Επικαιρότητα

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Σφίγγει ο κλοιός για τους 60άρηδες – Ποια η σημασία της εφαρμογής του μέτρου

Επικαιρότητα

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Σφίγγει ο κλοιός για τους 60άρηδες – Ποια η σημασία της εφαρμογής του μέτρου

Μόλις λίγες μέρες μας χωρίζουν από την προθεσμία για τους πολίτες άνω των 60 ετών, οι οποίοι μέχρι τις 16/1/22 πρέπει να κλείσουν το ραντεβού τους για τον εμβολιασμό κατά της covid-19, διαφορετικά θα τους επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο.

Με την ‘’Όμικρον’’ να κυριαρχεί και τα κρούσματα να σπάνε ρεκόρ καθημερινά, η σημασία της εφαρμογής του μέτρου καθίσταται πιο καίρια από ποτέ.

Το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, με ορόσημο την 16η Ιανουαρίου, όπου οι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση, έχοντας απόλυτη προτεραιότητα στο εθνικό σύστημα εμβολιασμών.

Σε διαφορετική περίπτωση θα τους επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ (50 ευρώ για τον μήνα Ιανουάριο) και με νόμο τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία.

Το διοικητικό πρόστιμο «δεν είναι ποινή. Θα έλεγα ότι είναι ένα αντίτιμο υγείας. Ένα κίνητρο προφύλαξης, μια ώθηση ζωής αλλά πιστεύω ότι είναι και μια πράξη δικαιοσύνης απέναντι στους πολύ περισσότερους εμβολιασμένους», είχε δηλώσει ο Πρωθυπουργός κατά την ανακοίνωση του μέτρου.

Η σημασία των εμβολιασμών στην εξέλιξη της ανθρωπότητας είναι αναμφισβήτητα τεράστια μεγάλη τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, αναλογιζόμενοι το όφελος που προσφέρουν στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών αλλά και στην προστασία των εθνικών συστημάτων υγείας. Και ως γνωστών, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

Ζώντας για 2 χρόνια με τον κορωνοϊό, και έχοντας το τελευταίο χρόνο στα χέρια μας το όπλο που λέγεται εμβόλιο, έγινε αντιληπτό πόσες χιλιάδες ζωές (περί τις 15.000! ) σώθηκαν μόνο στην Ελλάδα χάρις τον εμβολιασμό.

Παρά όμως την αδιαμφισβήτητη αξία και συμβολή των εμβολίων στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ορισμένοι συμπολίτες μας αρνούνταν να αντιληφθούν μέχρι τέλους τη σημασία τους. Από φόβο; Από διστακτικότητα; Εξαιτίας της παραπληροφόρησης; Εξαιτίας ψεκασμένων θεωριών συνομωσίας; Μικρή σημασία έχει.

Αυτό που έχει σημασία είναι η επικινδυνότητα του να παραμένει κάποιος ανεμβολίαστος- για τον ίδιο, για τους γύρω του αλλά και για το σύστημα υγείας- ιδιαίτερα σε αυτές τις ηλικίες.

9 στους 10 θανάτους από COVID αφορούν πολίτες 60 ετών και άνω, και 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι.

Επί μήνες γιατροί, επιστήμονες, κυβέρνηση πάσχιζαν με κάθε τρόπο να περάσουν σε όλους το μήνυμα, να τους πείσουν να κάνουν το αυτονόητο.

Την ίδια στιγμή, χώρες όποιες έχουν πετύχει πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμού σε αυτές τις ηλικίες, έβλεπαν σημαντικά μικρότερο ποσοστό θανάτων αλλά και διασωληνωμένων ασθενών σε καθημερινή βάση.

Η ίδια η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα προχώρησε σε όλα τα διαθέσιμα μέσα ενθάρρυνσης προκειμένου να διευκολύνει τους συμπολίτες να προχωρήσουν στον πολυπόθητο εμβολιασμό.

Το πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού, το πρόγραμμα κινητών κλιμακίων εμβολιασμού σε όλες τις δυσπρόσιτες ορεινές και νησιωτικές περιοχές, η απαγόρευση πρόσβασης σε κλειστούς χώρους εστίασης για τους ανεμβολίαστους σε συνδυασμό με την συνεχή ενημέρωση από τους ειδικούς, αποτελούν μερικά μόνο από τα μέτρα που εφαρμόστηκαν γι’ αυτό το σκοπό.

Τα μέσα πειθούς και διευκόλυνσης όμως, καθώς και οι παραινέσεις των ειδικών και των γιατρών δεν οδήγησαν τους τελευταίους συμπολίτες μας να κάνουν το καθήκον τους και να προστατέψουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους.

Η υποχρεωτικότητα λοιπόν, καθίσταται το μονόδρομος και το τελευταίο αναγκαίο και δύσκολο μέτρο προστασίας και δικαιοσύνης απέναντι στους ‘’πεισματάρηδες’’.

Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα και από την ανακοίνωση του μέτρου, είχαν κλειστεί 160.000 ραντεβού πρώτης δόσης, από τους 520.000 πολίτες άνω των 60 ετών που ήταν ανεμβολίαστοι, έχοντας ανταποκριθεί στο μέτρο της υποχρέωσης , και όσοι και να πεισθούν μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, θα είναι αναμφισβήτητο όφελος για όλους.

You may also like