Επικαιρότητα

Νέα προγράμματα ΟΑΕΔ: Στη μάχη κατά της ανεργίας

Επικαιρότητα

Νέα προγράμματα ΟΑΕΔ: Στη μάχη κατά της ανεργίας

Στη μάχη για την καταπολέμηση της ανεργίας έχει επικεντρωθεί η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα με μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις που έχουν ως στόχο την τόνωση της εργασίας, τη μείωση των ανισοτήτων και των επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού.

Βασικός στόχος είναι να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να δοθούν ευκαιρίες στους ανέργους, που επιθυμούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Με σκοπό την δημιουργία 86.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα στο 2022 μέσω των 11 νέων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και των επτά συνεχιζόμενων δράσεων, θα ριχτούν στη μάχη της μείωσης της ανεργίας σχεδόν 590 εκατομμύρια ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Αυτό ανακοινώθηκε χθες κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού και του υπουργού εργασίας Κωστή Χατζηδάκη στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ, όπου παρουσιάστηκαν τα νέα προγράμματα του οργανισμού για την απασχόληση.

Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ εντάσσονται στο συνολικό πλαίσιο αντιμετώπισης της ανεργίας και τόνωσης της απασχόλησης, όπως για παράδειγμα, το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» που δίνει τη δυνατότητα στους νέους να μπουν στην αγορά εργασίας- μια επίσης σημαντική παρέμβαση για την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας.

Νέες θέσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Όπως παρουσιάστηκε, ο ΟΑΕΔ κατά την περίοδο της πανδημίας υλοποίησε 16 προγράμματα απασχόλησης, εργασιακής εμπειρίας και επιχειρηματικότητας δημιουργώντας 50.131 νέες θέσεις εργασίας, σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για την οικονομία, λόγω των υγειονομικών συνθηκών και των περιοριστικών μέτρων.

Το 2021-2022 λοιπόν έγιναν 43.256 προσλήψεις ανέργων από 31.971 επιχειρήσεις μέσω 14 προγραμμάτων απασχόλησης και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, 3.040 εγκρίσεις επιχειρηματικών σχεδίων μέσω 2 προγραμμάτων νέας επιχειρηματικότητας και 3.835 προσλήψεις ανέργων μέσω παλαιότερων προγραμμάτων απασχόλησης.

Χάρις τα προγράμματα και τις πολιτικές απασχόλησης επετεύχθη αύξηση της τάξεως 17,9% στη δημιουργία καινούργιων θέσεων εργασίας.

86.000 θέσεις εργασίας το 2022

Στο ίδιο πλαίσιο θα κινηθεί και η νέα χρονιά, με τον φιλόδοξο, αλλά εφικτό στόχο των 86.000 νέων θέσεων εργασίας.

Αξιοποιώντας τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης μέσω του ΟΑΕΔ θα υλοποιηθούν 11 νέα προγράμματα απασχόλησης εργασιακής εμπειρίας και επιχειρηματικότητας.

Τα 4 από αυτά αποτελούν προγράμματα στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης:

το πρώτο επικεντρώνεται στη συμβουλευτική, την κατάρτιση και την απασχόληση στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης με 3.400 θέσεις εργασίας,

το δεύτερο προσφέρει 3.400 ακόμη θέσεις για την απασχόληση ανέργων,

το τρίτο 2.000 θέσεις για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας ανέργων 18-29 ετών στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου και

το τέταρτο 200 θέσεις εργασιακής μετεγκατάστασης στους Δήμους Μεγαλόπολης, Κοζάνης και Φλώρινας.

Αναλυτικά, τα υπόλοιπα προγράμματα είναι:

1) το πρόγραμμα 10.000 θέσεων για μακροχρόνια ανέργους 45+ ετών σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας, από 10.000 ακόμη θέσεις

2) σε εκείνους που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά και

3) για την απόκτηση Εργασιακής Εμπειρίας νέων ανέργων ηλικίας 18-30 ετών

4) Το πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας σε Αττική και Μακεδονία για 10.000 νέους ηλικίας 18-29 ετών και

5) το πρόγραμμα 5.000 θέσεων στους τομείς της πράσινης οικονομίας με έμφαση στις γυναίκες

6) Το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 30 ετών και άνω με 4.000 θέσεις στις Περισσότερο Αναπτυγμένες Περιφέρειες και τέλος

7) το πρόγραμμα 4.000 θέσεων νέας επιχειρηματικότητας για ανέργους που θέλουν να δοκιμάσουν μια επιχειρηματική ιδέα στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας.

Παράλληλα, από τα 16 προγράμματα του 2021 παραμένουν ανοιχτά για αιτήσεις 7 με περίπου 24.000 θέσεις εργασίας μέσα στο 2022. Τα προγράμματα αυτά έχουν ως στόχο να δώσουν ευκαιρίες στους άνεργους συμπολίτες μας και να στηρίξουν την απασχόληση ώστε να μην μείνει κανένας πίσω.

Χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, την περίοδο 2016- 2019 δημιουργήθηκαν μόλις 42.507 θέσεις εργασίας, ενώ την περίοδο 2020-2021, και συγκεκριμένα την περίοδο 15 Μαΐου 2020 – 15 Δεκεμβρίου 2021 δημιουργήθηκαν πάνω από 50.000 νέες θέσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας, δηλαδή πολλές παραπάνω θέσεις σε λιγότερο από το μισό διάστημα.

«Όπλα» κατά της ανεργίας

Τα νέα επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ, οι παρεμβάσεις για την ενίσχυση της εργασίας όπως το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» , σε συνδυασμό με την αύξηση των επενδύσεων που δημιούργησαν και θα συνεχίσουν να δημιουργούν θέσεις απασχόλησης, αποτελούν σημαντικά όπλα στην φαρέτρα της κυβέρνησης που επιθυμεί να τα αξιοποιήσει προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που ταλαιπωρεί τη χώρα μας και λέγεται ανεργία.

You may also like