Ανάλυση

Η νέα εποχή στη ΔΕΗ, τα αυξημένα τιμολόγια και η ενεργειακή κρίση

Ανάλυση

Η νέα εποχή στη ΔΕΗ, τα αυξημένα τιμολόγια και η ενεργειακή κρίση

Είναι γεγονός πως η Ελλάδα, βάσει των επίσημων στοιχείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχε τις υψηλότερες τιμές ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το πρώτο τρίμηνο του 2020 η Ελλάδα κατέγραψε την ακριβότερη μεσοσταθμική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σημαντική μάλιστα απόκλιση από τη μέση τιμή της Ε.Ε., αλλά και από γειτονικές χώρες των Βαλκανίων. Είναι χαρακτηριστικό πως είχαμε τριπλάσια από την τιμή της Σουηδίας και υπερτριπλάσια από αυτήν της Νορβηγίας.

Ειδικότερα, βάσει των δημοσιευμάτων εκείνης της περιόδου, η μεσοσταθμική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά της Ελλάδας, η οποία αποτελεί και τη βάση τιμολόγησης της λιανικής τιμής, διαμορφώθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2020 στα 50 ευρώ η μεγαβατώρα, δηλαδή 16 ευρώ ή 47% υψηλότερα από τη μέση τιμή σε επίπεδο Ε.Ε., που διαμορφώθηκε στα 34 ευρώ/μεγαβατώρα.

Αναφορικά με τη δεύτερη υψηλότερη τιμή, αυτή ανήκει στη Μάλτα που εκείνη την περίοδο κατέγραφε 45 ευρώ/μεγαβατώρα που έχει χαρακτηριστικά κλειστής αγοράς, ενώ ακολουθούσαν χώρες των Βαλκανίων, όπως η Βουλγαρία με 42 ευρώ και η Ρουμανία και η Πολωνία με 41 ευρώ. Από τότε μέχρι και σήμερα άλλαξαν πολλά.

Πλέον η Ελλάδα παρουσιάζει την χαμηλότερη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας -και με διαφορά- μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι η μοναδική αγορά όπου η μέση τιμή διαμορφώνεται κάτω από τα 200 ευρώ/MWh (197,24 ευ- ρώ/MWh για την ακρίβεια), με ημερήσια μείωση 22,6% ενώ στις περισσότερες χώρες οι τιμές κινούνται περίπου σε πάνω από τα 300 ευρώ/MWh, με πρωταθλήτρια τη Γαλλία, που έχει μέση τιμή ρεύματος στα 329 ευρώ/MWh.

Πριν από ένα μήνα, μάλιστα, παράγοντες της αγοράς ανέφεραν σε ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής πως: «Στην Κεντρική Ευρώπη επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και άπνοια, με αποτέλεσμα να μην “μπαίνει” στο σύστημα η αιολική παραγωγή και οι τιμές να καθορίζονται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τις μονάδες του φυσικού αερίου, σε συνθήκες υψηλής ζήτησης.

Αντιθέτως, στην Ελλάδα αφενός οι θερμοκρασίες προσώρας δεν είναι τόσο χαμηλές, αφετέρου πνέουν ισχυροί άνεμοι, που “επέτρεψαν” τη συμμετοχή σε μεγάλο βαθμό στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής των ΑΠΕ και δη των αιολικών σταθμών».

Η ενεργειακή κρίση και οι αλλαγές στη ΔΕΗ

Τα συγκεκριμένα νούμερα και δεδομένα ήρθαν να ανατρέψουν τα παλαιότερα και δίνουν έναν αέρα αισιοδοξίας.

Βέβαια εκείνο το διάστημα μέχρι και σήμερα όμως η ΔΕΗ πέρασε σε μία νέα εποχή, έγιναν αρκετές ενέργειες και από τη χρεωκοπία πέρασε σε μία νέα εποχή. Όμως η ενεργειακή κρίση ήρθε να επηρεάσει ολόκληρο τον πλανήτη.

Δημοσίευμα της Deutsche Welle ανέφερε πριν από λίγες εβδομάδες πως η Gazprom προκάλεσε τις ενεργειακές ελλείψεις στην Ευρώπη για να εντείνει τις πιέσεις σε Γερμανία και Ευρώπη.

Αυτό ήταν και ο βασικός μοχλός πίεσης για να προχωρήσει το ταχύτερο η χορήγηση άδειας στον αγωγό North Stream 2, ο οποίος συνδέει Ρωσία και Γερμανία μέσω Βαλτικής Θάλασσας.

