Δηλώσεις

Μητσοτάκης: Δεν κάνω πίσω, οι Έλληνες δεν γυρνάνε πίσω, ο λαός αποφασίζει

Δηλώσεις

Μητσοτάκης: Δεν κάνω πίσω, οι Έλληνες δεν γυρνάνε πίσω, ο λαός αποφασίζει

Δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρωτολογία του στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, για τις παρακολουθήσεις.

Η σημερινή συζήτηση, όπως είπε ο Πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του, διεξήχθη με πολύ μεγάλη ταχύτητα κατόπιν ανταπόκρισης «του αιτήματός μου να ανοίξει η Βουλή νωρίτερα, με την ελπίδα να υπάρξουν λύσεις στη λειτουργία των κρατικών δομών. Ελπίζω η συζήτηση να γίνει σε κλίμα εθνικής ευθύνης και να αναζητήσουμε συγκλίσεις», και πρόσθεσε: «παίρνω το λόγο με τη προσδοκία ότι η συζήτηση θα γίνει σε κλίμα εθνικής ευθύνης, όπως απαιτεί κάθε θέμα σχετικό με την εθνική ασφάλεια της χώρας. Αλλά και με την πεποίθηση ότι μπορούμε, παρά τη μεγάλη τοξικότητα, να αναζητήσουμε κάποιες συγκλήσεις σε ένα πεδίο, όπως αυτό των Κρατικών Υπηρεσιών Ασφάλειας, το οποίο δεν επιτρέπει κομματικούς ανταγωνισμούς. Γιατί τα διαχρονικά λάθη όλων των κυβερνήσεων πρέπει επιτέλους να βρουν, την ώριμη συλλογική τους υπέρβαση. Γι΄ αυτό άλλωστε υποδέχθηκα με αυτοκριτική τα όσα συνέβησαν με τη νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του κυρίου Ανδρουλάκη».

Όσον αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «αυτές όπως ξέρετε καλά εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα: από την Εθνική Άμυνα, από τη δράση της Αστυνομίας, του Λιμενικού, μέχρι την τρομοκρατία, τη δίωξη ναρκωτικών, τις απαγωγές. Όλες, όμως, λειτουργούν με βάση ένα ειδικό πρωτόκολλο, το οποίο προϋπήρχε και το οποίο με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα έχει έρθει η ώρα να επαναξιολογήσουμε. Θυμίζω στο Σώμα ότι ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το 2018, που αφαίρεσε τη δεύτερη υπογραφή του Εισαγγελέα προκειμένου να νομιμοποιούνται οι επισυνδέσεις.

Αλήθεια δεύτερη: η υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη ανέδειξε πράγματι ένα κενό, ένα σοβαρό κενό σε αυτό το πρωτόκολλο. Η διαδικασία τηρήθηκε κανονικά, με την έγκριση της Εισαγγελέως, ακριβώς όπως ορίζει η διάταξη που ψηφίστηκε από εσάς το 2018. Όμως, υποτιμήθηκε το γεγονός ότι η παρακολούθηση αυτή αφορούσε έναν προβεβλημένο πολιτικό. Κάτι που σημαίνει ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έπρεπε να είχε τα κατάλληλα φίλτρα και να δείξει διαφορετικά αντανακλαστικά σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Και αυτό ακριβώς ήταν και το νόημα της φράσης μου, για μια πράξη τυπικά επαρκή -νόμιμη το επαναλαμβάνω- αλλά πολιτικά μη αποδεκτή. Και αυτή είναι και η ουσία της απόφασής μας, σε πρώτη φάση, μέχρι που να καταλήξουμε σε πιο δραστικές θεσμικές παρεμβάσεις, να επανέλθουμε τουλάχιστον στον δεύτερο Εισαγγελέα, ο οποίος -όπως ξαναλέω- είχε καταργηθεί επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Θα είναι τουλάχιστον ένα δεύτερο φίλτρο, ένα δεύτερο μάτι, προκειμένου να εγκριθεί η νομιμότητα της κάθε νόμιμης επισύνδεσης.

