Δηλώσεις

Πλεύρης για ηπατίτιδα: Είμαστε προετοιμασμένοι και με πλήρη ενημέρωση σε όλα τα νοσοκομεία

Δηλώσεις

Πλεύρης για ηπατίτιδα: Είμαστε προετοιμασμένοι και με πλήρη ενημέρωση σε όλα τα νοσοκομεία

Δήλωσε σε συνέντευξή του, ο Υπουργός Υγείας Θάνου Πλεύρη στον Real και τους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και Κάτια Μακρή.

«Κάναμε και έναν έλεγχο αναδρομικό από 1/1 ουσιαστικά να δούμε τι χαρακτηριστικά υπήρξαν στα νοσοκομεία μας σε νοσηλείες. Υπάρχει ένας ορισμός που συνδυάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το ποιες περιπτώσεις μπορούν να υπαχθούν σ εαυτόν τον τύπο της ηπατίτιδας που το βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάγεται στους γνωστούς τύπους που έχουμε, οπότε όταν έχουμε αυτά τα χαρακτηριστικά, εμείς τυποποιούμε τις περιπτώσεις αυτές ως περιπτώσεις της ηπατίτιδας που έχουμε έξαρση τώρα».

«Αυτά τα χαρακτηριστικά τα είχαν οι τρεις περιπτώσεις. Ο ΕΟΔΥ ανά 15 μέρες περίπου εξετάζοντας θα βγάζει τι περιστατικά υπήρξαν. Δεν σχετίζονται οι περιπτώσεις μεταξύ τους και όλες οι περιπτώσεις έχουν αποθεραπευτεί πλήρως. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα» σημείωσε ο Υπουργός σχετικά με την ηπατίτιδα και πρόσθεσε: «ακόμη και στο απευκταίο σενάριο που χρειαστεί μεταμόσχευση, ήδη έχουμε σύμβαση με δύο κέντρα στη Ρώμη και στο Παλέρμο, άρα υπάρχει μία πλήρης ετοιμότητα, αλλά δεν έχουμε αυτή τη στιγμή μία εικόνα που να μας οδηγεί σε μία μεγαλύτερη έξαρση. Είμαστε υπό παρακολούθηση, όχι σε εφησυχασμό, αλλά δεν έχουμε χαρακτηριστικά που θα πρέπει να ανησυχεί πληθυσμός».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα προσωπικός γιατρός:

«Όλες οι χώρες έχουν ένα γιατρό που είναι το πρώτο τηλέφωνο, κάνει την επίσκεψη του να του γράψει τα φάρμακα του ασθενούς. Αν έχει ένα χρόνιο πρόβλημα, τον παρακολουθεί. Μέχρι στιγμής οι προσπάθειες απέτυχαν για δύο λόγους. Πρώτον, διότι δεν εξηγήθηκε ποτέ στον ασθενή η αναγκαιότητα για να μπορέσει ο ασθενής να δει τα οφέλη, ότι έχει έναν γιατρό που τον πληρώνει το κράτος για να μπορεί να τον κατευθύνει στα θέματα υγείας, και δεύτερον ότι πράγματι αυτές οι συμφωνίες που γινόντουσαν με τους γιατρούς ή ήταν ασύμφορες, ή δεν είχαν κίνητρο. Τι εφαρμοζόταν μέχρι τώρα; Υπήρχε ένας μισθός 2 χιλιάδες ευρώ για τον προσωπικό γιατρό, ασχέτως ασθενών».

«Όπως καταλαβαίνετε όταν κάποιος παίρνει 2 χιλιάδες ευρώ είτε έχει δέκα ασθενείς, είτε έχει χίλιους ασθενείς, θα προτιμήσει να έχει τους λιγότερους ασθενείς με τη σύμβασή του με τον ΕΟΠΥΥ, για να έχει και λιγότερο όγκο εργασίας. Εμείς αλλάζουμε ένα μοντέλο, δίνουμε κίνητρο στο γιατρό να γράφει πολίτες και πράγματι πρέπει να παίρνει χρήματα, οπότε αναφερόμαστε ότι μεσοσταθμικά μπορεί να είναι από 40 έως 60 χιλιάδες ευρώ, ενδεχομένως και παραπάνω αν έχει πληθυσμό μεγαλύτερης ηλικίας, δηλαδή και 70 χιλιάδες ευρώ το χρόνο και θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει προσέλκυση ιατρών στο σύστημα. Παράλληλα για πρώτη φορά δίνουμε στους γιατρούς του δημοσίου πέρα από το μισθό τους έξτρα χρήματα εάν εγγράφουν. Φιλοδοξούμε ότι ξεκινώντας περίπου σε ένα ενάμισι μήνα από τώρα που θα είμαστε έτοιμοι για τις εγγραφές μέχρι τα τέλη του χρόνου και με τη σωστή ενημέρωση που θα έχει γίνει στους πολίτες να πάμε στο μεγαλύτερο αριθμό πολιτών εγγεγραμμένων, που τα οφέλη θα είναι πάρα πολύ μεγάλα για τη δημόσια υγεία. Είναι πολύ σημαντικό από νωρίς ο πολίτης να έχει μία επαφή με ένα γιατρό, που θα του λέει τι προληπτικές εξετάσεις να κάνει, θα ενημερώνει τον φάκελό του, θα τον κατευθύνει σωστά μέσα στο σύστημα, ώστε το νοσοκομείο να είναι η έσχατη λύση. Δεν υπάρχει καμία συμμετοχή, θα είναι εντελώς δωρεάν. Καμία απολύτως συμμετοχή του πολίτη. Ο πολίτης θα έχει το γιατρό του, θα υπάρχει ένα καθηκοντολόγιο ποιες είναι οι αρμοδιότητες του γιατρού. Οι πράξεις του γιατρού, η επίσκεψη στο ιατρείο, οι συμβουλές, η συνταγογράφηση των εξετάσεων και των φαρμάκων, όλες οι ιατρικές πράξεις είναι εντελώς δωρεάν, χωρίς καμία απολύτως συμμετοχή του πολίτη» επεσήμανε ο Υπουργός.

You may also like