Αυτό που ήθελε το Κρεμλίνο και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν είναι και οι δύο παράλληλοι αγωγοί του North Stream 2 να τεθούν σε λειτουργία, για την οποία απαιτείται ωστόσο χορήγηση εξαίρεσης από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ο επικεφαλής της Μόσχας στην Εβδομάδα Ενέργειας υπογράμμισε την σημασία έναρξης της πλήρους λειτουργίας του διπλού αγωγού το συντομότερο.

Τα παραπάνω ήρθαν να προστεθούν στις τεράστιες ελλείψεις φυσικού αερίου που παρουσιάζει η Ευρώπη. Η “Γηραιά Ήπειρος” έχει αρκετά χαμηλά αποθέματα. Επιπρόσθετα, αυξήθηκε η χρήση του αερίου για την παραγωγή του ηλεκτρονικού ρεύματος λόγω της πολύμηνης νηνεμίας, ενώ οι επισκευές στους νορβηγικούς αγωγούς ήταν αρκετά χρονοβόρες.

Η κυβέρνηση αποφάσισε μετά από αρκετές συσκέψεις να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο στήριξης των νοικοκυριών προκειμένου να αντιμετωπίσει σε έναν βαθμό την “ενεργειακή καταιγίδα” και τα “φουσκωμένα” τιμολόγια ρεύματος.

Η Κυβέρνηση έχει διαθέσει περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ. Η ενίσχυση διαμορφώνεται κάθε φορά ανάλογα με τη διακύμανση των διεθνών τιμών ενέργειας και των τιμών ρεύματος στη χονδρική.

Πρώτη η Ελλάδα ανακοίνωσε για τη νέα χρονιά ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομική στήριξη, που δίνεται αναλογικά με τα οικονομικά μεγέθη της χώρας για τον Ιανουάριο του 2022.

Οι αλλαγές στη ΔΕΗ

Δύο χρόνια μεγάλων αλλαγών και εντατικής προετοιμασίας χρειάστηκε η ΔΕΗ για να γυρίσει σελίδα και να ανακτήσει το κύρος και την αξιοπιστία ενός μεγάλου ενεργειακού ομίλου.

Με αυτόν τον τρόπο μπαίνει και πάλι δυνατά στα ραντάρ των μεγάλων επενδυτικών οίκων και των ξένων θεσμικών επενδυτών. Τα νούμερα μιλούν για έτι μία φορά από μόνα τους. Πριν από δύο χρόνια η ΔΕΗ γλίτωσε την χρεωκοπία. Η αξία της ήταν περίπου στα 300 εκατ. ευρώ, προσπαθούσε να πείσει ότι δεν αποτελεί πλέον συστημικό κίνδυνο για την οικονομία, αλλά οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές τη θεωρούσαν απαγορευμένο χαρτί. Η κατάσταση, φυσικά, ήταν αποτέλεσμα των χειρισμών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Είναι ενδεικτικό πως από τις ζημιές 900 εκατ. το 2018 και 1,6 δισ. το 2019 πέρασε σε κερδοφορία 35,2 εκατ. το 2020.

Η κεφαλαιακή αξία της ΔΕΗ που επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτω από 300 εκατ. ευρώ σήμερα έχει φτάσει πάνω από 2 δισ. Η περιουσία του ελληνικού λαού, δηλαδή, αυξήθηκε μέσα σε δύο μόλις χρόνια κατά 1,5 με 2 2 δισ.

Η αξία της ΔΕΗ επί ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεπερνούσε τα 300 εκ. ευρώ, ενώ σήμερα, μόλις δύο χρόνια αργότερα, η συνολική αξία της ΔΕΗ ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ. Οι μετοχές του Δημοσίου που τότε είχαν κατρακυλήσει στα 150 εκ. ξεπερνούν σήμερα το 1 δις ευρώ. Επιπλέον, ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο είναι η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου για την ΔΕΗ που εκτινάχθηκε στο 1,3 δισ. Και η τιμή της μετοχής της ξεπέρασε τα 9 ευρώ. Όλα αυτά, ενώ η εταιρία που παρέλαβε η νέα κυβέρνηση ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Με ζημιές 2 δισ. και την αξία της μετοχής της να αγγίζει το μηδέν. Κι όμως, ένας συστημικός κίνδυνος για την εθνική οικονομία, μέσα σε δύο χρόνια, έγινε εφαλτήριο για την ανάπτυξή της.

Η αγορά περίμενε 1,5 δισ. ευρώ για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ στο θετικό σενάριο. Τελικά πήραμε 2,1 δισ. ευρώ για το 49%. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη αποτίμηση που αφορά σε διάθεση μειοψηφικού ποσοστού σε δίκτυο διανομής στην Ευρώπη και για τη μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση που έχει γίνει στην Ελλάδα από πλευράς ποσού.

You may also like