Δηλώσεις

Καραμανλής: Το Πάτρα – Πύργος ξεκίνησε και θα παραδοθεί

Δηλώσεις

Καραμανλής: Το Πάτρα – Πύργος ξεκίνησε και θα παραδοθεί

Δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή για την έναρξη εργασιών της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος.

Θυμήθηκε κάτι που του είχε πει ένας ηλικιωμένος στην Κάτω Αχαΐα: Ότι πρέπει να τελειώσει αυτό το έργο, διότι κάθε χρόνο ξεκληρίζεται ένα χωριό. «Εν έτη 2022, σε μία χώρα σαν την Ελλάδα που θέλουμε να είμαστε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν μπορούμε να θρηνούμε άλλες ανθρώπινες ζωές», τόνισε, σημειώνοντας ότι το Πάτρα- Πύργος, που συζητείται πάνω από μία δεκαετία, ξεκινά.

«Η παράδοση θα γίνει μέσα σε λιγότερο από 36 μήνες, για το πρώτο μεγάλο τμήμα του», σημείωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα του έργου.

«Όλοι γνωρίζουμε την αλήθεια», πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, υπενθυμίζοντας ότι το 2015 το έργο κατατμήθηκε για να το αναλάβει συγκεκριμένος εργολάβος, που θα έπαιρνε στη συνέχεια και τηλεοπτικό κανάλι.

Σημείωσε επίσης ότι χθες ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εκδήλωση για την έναρξη των εργασιών του Πάτρα- Πύργος ανακοίνωσε και τη σύνδεση με την Αρχαία Ολυμπία.

«Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει συμβασιοποιήσει τα τελευταία τρία χρόνια έργα ύψους 3,5 δισ ευρώ και έχει δημοπρατήσει έργα ύψους 6 δισ ευρώ. Τα έργα αυτά δεν είναι μεμονωμένα, αλλά εντάσσονται σε έναν ευρύτερο ολιστικό σχεδιασμό», ανέφερε ο κ. Καραμανλής για το συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης οδικών και σιδηροδρομικών έργων.

Επισήμανε δε ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αντιμετώπισε τις μεγάλες παθογένειες των δημοσίων έργων στην Ελλάδα με τις αλλαγές στο νόμο 4412 για τις δημόσιες συμβάσεις. «Μελετοκατασκευή. Όχι μελέτη, δημοπράτηση και μετά το κατασκευαστικό έργο με καθυστέρηση, έρχεται ο εργολάβος, δεν μου αρέσει η μελέτη, είναι προβληματική. Αυτό είναι το έργο, πάρτο, κάντο, τελείωνε», και πρόσθεσε:

«Το δεύτερο που κάνουμε, που είναι πολύ βασικό, είναι ότι θα γίνεται σοβαρή επίβλεψη -όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη- από ιδιώτες μηχανικούς με την εποπτεία του δημοσίου». Εξήγησε δε ότι το δεύτερο είναι πολύ σημαντικό ιδίως σε δήμους μικρούς, που δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες. Και τόνισε: «Όλα αυτά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο για να αλλάξει η Ελλάδα. Υπάρχει ένα πακέτο έργων άνω των 13 δισ ευρώ».

You may also like