Δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή για το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία.
«Η ανάδειξη της εκπαίδευσης ήταν ένας από τους 6 στόχους που έθετα τέτοια εποχή το 2019, στις προγραμματικές δηλώσεις. Σήμερα, ύστερα από 36 μήνες, το σύνολο των προγραμματικών δεσμεύσεων σχετικά με την Παιδεία ολοκληρώνεται με το σημερινό νομοσχέδιο, το 8ο του υπουργείου Παιδείας, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι διορισμοί των νέων εκπαιδευτικών. Το νέο τοπίο συμπληρώνεται από 120 νέα πειραματικά σχολεία και την έκβαση στην επαγγελματική γνώση και στο πώς θα οικοδομήσουμε το πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα. Πρόσβαση σε ποιοτική γνώση με κατάρτιση που θα βοηθά να χτίζουν το δικό τους μέλλον. Ισότητα δεν είναι η εξίσωση προς τα κάτω, αλλά οι ίδιες δυνατότητες για τους ίδιους ανθρώπους.
Δεν θα τους στρέψω σε σχολές με ανύπαρκτο αύριο. Οι ψεύτικές υποσχέσεις κατασκευάζουν ψεύτικες ζωές. Με τίτλο «νέοι ορίζοντες» σηματοδοτεί το περιεχόμενό του. Τις ρυθμίσεις ουσιαστικά τις επέβαλλε η ελληνική κοινωνίας. Τις δικές της απαιτήσεις βάλαμε σε άρθρα. Ύστερα από μακρά διαβούλευση, κάποιοι μπορεί να έχουν ενστάσεις, αλλά μιλάμε για 10 άρθρα. Και στην κοινή γνώμη, όλες οι έρευνες έδειξαν ότι οι πολίτες χειροκροτούν το νέο πλαίσιο. 3 στους 4 οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με το εσωτερικό Erasmus. Είναι συνεπώς η κατάλληλα πρωτοβουλία την κατάλληλη στιγμή» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.
«Είναι η ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση να ακούσει αυτές τις φωνές. Δυο τμήματα θα έχουν τη δυνατότητα να συμπράττουν. Εισάγονται διπλά προγράμματα σε συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια. Το εσωτερικό Erasmus θα λειτουργεί όπως το εξωτερικό. Είναι πολύ σημαντικό. Οι φοιτητές θα το αγκαλιάσουν και θα γνωρίσουν τη ζωή σε άλλες γωνιές της πατρίδας μας. Υπάρχουν ακόμα οι σπουδές κατεύθυνσης και τα προγράμματα τεχνολογίας.
Είναι 2 εκπαιδευτικές γέφυρες προς το επάγγελμα που θα επιλέξει κάθε πτυχιούχος. Το Πανεπιστήμιο μπαίνει σε επαγγελματική τροχιά. Ανοίγεται με τόλμη σε διεθνείς συνεργασίες, ενώ μπορεί να εξειδικεύει τις σπουδές του, ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Σίγουρα οι φοιτητές δεν πρέπει να βλέπουν τα πανεπιστήμια ως μηχανή πτυχίων χωρίς αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.
Τα νέα προγράμματα θα ιδρύονται από τα ίδια τα πανεπιστήμια και όχι ο εκάστοτε υπουργός. Ύστερα από δεκαετίες η κυβέρνηση αυτή απελευθερώνει τη πανεπιστημιακή δράση. Τα πανεπιστήμια θα ορίζουν ελεύθερα τα τυχόν δίδακτρα, τις πηγές χρηματοδότησης και τις συνεργασίες. Εφαρμόζεται το βιομηχανικό διδακτορικό. Ο υποψήφιος διδάκτορας θα μπορεί να κάνει σύμβαση με μια επιχείρηση για την έρευνά του. Το κέρδος θα είναι συνολικό, καθώς οι επιχειρήσεις θα αναπτύσσονται πιο γρήγορα. 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα καλύψουν 3ετή διδακτορικά. Αυτό σημαίνει εθνική παιδεία στην υπηρεσία της εθνικής οικονομίας», είπε ο Πρωθυπουργός.