Ανάλυση

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με το κύμα ακρίβειας

Ανάλυση

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με το κύμα ακρίβειας

Ανατιμήσεις σε Γερμανία, Ισπανία, Ελλάδα και η σημασία των μέτρων στους λογαριασμούς ενέργειας.

Μπροστά σε μια μεγάλη καταιγίδα ακρίβειας και φουσκωμένων λογαριασμών ρεύματος έχουν βρεθεί οι καταναλωτές εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη. Το ράλι τιμών στην ενέργεια που οδηγεί στην αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων και στο κύμα ανατιμήσεων δεκάδων προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, συρρικνώνει το εισόδημα των πολιτών.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό διεθνώς είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά. Στην Ισπανία σκαρφάλωσε κατά 6.7%, στο τέλος του 2021, τον μεγαλύτερο από το 1989! Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,3% μέσα σε ένα μήνα από το Νοέμβριο στον Δεκέμβριο, ενώ η αντίστοιχη αύξηση τον προηγούμενο χρόνο ήταν 0,2%. Στη Γερμανία οι τιμές χτύπησαν ρεκόρ σχεδόν 30ετίας με τις τιμές να κινούνται ανεξέλεγκτα τον προηγούμενο μήνα και φτάνοντας στο 5,2%, το Νοέμβριο από 4,5% τον Οκτώβριο του 2020. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ στο 4,8% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον προηγούμενο μήνα.

Η αύξηση αυτή του πληθωρισμού έχει φέρει τους πολίτες σε Ελλάδα και Ευρώπη αντιμέτωπους και ιδιαίτερα υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος, αλλά και με ένα κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά, σε βασικά προϊόντα κατανάλωσης, προκαλώντας τους δικαιολογημένη ανησυχία.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης κινδυνεύει να υπονομευθεί, εάν ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός εξανεμίσει το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών και αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποσύρει τα κίνητρά της πιο γρήγορα από ό,τι είχε προγραμματιστεί, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε οικονομολόγους. Η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να ανταποκριθεί στους κινδύνους πληθωρισμού, αυξάνοντας τα επιτόκια και συγκρατώντας την άνοδο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη από τον Οκτώβριο είχε προειδοποιήσει την ανάγκη λήψης βραχυπρόθεσμων μέτρων στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει το σημαντικότερο μέρος των ανατιμήσεων στην ενέργεια εξήγγειλε, δια μέσου του Πρωθυπουργού κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό, διεύρυνση των μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας για τον μήνα Δεκέμβριο που είναι συνδεδεμένοι στη Χαμηλή Τάση αυξήθηκε σε 49,5 ευρώ τον μήνα από 39 ευρώ.

Στο φυσικό αέριο έγινε μια σημαντική αύξηση της έκπτωσης στο 40 % για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου για τον Δεκέμβριο, από 16% στη χονδρική τιμή προμήθειας για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Συνολικά, τον Νοέμβριο η έκπτωση για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται σε 31 ευρώ ανά θερμική MWh και τον Δεκέμβριο σε 49 ευρώ.

Η ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο είναι έκδηλη μήπως η κατάσταση οδηγήσει σε μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και να επηρεαστούν οι επενδύσεις ή ακόμη χειρότερα υπονομευτούν οι οικονομικοί στόχοι της κυβέρνησης για την επόμενη χρονιά.

Νέες κοινωνικές παρεμβάσεις είναι στο τραπέζι οι οποίες θα συμπεριλάβουν μέτρα που θα εξομαλύνουν και θα αντιμετωπίσουν το τσουνάμι της ενεργειακής κρίσης που θα συνεχίσει να χτυπάει την Ευρώπη τους επόμενους μήνες.

You may also like