Δηλώσεις

Δένδιας: Η Ελλάδα αποκτά αντιαεροπορικό και αντι-drone θόλο όπως το Ισραήλ

Δηλώσεις

Δένδιας: Η Ελλάδα αποκτά αντιαεροπορικό και αντι-drone θόλο όπως το Ισραήλ

Δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, μιλώντας σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ.

Δεν μπορώ να μπω σε πιθανολογίες. Αυτό που εύχομαι είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση. Η πάγια θέση όλων των χωρών που διάκεινται φιλικά απέναντι στο Ισραήλ και καταδίκασαν την επίθεση του Ιράν εναντίον του είναι ότι δεν επιθυμούν τη διάχυση αυτού του πολέμου» τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Όταν είσαι μερικές χιλιάδες μίλια από έναν πόλεμο, δεν περιμένεις τίποτα καλό. Ήδη υπάρχουν επιπτώσεις στην οικονομία από την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς έχουν διαταραχθεί οι θαλάσσιες συγκοινωνίες. Το 60% δεν περνά πια από τη Διώρυγα του Σουέζ, προϊόντα λείπουν και στην Ευρώπη αυξάνονται οι τιμές.

Ερωτηθείς σχετικά με τον τρόπο που το Ισραήλ αναχαίτισε τους πυραύλους του Ιράν, ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε ότι μέσα στον σχεδιασμό μας υπάρχει η δημιουργία ενός αντιαεροπορικού συστήματος αναχαίτισης. «Η χώρα πρέπει να κλείσει» σημείωσε χαρακτηριστικά. «Παρατηρώντας τους πολέμους στην Ουκρανία, εκτιμήσαμε ότι η χώρα έπρεπε να αποκτήσει έναν αντιαεροπορικό και αντι-drone θόλο».

Μάλιστα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι «η Τουρκία έχει κάνει πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς δεν το είδαμε πολύ νωρίς. Το σύστημα καινοτομίας, με εξαίρεση μικρές επιχειρήσεις, δεν εκτίμησε την κατάσταση. Πρέπει να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο, αλλά συγχρόνως πρέπει να προχωρήσουμε με μεγάλα βήματα στη δημιουργία των θόλων», είπε και πρόσθεσε ότι δεν είναι κάτι που θα γίνει σύντομα. «Υπάρχει προβλεφθείσα δαπάνη που εντάσσεται στην “ατζέντα του 2030”, είπε συγκεκριμένα.

Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, απαντώντας στην ερώτηση αν οι στρατιωτικές συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα προβλέπουν στήριξη, τόνισε ότι δεν υπάρχει άρθρο που να προβλέπει βοήθεια κατά συμμάχου στο ΝΑΤΟ. «Η Ελλάδα δεν είναι επιθετική δύναμη, αυτό που σχεδιάζει είναι να προασπίσει την επικράτεια, αλλά πρέπει να μπορεί να θωρακίσει τον εαυτό της. Στα αντιαεροπορικά αυτό είναι εφικτό», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας.

Για τα θαλάσσια πάρκα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι αυτό που έκανε η Τουρκία δεν ήταν παραδεκτό. Δηλαδή στους Αντίπαξους όταν ψαρεύω πρέπει να τηλεφωνήσω στους Τούρκους αν μπορώ» και πρόσθεσε «αν είναι δυνατόν να ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να προστατεύουμε το περιβάλλον των Κυκλάδων.

Καταλήγοντας ο κ. Δένδιας είπε ότι η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα έχει συγκεκριμένα δικαιώματα στο Αιγαίο που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο. Της αρέσουν καλώς δεν της αρέσουν καλώς». Για τα 12 μίλα είπε ότι υπάρχει πάγια θέση κυριαρχίας και η Ελλάδα θα το ασκήσει όταν το ελληνικό συμφέρον το επιβάλλει.

You may also like