Ο κορυφαίος Έλληνας πολιτικός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, έχοντας αφήσει το αποτύπωμα του στη σύγχρονη ιστορία του τόπου, συντέλεσε καθοριστικά στην ολοκλήρωση του αποκαλούμενου «οικονομικού θαύματος» της περιόδου 1955-1963.
Με την ραγδαία ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στην εδραίωση της πολιτικής σταθερότητας και της κοινωνικής ειρήνης, με την ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία, στον εκσυγχρονισμό και τη θωράκιση της χώρας, με την είσοδό της στην τότε ΕΟΚ, καθώς και με τα μεγάλα έργα υποδομής και ανάπτυξης που συντελέστηκαν στη χώρα επί πρωθυπουργίας του, άφησε σπουδαία πολιτική παρακαταθήκη, αποκομίζοντας σχηματικά από τους πολιτικούς του συνοδοιπόρους τον τίτλο του «Εθνάρχη».
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν μιλούσε πολύ, καθώς προτιμούσε να πράττει παρά να μιλάει. Ωστόσο, ορισμένες «ρήσεις» του, έμειναν στην ιστορία και σκιαγράφησαν παράλληλα και την προσωπικότητα του.
1) Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται αλλά δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται αλλά δεν λέγονται.
Είπε στην Βουλή τον Φεβρουάριο του 1975. Με την φράση του αυτή επεσήμανε την σύνδεση των λόγων και των έργων ενός πολιτικού. Πολλοί πολιτικοί έχουν έκτοτε επιβεβαιώσει αυτή τη φράση.
2) Ανήκομεν εις την Δύσιν
«Η Ελλάς – και θα το επαναλάβω παρ’ ότι γνωρίζω ότι θα ενοχλήσω τον πρόεδρο τού Π.Α.Σ.Ο.Κ.. – η Ελλάς, πολιτικά, αμυντικά, οικονομικά, πολιτιστικά, ανήκει εις την Δύσιν», δήλωσε ο Κ. Καραμανλής στις 12 Ιουνίου του 1976 κατά την συζήτηση των πολιτικών αρχηγών με θέμα την ένταξη της χώρα μας στην ΕΟΚ. Υπήρξε αντικείμενο αντιπαράθεσης με τον Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος δεν επιθυμούσε την ένταξη. Όπως εξήγησε, με την είσοδο αυτή της χώρας μας κατοχυρώνεται η δημοκρατία, ενισχύεται η ασφάλεια, και επιταχύνεται η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
3) Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις των προβλημάτων. Το μυστικό της επιτυχίας είναι ο μόχθος.
Είχε επισημάνει κατά την ομιλία στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, στις 23 Νοεμβρίου 1974, εμφατικά ο Έλληνας πολιτικός, θέλοντας να επισημάνει ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σκληρή δουλειά για την αντιμετώπιση των ζητημάτων και την πρόοδο των έργων.
4) Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;
Αναρωτήθηκε ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν πληροφορήθηκε τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη.
5) Όταν λέμε ισόβια, εννοούμε ισόβια
Λίγες μέρες νωρίτερα η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να μετατρέψει σε ισόβια την θανατική ποινή που επέβαλε η ελληνική δικαιοσύνη στους πρωταίτιους της Χούντας, με σκοπό να ενισχύσει την δημοκρατία, ξεπερνώντας τις μεθόδους των χουντικών. Η απόφαση αυτή είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Στις 29 Αυγούστου του 1975, απευθυνόμενος σε αξιωματικούς μετά από την στρατιωτική άσκηση Πτολεμαίος είπε την γνωστή αυτή ρήση.
«Όταν ομιλούμε για ισόβια δεσμά, εννοούμε ισόβια δεσμά» διαβεβαιώνοντας ότι μοναδικό κριτήριο της απόφασής τους ήταν η κατοχύρωση «της Δημοκρατίας και της γαλήνης του τόπου».
6) Η Μακεδονία είναι μια και Ελληνική
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας προεδρικής θητείας του, στις 28 Απριλίου του 1992, είπε βουρκωμένος από το αεροδρόμιο Μακεδονία : «Ελπίζω ότι οι σύμμαχοι και συνεταίροι μας θα καταλάβουν επιτέλους ότι δεν υπάρχει παρά μια Μακεδονία. Και η Μακεδονία αυτή είναι ελληνική», σε μια από τις ελάχιστες εκφράσεις των συναισθημάτων του.
7) Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα είναι αποστολή
«Η αποχώρησής μου εκ της πολιτικής δεν είναι συνέπεια προσωπικής πικρίας. Τα προηγηθέντα και τα επακολουθήσαντα των εκλογών γεγονότα απέδειξαν ότι το πολίτευμα της χώρας λειτουργεί πλημμελώς υπό το κράτος εκβιάσεων. Όμως, η πολιτική δεν είναι επάγγελμα αλλά αποστολή» επεσήμανε σε αποχαιρετιστήρια επιστολή του προς τους βουλευτές του κόμματός του, μετά την ήττα τους στις εκλογές το 1963.
8) Η Ιστορία διδάσκει ότι οι Έλληνες ό,τι κερδίζουν στον πόλεμο το χάνουν στην ειρήνη
Είπε στη Βουλή, 30 Οκτωβρίου 1975 παρουσιάζοντας μια αλήθεια για την ελληνική πραγματικότητα.
«Η Ιστορία διδάσκει ότι οι Έλληνες ό,τι κερδίζουν στον πόλεμο το χάνουν στην ειρήνη. Παράδειγμα το 1920, το 1940 και τόσα άλλα. Και το χάνουμε γιατί έχουμε την κακή συνήθεια να καθιστούμε τα εθνικά μας θέματα αντικείμενο έντονων πολιτικών ανταγωνισμών, οι οποίοι πολλές φορές παίρνουν τη μορφή της πατριδοκαπηλίας και καταλήγουν σε διχασμούς.»
9) Ένα απέραντο φρενοκομείο
«Τα πρωτοφανή γεγονότα που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό στον τόπο μας δημιουργούν την εντύπωση ότι η Ελλάς μετεβλήθη σε απέραντο φρενοκομείο», είπε στις αρχές του 1989 έχοντας αποσυρθεί ήδη από την πολιτική ζωή και μετά από χρόνια σιωπής αποφασίζει να σχολιάσει την επικαιρότητα, μη διευκρινίζοντας ωστόσο σε τι ακριβώς αναφέρεται.
10) Έξω πάμε καλά
Επιστρέφοντας από ένα ταξίδι του στο εξωτερικό, το Νοέμβριο του 1976 φράση “έξω πάμε καλά», έπειτα από την πλήρη στήριξη του Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν στην ελληνική προσπάθεια ένταξης στην ΕΟΚ. Την ίδια περίοδο, η αντιπολίτευση του ασκούσε δριμεία κριτική. «Έξω πάμε καλά. Μέσα δεν πάμε καλά. Και υπάρχει κίνδυνος από μέσα να καταστρέψουμε όσα επιτυγχάνουμε έξω».