για το αρνητικό σενάριο να έρθει ανησυχητικά και επιθετικά η πανδημία με μία άλλη μετάλλαξη, εμείς μιλάμε με τα δεδομένα που έχουμε τώρα με την Όμικρον. Είναι βέβαιο ότι πάλι θα υπάρξει πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας, θα έρθουν οι χειμερινοί μήνες, το φθινόπωρο και ο χειμώνας, οπότε ακόμα και στις συνθήκες που δεν υπήρχε κορονοϊός και υπήρχε μεγάλη έξαρση της κοινής γρίπης, πάλι υπήρχε πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας. Άρα θα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες από τώρα ότι η πανδημία βρίσκεται εδώ πέρα, προφανώς έχει μπει σε μία άλλη φάση αλλά δεν έχει εξαλειφθεί κι επομένως είναι βέβαιο ότι το Σεπτέμβριο θα χρειαστεί να υπάρξει εμβολιασμός. Ευελπιστούμε ότι θα έχει ολοκληρώσει όλη την προσπάθεια που κάνει η επιστημονική κοινότητα να πάμε σε ένα εμβόλιο τύπου γρίπης, δηλαδή να μην έχουμε αυτή την επαναληπτικότητα αλλά να ξέρουμε ότι έχουμε ένα εμβόλιο το οποίο θα το κάνουμε εποχιακά όπως γίνεται για τη γρίπη, αυτός είναι ο στόχος, αλλά δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση θα βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα σε εκείνο το επίπεδο, οπότε πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ακόμα κι αν μιλήσουμε απλώς για ενισχυτική δόση» .

You may also like