Αλήθεια τρίτη: είναι προφανές ότι σε ολόκληρο τον κόσμο οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών καλύπτονται από το απόρρητο και κινούνται εκτός δημοσιότητας. Το ίδιο ισχύει για όσους και όσα αυτές ερευνούν. Εκεί άλλωστε οφείλουν την αποτελεσματικότητά τους. Με όλα τα στελέχη τους, τωρινά και προηγούμενα -και σωστά- να δεσμεύονται με δια βίου εχεμύθεια για τις πράξεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Ας μην κατασκευάζονται, συνεπώς, εντυπώσεις και σενάρια κατασκοπείας. Όσο αναγκαία είναι, άλλο τόσο αντικειμενικά δύσκολη προκύπτει η πλήρης δημόσια προσέγγιση και κατανόηση των χειρισμών αυτού του χαρακτήρα. Όσοι το αρνούνται, απλά δεν λένε την αλήθεια και κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους.

Αλήθεια τέταρτη: από την πρώτη ώρα που η κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά έλαβα γνώση των γεγονότων, κάλεσε η κυβέρνηση τον ενδιαφερόμενο να ενημερωθεί προσωπικά, καθώς γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν. Ταυτόχρονα, άλλαξε την ελαστικότερη ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας διπλό δικαστικό φίλτρο στις επισυνδέσεις, συμφώνησε αμέσως στην εκκίνηση όλων των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης και της συζήτησης την οποία διεξάγουμε σήμερα, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και η Δικαιοσύνη σε επίπεδο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στο ανώτατο δηλαδή επίπεδο.

Η υπόθεση αυτή, λοιπόν, ερευνάται από έναν ακέραιο Εισαγγελέα. Οφείλουμε να συνδράμουμε το έργο του, αντί κάποιοι να τον στοχοποιούν για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη, όπως κάνατε με πρόσφατη ανακοίνωσή σας».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είπε ότι η μεγάλη εικόνα λέει πως η Ελλάδα είναι σήμερα επίσημα, ύστερα από 12 χρόνια, εκτός από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Αφήνει πίσω τα μνημόνια, τους φόρους και μαζί με αυτούς τις πλατείες του λαϊκισμού. «Τον τελευταίο μήνα συνάντησα τους τρεις σημαντικότερους ηγέτες της Αραβικής Χερσονήσου. Επιμένω σε αυτή τη μεγάλη εικόνα γιατί αυτή θα αναμετρηθεί με τα δύσκολα στοιχήματα της συγκυρίας. Δεν θα επιτρέψουμε σε όσους καραδοκούν εντός και εκτός Ελλάδος να εκτρέψουν την πορεία. Γνωρίζω επίσης πως υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν αδύναμες κυβερνήσεις και αυτές που δεν αντέχουν τον δρόμο της δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας. Στην Ελλάδα δεν θα αναστηθούν τα λιμάνια που κάποτε κάποιοι ζητούσαν ρούβλια και δραχμές, δεν θα χρηματοδοτηθούν ΜΜΕ από ξένα συμφέροντα. Εγώ δεν κάνω πίσω και οι Έλληνες δεν κάνουν πίσω, αυτήν την απόφαση δεν την εκχωρούμε σε κανένα. Ζητάτε εκλογές σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας, χωρίς να αναλογίζεστε τι σημαίνει. Δεν βλέπετε τι γίνεται στην Ιταλία, που πιέζεται; Για να οδηγήσετε τη χώρα σε αστάθεια. Εγώ θα αναλάβω το όποιο πολιτικό κόστος, δεν θα φυγομαχήσω και στο τέλος της 4ετίας θα έρθω να αναμετρηθούμε. Αυτή η κυβέρνηση δεν υποτάσσεται σε πιέσεις. Δεν θα χάσουμε ποτέ τον στόχο της Ελλάδας που αξίζουμε», επεσήμανε.

You may also like