Ανάλυση

Μαριούπολη: Το ελληνικό στοιχείο και η ελληνική στήριξη στην βομβαρδισμένη πόλη

Ανάλυση

Μαριούπολη: Το ελληνικό στοιχείο και η ελληνική στήριξη στην βομβαρδισμένη πόλη

Δύσκολες ώρες για τον πληθυσμό της Μαριούπολης, με το ρωσικό στρατό να έχει δώσει στις ουκρανικές αρχές τελεσίγραφο να ανακοινώσει την παράδοση της Μαριούπολης έως τις 5:00 το πρωί (ώρα Μόσχας) της Δευτέρας.

Το τελεσίγραφο απορρίφθηκε από το Κίεβο και από το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης. Η Μαριούπολη, έχει πλέον γίνει παγκόσμιο σύμβολο της καταστροφής και της ελπίδας.

Για τη Ρωσία, είναι μια πόλη στρατηγικής σημασίας, καθώς αποκτάει τον έλεγχο σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ουκρανίας. Δημιουργεί χερσαίο διάδρομο ανάμεσα στην Κριμαία (την οποία προσάρτησε παρανόμως το 2014) και στις περιοχές Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ.

Στόχος είναι η σύνδεση της Κριμαίας με την ηπειρωτική Ρωσία- μια πάγια επιθυμία του Κρεμλίνου από το 2014. Μέσω των περιοχών που ελέγχονται από τους αντάρτες, διευκολύνεται η Ρωσία στη μεταφορά αγαθών και ανθρώπων από και προς την Κριμαία.

Το ελληνικό στοιχείο

Η Μαριούπολη είναι το κυριότερο λιμάνι της ανατολικής Ουκρανίας. Παράλληλα, αποτελεί μια περιοχή με έντονο το ελληνικό στοιχείο καθώς στη περιοχή ζούσαν 150 χιλιάδες Έλληνες. Υπήρχαν 29 χωριά Ελλήνων.

Η ομογένεια διατηρούσε ενεργούς συλλόγους, κυριακάτικα σχολεία, χορωδίες και χορευτικές ομάδες και στενές σχέσεις με το πανεπιστήμιο της Μαριούπολης.

Τα ελληνικά χωριά (λχ. Σαρτανά, Τσερμαλίκ, Ταλακόφβα, Κιριλόφκα, Ραζντόλνιε-Καράκουμπα κτλ) βρίσκονται στη γραμμή των συγκρούσεων.

Από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, οι ελληνικές κοινότητες κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια να αναγεννήσουν τον ελληνικό πολιτισμό και την παιδεία που ήταν απαγορευμένη την περίοδο των σταλινικών διώξεων (1937-1938).

Η κυβέρνηση, δείχνει τεράστιο ενδιαφέρον για τη ελληνική ομογένεια στη Μαριούπολη που βιώνει τραγικές στιγμές στην Ουκρανία λόγω του πολέμου. Στηρίζει εμπράκτως και την Ουκρανική κυβέρνηση, η οποία μάχεται κάτω από τραγικές συνθήκες. Το θέμα θέτει και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «Στο συμβούλιο θα συζητήσουμε τη ρωσική εισβολή. Έχω πρόθεση να θέσω το θέμα της Μαριούπολης, της ελληνικής κοινότητας που βρίσκεται εκεί και την ολική καταστροφή της πόλης. Στη Μαριούπολη μάχεται ο τσετσενικός στρατός και η πόλη καταστρέφεται ολοσχερώς».

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την ανακατασκευή του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη μετά το τέλος του πολέμου. Η ουκρανική βουλή, ευχαρίστησε την Ελλάδα για την απόφαση αυτή. «Η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει να ανακατασκευάσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης ως μια έμπρακτη στήριξη στην Ουκρανία όταν τελειώσουν οι εχθροπραξίες», είχε δηλώσει ο Πρωθυπουργός .

Είναι δεδομένο, ότι η Ελλάδα βρίσκεται δίπλα στην Ουκρανία, αλλά και στους ομογενείς της.

Η διαδικασία απεγκλωβισμού των Ελλήνων ομογενών συνεχίζεται. Η ελληνική κυβέρνηση, επικοινωνεί συχνά με την ουκρανική για την προστασία των αμάχων. Πρόκειται για μια πατριωτική στάση, η οποία αποτελεί παράδειγμα τόσο σε καιρό ειρήνης, όσο και πολέμου.

Χτες έφτασε και ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, έπειτα από μια επίσης δύσκολη επιχείρηση απεγκλωβισμού. Ήταν ο τελευταίος Ευρωπαίος διπλωμάτης που εγκατέλειψε την Μαριούπολη. Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες ώρες αναμένονται εξαιρετικά δύσκολες για την πολιορκημένη πόλη.

You may also like