Επικαιρότητα

Ποια είναι η υποπαραλλαγή της Όμικρον 2 που ανησυχεί τους ειδικούς

Επικαιρότητα

Ποια είναι η υποπαραλλαγή της Όμικρον 2 που ανησυχεί τους ειδικούς

Παγκόσμια ανησυχία φαίνεται πως έχει προκαλέσει μία νέα μετάλλαξη της Όμικρον, που είναι αρκετά πιο μεταδοτική.

Στο πλαίσιο χθεσινής ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας, παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον η ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά «με κάποιες αναφορές για μια μετάλλαξη, μια παραλλαγή της “Όμικρον”, “Όμικρον 2″».

Σε αυτό το ερώτημα πήρε τον λόγο και απάντησε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι «από την αρχή, από τις αρχές Δεκεμβρίου, μπορείτε να το ψάξετε κιόλας, υπάρχει και δημοσίευμα του Guardian, έχει αναφερθεί ότι η “Όμικρον” έχει δύο κλάδους».

«Ο ένας από τους δύο κλάδους, τον ονομάσαμε και stealth, “κρυφό κλάδο”, επειδή έχει μια μετάλλαξη στη θέση 67 που τον κάνει μη ανιχνεύσιμο από την κλασική μέθοδο που χρησιμοποιούμε για την ανίχνευσή του. Φαίνεται, λοιπόν, ότι μάλλον στη Νορβηγία αυτός ο κλάδος έχει επεκταθεί. Ίσως και σε κάποιες άλλες χώρες. Το κατά πόσο αυτό σημαίνει ότι είναι πιο μεταδοτικό είναι ακόμα νωρίς να το πούμε, γιατί δεν το έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλες χώρες. Και μπορεί τυχαία ο ένας κλάδος να επεκταθεί στη μια χώρα και τυχαία σε κάποια άλλη χώρα να δημιουργήσει μια επέκταση», εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης.

Όμως βάσει των όσων είπε: «Δεν έχουμε αναφορές αυτής της υποπαραλλαγής προς το παρόν στην Ελλάδα και δεν φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ του ενός κλάδου και του άλλου όσον αφορά, ας πούμε, τη νοσηρότητα ή τη μεταδοτικότητα». «Ακόμα είναι νωρίς. Αλλά το ξέρουμε από τις αρχές Δεκεμβρίου».

You may also like