Ανάλυση

Μείωση μετακλητών κυβέρνησης το 2022 – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ανάλυση

Μείωση μετακλητών κυβέρνησης το 2022 – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ασχέτως πως είναι διαμορφωμένη η επικαιρότητα στη χώρα, η συζήτηση συχνά πυκνά καταλήγει στους μετακλητούς της Κυβέρνησης και το κατά πόσο, τελικά, αυτοί έχουν αυξηθεί ή μειωθεί.

Για το πρώτο τετράμηνο του 2022 όπου και δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία για τους μετακλητούς, φαίνεται πως οι Κυβερνητικοί μετακλητοί μαζί με τους μετακλητούς των Ανεξάρτητων Αρχών, εξακολουθούν να μειώνονται καθώς ο αριθμός τους έφτασε τους 861 (67 λιγότεροι συγκριτικά με το τέλος του 2021).

Όπως φαίνεται και από το γράφημα ο υψηλότερος αριθμός των Κυβερνητικών μετακλητών (δηλαδή των μετακλητών υπαλλήλων των Υπουργείων της Κυβέρνησης) ήταν τον Ιανουάριο του 2019, όπου και η Κυβέρνηση διένυε τους τελευταίους μήνες της θητείας της.

Μάλιστα, σε καμία περίοδο της θητείας της η παρούσα Κυβέρνηση, δεν ξεπέρασε σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο τους μετακλητούς της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Τι γίνεται με τους μετακλητούς των Βουλευτών:

Με βάση τα στοιχεία οι μετακλητοί των Βουλευτών εμφανίζουν αύξηση από 564 σε 714 συγκριτικά με την προηγούμενη καταγραφή.

Δεν υπάρχουν όμως στοιχεία που να δείχνουν σε ποιον παράγοντα οφείλεται η αύξηση, καθώς αφορά όλους τους εκλεγμένους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου και όχι μόνο τους Βουλευτές του Κυβερνώντος κόμματος.

Μετακλητοί των ΟΤΑ:

Οι μετακλητοί υπάλληλοι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνεχίζουν την αυξητική τους στάση από το 2018 έως και σήμερα με τον σημερινό τους αριθμό να ανέρχεται σε 1670 από τους 1559.

Την απάντηση στο γιατί παρουσιάζεται αυτή η αυξητική τάση των μετακλητών υπαλλήλων, την είχε δώσει στη Βουλή ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, ο οποίος είχε αναφέρει πως η κυβέρνηση αποφάσισε να στηρίξει την τοπική αυτοδιοίκηση, δίνοντας στους δημάρχους και στους περιφερειάρχες παραπάνω μετακλητούς υπαλλήλους.

Βάσει των διατάξεων του Ν. 4555/2018 προβλέφθηκε η δυνατότητα σύστασης μιας επιπλέον θέσης ειδικού συνεργάτη σε δήμους με πληθυσμό άνω των 150.000 κατοίκων, αυξάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τους καταρτισμένους συνεργάτες των μεγαλύτερων Δήμων της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, ότι αυτή η αύξηση δεν πρέπει να παρερμηνευθεί ως αύξηση του κράτους, καθώς από το 2009 έως και σήμερα, έχουν μειωθεί οι δημόσιοι υπάλληλοι κατά 250.000.

You may also like