Ανάλυση

Πως η πρωτοβάθμια υγεία αλλάζει πρόσωπο

Ανάλυση

Πως η πρωτοβάθμια υγεία αλλάζει πρόσωπο

Η πανδημία λειτούργησε και ως ευκαιρία προκειμένου να στηριχτεί η δημόσια υγεία μετά από μια δεκαετία κρίσης, ενώ παράλληλα με την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, δόθηκαν πολλές δυνατότητες για την ψηφιοποίηση και της υγείας.

Η Ελλάδα στερούνταν ενός καθολικού και αποτελεσματικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, παρά τις ενέργειες που είχαν γίνει κατά καιρούς στο παρελθόν. Οι ελλείπεις σχεδιασμοί, οδηγούσαν κάθε προσπάθεια αλλαγής των συνθηκών που επικρατούσαν σε αποτυχία. Η απαίτηση των πολιτών για ελεύθερη επιλογή ιατρού, δεν ήταν δυνατή μέχρι σήμερα.

Το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που προωθεί η κυβέρνηση σήμερα περιλαμβάνει αλλαγές που θα αλλάξουν συνολικά το πρόσωπο της πρωτοβάθμιας υγείας: την ριζική αναμόρφωση του ΕΟΠΥΥ, την εξυπηρέτηση των ασθενών σε ιδιώτες γιατρούς, την εισαγωγή τους σε νοσοκομείο, τη θεσμοθέτηση του προσωπικού γιατρού και τη δημιουργία του απαραίτητου νομικού πλαισίου ώστε οι ιδιώτες γιατροί να μπορούν εργάζονται στις δημόσιες μονάδες υγείας.

Το ψηφιακό σύστημα ραντεβού πολιτών για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, το οποίο σχεδιάστηκε από τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας, είναι ήδη διαθέσιμο στους πολίτες. Η πλατφόρμα finddoctors.gov.gr υλοποιήθηκε από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ). Μέσω αυτής, ο πολίτης μπορεί να κλείσει ραντεβού σε δημόσια δομή ή με ιδιώτη γιατρό που είναι πιστοποιημένος στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι: «αξιοποιώντας την εμπειρία των πολιτών και την εξοικείωσή τους με τη διαδικασία των ραντεβού για εμβολιασμό, παραδίδουμε το νέο σύστημα για τα ραντεβού στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Η πλατφόρμα του εμβολιασμού αποτελεί για τους πολίτες ένα κεκτημένο, υπερβαίνει το εμβόλιο και αποτελεί για εμάς το όχημα για να βελτιώσουμε συνολικά τις υπηρεσίες υγείας».

Έμφαση δίνεται και στην αναβάθμιση των δομών. Προβλέπεται η διοικητική και λειτουργική ενοποίηση των Κέντρων Υγείας και ΤΟΜΥ, αλλά και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Μέχρι την εκπνοή του 2022, αναμένεται η δημιουργία ακόμη 60 ΤΟΜΥ. Συνολικά, η πρωτοβάθμια υγεία θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα: Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, ιδιωτικές δομές ΠΦΥ και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς.

Η πρόληψη βρίσκεται στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής

Οι εν λόγω νομοθετικές παρεμβάσεις έχουν μεγάλη σημασία και στον τομέα της πρόληψης, ο οποίος κρίνεται καθοριστικός για τη δημόσια υγεία. Το νέο νομοσχέδιο, προβλέπει ότι κάθε ιατρική πράξη θα περνά από τον προσωπικό γιατρό, ο οποίος λαμβάνει και τον ρόλο του υγειονομικό συμβούλου. Περαιτέρω, εξετάζεται σε ειδικές κατηγορίες ασθενών να υπάρχει και ειδικός γιατρός. Ο πολίτης θα έχει το δικαίωμα επιλογής γιατρού ή αλλαγής του και όλοι οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν τον θεράποντα ιατρό που επιθυμούν.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, είχε επισημάνει πως: «Η πρόληψη και ο τρόπος ζωής είναι εξίσου σημαντικές με την ύπαρξη ενός συστήματος υγείας το οποίο θα εξασφαλίζει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα σύμφωνα με τις δυνατότητες της επιστήμης που αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς».

Το πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας που αφορά τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, περιλαμβάνει αρχικά τις μαστογραφίες. Οι γυναίκες που ανήκουν σε συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, θα λαμβάνουν sms στο κινητό τους που θα τις προτρέπει να προγραμματίσουν την εξέταση χωρίς συμμετοχή. Η εν λόγω πρωτοβουλία είναι μέρος του ευρύτερου προγράμματος πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης», το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Η επένδυση στις προληπτικές εξετάσεις είναι ο τρόπος για να προλαμβάνονται, παρά να αντιμετωπίζονται όταν δημιουργηθούν τα προβλήματα υγείας. Αυτή η οπτική αποτελεί εφαλτήριο για ένα καλύτερο επίπεδο διαβίωσης για τους πολίτες, για την εξοικονόμηση πόρων και για την άμεση βελτίωση των δεικτών της υγείας στη χώρα μας.

You may also like