Ανάλυση

Μείωση την εγκληματικότητας: Πως ενισχύεται το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών

Ανάλυση

Μείωση την εγκληματικότητας: Πως ενισχύεται το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών

Οι πολίτες τοποθετούν σταθερά ψηλά την ασφάλεια και την εγκληματικότητα στα ζητήματα που τους απασχολούν. Οι δράσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εξελίσσονται καθημερινά με γνώμονα τη δέσμευση «Ασφάλεια για όλους, Ασφάλεια παντού».

Τα αποτελέσματα όσον αφορά την μείωση της εγκληματικότητας είναι ενθαρρυντικά, καθώς το τελευταίο εξάμηνο η χαμηλή και μεσαία εγκληματικότητα μειώθηκε κατά 25- 30%, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Μια από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης αποτελεί ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών αλλά και η άμεση μείωση της εγκληματικότητας στη χώρα μας.

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκαν 1.215 έλεγχοι και 38 συλλήψεις ατόμων και 76 έλεγχοι καταστημάτων. Επίσης, 312 παράνομοι μετανάστες που δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα για την νόμιμη διαμονή τους στη χώρα μεταφέρθηκαν στο ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Αμυγδαλέζας.

Παράλληλα, όσον αφορά την οπαδική βία, ένα νέο πλαίσιο αυστηρών μέτρων έχει ανακοινωθεί προκειμένου να μπει ένα φρένο στην γηπεδική βία και την εξάλειψη του φαινομένου. Οι έλεγχοι εντατικοποιήθηκαν. Σε 1.789 περιπτώσεις, έγιναν 81 ανακλήσεις αδειών- σφραγίσεις χώρων και 19 συλλήψεις. Όταν παρέλθει η περίοδος δημιουργίας νέων λεσχών όπως προβλέπει ο νόμος, η αστυνομία αναμένεται να ελέγξει πάλι τους χώρους για την υλοποίηση των προβλεπόμενων.

Οι αστυνομικοί εκπαιδεύονται και ενημερώνονται διαρκώς. Οι υπηρεσίες τις ΕΛ.ΑΣ ψηφιοποιούνται με εντατικό ρυθμό, ώστε να απελευθερωθεί το ανθρώπινο δυναμικό από τα γραφειοκρατικά πάρεργα. Η ελληνική αστυνομία, εστιάζει στη βέλτιστη προστασία των γειτονιών. Η Κυψέλη έχει ενταχθεί σε σχετικό πρόγραμμα και αποτελεί παράδειγμα. Από τους 1.000 αστυνομικούς που ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους, συν τους δόκιμους που έκαναν πρακτική άσκηση και κατευθύνθηκαν όλοι στην Αττική, στο ΑΤ Κυψέλης τοποθετήθηκαν 30 αστυνομικοί.

Έχει εναποτεθεί μεγάλο μέρος της προσοχής στη ταχύτερη ανταπόκριση και αποτελεσματικότητα των σωμάτων ασφαλείας για την αντιμετώπιση του εγκλήματος αλλά εξίσου σημαντική είναι και η αντιμετώπιση των νέων εγκλημάτων που εμφανίζονται στη σύγχρονη εποχή. Πολλά από αυτά, διαπράττονται σήμερα και στο διαδίκτυο.

Η αστυνομική εκπαίδευση αναβαθμίζεται και τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας εστιάζουν στη μείωση των σχετικών περιστατικών που συγκλονίζουν τακτικά την ελληνική κοινωνία. Οι ΟΠΠΙ θα ενισχύσουν σύντομα την ασφάλεια στα ελληνικά πανεπιστήμια και η ανανέωση του εξοπλισμού των αστυνομικών, θα αναβαθμίσει αισθητά τις ικανότητες επέμβασής τους.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, έχει καταστήσει σαφές πως «στη δύσκολη εποχή που διανύουμε, είναι σπουδαίο και για την Πολιτεία και για τους πολίτες να αισθανόμαστε ότι η αστυνομία κάνει τη δουλειά της αποτελεσματικά και προασπίζει την ασφάλεια και των πολιτών και της πατρίδας».

Μεγάλο έργο γίνεται αναφορικά και με τη προστασία των ζώων. Για πρώτη φορά μάλιστα ιδρύεται αυτοτελές Τμήμα Προστασίας Ζώων στην Ελληνική Αστυνομία, με στόχο την πρόληψη αλλά και την καταστολή τέτοιων εγκλημάτων.

Η μείωση της εγκληματικότητας και η αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών συνδυάζεται και με τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο έτος στον ποινικό κώδικα. Ενώ, το έργο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πλαισιώνεται από το ισχυρό νομικό οπλοστάσιο.

You may also like