Ανάλυση

Νέος ποινικός κώδικας: Διορθώνοντας τα λάθη του παρελθόντος

Ανάλυση

Νέος ποινικός κώδικας: Διορθώνοντας τα λάθη του παρελθόντος

Μερικές εβδομάδες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον νέο ποινικό κώδικα, σημαντικές αλλαγές έχουν επέλθει στο δικαιϊκό μας σύστημα, ενώ ειδική μέριμνα έχει δοθεί προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια και εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Το νέο αυτό νομοσχέδιο, τροποποίησε περίπου 100 άρθρα του Ποινικού Κώδικα, δημιουργώντας μια ολική αναμόρφωση στους ποινικούς νόμους.

Η αυστηροποίηση των ποινών, η άρση της δυνατότητας αποφυλάκισης με βραχιολάκι για τους καταδικασθέντες σε ισόβια, η διεύρυνση του αξιοποίνου στα κοινώς επικίνδυνα αδικήματα, αλλά και η με απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της ανάκρισης για αδικήματα εξαιρετικής φύσης ή κακουργήματα που αφορούν σε πράξεις γενετήσιας αξιοπρέπειας, αποτέλεσαν τους τέσσερις βασικοί πυλώνες του νομοσχεδίου.

Βασικός στόχος του όμως ήταν η αποκατάσταση της ασφάλειας δικαίου και της εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη.

Πρώτα απ’ όλα υπήρξε μέριμνα, για τον αποτρεπτικό χαρακτήρα των ποινών ενισχύοντας έτσι το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών απέναντι στο ελληνικό δικαστικό σύστημα. Ένα σύστημα που συχνά στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για κωλυσιεργίες και ατιμωρησία.

Κάτω από τη σκιά της υπόθεσης της Ιωάννας Παλιοσπύρου, που συγκλόνισε το πανελλήνιο, με το αυστηρότερο πλαίσιο ποινής που καθιερώθηκε για υποθέσεις που αφορούν τη βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, αυξήθηκε η ποινή για παρόμοια ειδεχθή εγκλήματα από πρόσκαιρη κάθειρξη έως 10 έτη, σε πρόσκαιρη κάθειρξη από 5-15 έτη.

Με τις παλαιότερες διατάξεις, ο μόνος τρόπος για να προφυλακιστεί ένας δράστης, ο οποίος διέπραξε ένα τόσο σοβαρό έγκλημα, ήταν να ασκηθεί ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο από τον Εισαγγελέα.

Η επίθεση με βιτριόλι θεωρούνταν βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη για την οποία επιβάλλονταν ποινή κάθειρξης μέχρι και 10 χρόνια, σύμφωνα με τις αλλαγές που είχαν γίνει το 2019.

Καθίσταται σαφές, ότι μια τέτοιου είδους επίθεση καταδικάζει το θύμα σε ισόβιο πόνο και σε ισόβια ανείπωτη ταλαιπωρία. Με τις νέες διατάξεις, στην έννοια της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης προστέθηκαν η αναπηρία και η μόνιμη παραμόρφωση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σήμερα η ποινή φτάνει πλέον τα 15 έτη, όπως συμβαίνει και με το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας.

Σύμφωνα με προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο που είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (το 2019), τα τεράστια κενά και αδυναμίες του κώδικα δεν απαντούσαν στις νομικές προκλήσεις της εποχής μας.

Πέρα όμως από την γνωστή υπόθεση με το βιτριόλι, το 2021, η ελληνική κοινωνία συγκλονίστηκε από περιστατικά όπως: γυναικοκτονίες, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, το κύμα καταγγελιών για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις, βιασμούς και κακοποιήσεις, που οδήγησε στο ελληνικό κίνημα MeToo, και άλλα αποτρόπαια εγκλήματα.

Με το νέο Ποινικό Κώδικα, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι επιπλέον η προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (λχ. ανηλίκων, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένων), των πολιτών τρίτων χωρών, των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης και trafficking.

Το νέο ποινικό οπλοστάσιο εκσυγχρονίστηκε υιοθετώντας μεγαλύτερες ποινές για βιασμούς, εμπρησμούς ή εγκλήματα που αφορούν ανηλίκους.

Το ίδιο ισχύει και για την πρόκληση αναπηρίας ή μόνιμης παραμόρφωσης.

Τα ισόβια γίνονται πλέον η μοναδική τιμωρία για ανθρωποκτονίες, βιασμούς ανηλίκων και θανατηφόρες ληστείες. Νέοι νόμοι που προστατεύουν την κοινωνία και συμβαδίζουν με την εποχή.

You may also like