Δηλώσεις

Στυλιανίδης: Πρόληψη, προετοιμασία/ετοιμότητα και άμεση απόκριση, το τρίπτυχο που ακολουθούμε για την πυροπροστασία της χώρας

Δηλώσεις

Στυλιανίδης: Πρόληψη, προετοιμασία/ετοιμότητα και άμεση απόκριση, το τρίπτυχο που ακολουθούμε για την πυροπροστασία της χώρας

Δήλωσε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης μετά την επίσκεψή του στη Νοτιοανατολική Αττική και πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις.

Στο πλαίσιο των επισκέψεων συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης του συντονισμού με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και με όλους τους συναρμόδιους φορείς, για την αποτελεσματικότερη πυροπροστασία της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Αττικής.

Μετά το πέρας της επίσκεψης ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε σε δηλώσεις του: «Στόχος της σημερινής μας επίσκεψης στους Δήμους της Νοτιοανατολικής Αττικής ήταν να ενισχύσουμε τη συλλογική μας προσπάθεια, να αυξήσουμε τα προληπτικά μέτρα και να επιδιώξουμε καλύτερο συντονισμό και ετοιμότητα, έτσι ώστε να μειώσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Να μειώσουμε τις επιπτώσεις των πυρκαγιών που αναπόφευκτα θα έχουμε το καλοκαίρι.

Θα είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι, δεν υπάρχει αμφιβολία. Οι συντονιστικές μας συσκέψεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς γίνονται με πλήρη επίγνωση του προβλήματος, αλλά και πλήρη επίγνωση των δυνατοτήτων μας στη βάση του νέου «δόγματος» το οποίο προωθούμε για την πυροπροστασία της χώρας. Πρόληψη, προετοιμασία/ετοιμότητα και άμεση απόκριση, άμεση επέμβαση. Αυτό είναι το τρίπτυχο που ακολουθούμε και το οποίο έδειξε ήδη τις δυνατότητές του στη χθεσινή πυρκαγιά, εδώ στην περιοχή. Ήταν μια δύσκολη πυρκαγιά, αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατόρθωσαν να την αντιμετωπίσουν στα πρώτα λεπτά. Κι αυτό δείχνει ότι αυτό το νέο «δόγμα» μπορεί πράγματι να δώσει αποτελέσματα στο πεδίο».

Ο Υπουργός τόνισε ιδιαίτερα ότι η πυροπροστασία της χώρας απαιτεί και τη συνεργασία των πολιτών για να είναι αποτελεσματική, υπογραμμίζοντας: «Η αντιπυρική περίοδος σημαίνει ταυτόχρονα και ευθύνη των πολιτών, ώστε να μην έχουμε πυρκαγιές από αμέλεια. Γιατί αν έχουμε ταυτόχρονα μεγάλες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, όσα μέσα και αν διαθέτουμε, δεν θα είναι επαρκή. Το κόστος για την Πολιτεία εξαιτίας της αμέλειας που οδηγεί σε πυρκαγιά είναι τρομακτικό και δεν επιτρέπει να διατεθούν πόροι εκεί που πραγματικά χρειάζονται, στην υγεία, στην παιδεία», ενώ ευχαρίστησε θερμά όλους τους συμμετέχοντες στις συσκέψεις για τη συνεργασία.

Σε ερώτηση σχετικά με τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, ο Υπουργός σημείωσε: «Θέλω να τονίσω ότι μιλάμε για δασοπυρόσβεση και όχι για αεροπυρόσβεση. Τι εννοώ με αυτό. Τις φωτιές τις σβήνουν οι Πυροσβέστες μας, οι εθελοντές μας και οι άνθρωποι επί του πεδίου. Σε αυτούς πρέπει να αναγνωρίσουμε αυτόν τον ηρωικό αγώνα. Τα εναέρια μέσα, τα οποία όντως είναι ενισχυμένα φέτος, λειτουργούν επικουρικά. Διαμορφώνουν τις συνθήκες ώστε να μπορούν να δράσουν οι Πυροσβέστες. Θέλω να επιμείνω σε αυτό γιατί, έχοντας μία διεθνή και ευρωπαϊκή εμπειρία, πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να αποδώσουμε όλοι στους Πυροσβέστες μας και στους εθελοντές μας την αναγνώριση που τους αξίζει».

You may also like