Ανάλυση

Η δύναμη της (παρά)πληροφόρησης

Ανάλυση

Η δύναμη της (παρά)πληροφόρησης

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ειδικής Επιτροπής για τις εξωτερικές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης, σε όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση (INGE), διάφοροι παράγοντες δύνανται να ασκούν επιρροή σε αποτελέσματα εκλογών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πραγματοποιούν κυβερνοεπιθέσεις, επιστρατεύουν πρώην πολιτικούς και δημιουργούν σύγχυση στον δημόσιο διάλογο.

Η κατάσταση επιδεινώνεται, ενώ υπάρχουν κενά στη νομοθεσία και ελλιπής συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για το εν λόγω ζήτημα. Στη χώρα μας, το πρόβλημα έχει αναγνωριστεί ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να το αντιμετωπίσει το πρόβλημα, χωρίς να διστάζει να το τοποθετήσει στον δημόσιο διάλογο.

Ο γενικός γραμματέας ψηφιακής διακυβέρνησης και απλούστευσης διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος, εκπροσώπησε τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τηλεπικοινωνιών που διοργάνωσε η Γαλλική Προεδρία στη Nevers της Γαλλίας.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην προστασία του ευρωπαϊκού κυβερνοχώρου και στην ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής πολιτικής κυβερνοασφάλειας, στην ανθεκτικότητα των υποδομών και δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Ευρώπη και βεβαίως, στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο.

Καθίσταται σαφές, ότι η χώρα μας υποστηρίζει ενθέρμως τις σχετικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και συμβάλλει εποικοδομητικά στην υλοποίηση τους. Ειδικά, στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, οι οποίες επιδεινώνουν αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα.

Η ελληνική κυβέρνηση, ενημερώνει διαρκώς τους πολίτες με επίσημα στοιχεία για πολλά θέματα που διασπείρονται αναληθείς πληροφορίες. Επίσημες ανακοινώσεις μπορούν πλέον να λαμβάνουν οι πολίτες καθημερινά, ακόμη και μέσω του viber, την κοινότητα όπου ενημερώνονται οι πολίτες σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19. Στόχος, είναι να δημιουργείται ένα καλά ενημερωμένο σώμα πολιτών. Ωστόσο, είναι θλιβερό ότι η τακτική της διασποράς ψευδών ειδήσεων έχει ακολουθηθεί από την ίδια την αντιπολίτευση.

Ο ισχυρισμός για τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε καμένες εκτάσεις, ο μύθος των απευθείας αναθέσεων, οι διάφορες συναντήσεις του Πρωθυπουργού που ποτέ δεν έχουν λάβει χώρα, η ασταμάτητη εκλογολογία και η συζήτηση περί ανασχηματισμού (ακόμη και αν αυτός έχει πραγματοποιηθεί μια εβδομάδα πριν), αποτελούν παραδείγματα διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης, είχε δηλώσει καυστικά ότι: «Μάλιστα κάποιοι θεωρούν ότι η οικειότητα μου με την Ήπειρο είναι τέτοια που φαντάζονται και επισκέψεις μου στην Ήπειρο χωρίς καν να έχω έρθει εδώ και να πίνω τσίπουρα η ουίσκι με τον κ. Αμυρά, ενδεχομένως στο δικό τους φαντασιακό κόσμο των fake news. Σήμερα όμως δεν μιλάμε για fake news, μιλάμε για πραγματικά έργα τα οποία υλοποιούνται και τα οποία αλλάζουν ουσιαστικά την όψη της Ηπείρου».

Η απάντηση ήρθε ως απάντηση σε ανάρτηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναπαρήγαγε την ψευδή είδηση που είχε κυκλοφορήσει ότι δήθεν ο πρωθυπουργός είχε πραγματοποιήσει διήμερη εκδρομή στα Ιωάννινα και συνοδευόταν μάλιστα με μία φωτογραφία με τον Γιώργο Αμυρά, που όμως ήταν από το 2019.

Η τακτική της παραπληροφόρησης είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, αν αναλογιστεί κανείς τις διαστάσεις που λαμβάνει το πρόβλημα αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ύπαρξη των κοινωνικών δικτύων, καθιστά σήμερα πολύ πιο εύκολη τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και των θεωριών συνομωσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ένα πολύ απλό παράδειγμα: το 36% των πολιτών στην Ελλάδα, πιστεύει ότι ο ιός HIV μεταδίδεται απλώς με μια αγκαλιά. Το AIDS αναγνωρίστηκε πρώτη φορά το 1981 και 40 έτη μετά, αποτελεί ακόμη πανδημία. Επιπροσθέτως, είναι ενδεικτικό ότι εντός του διαδικτύου διακινούνται πολλές λανθασμένες πληροφορίες σε σχέση με τον COVID- 19.

Η επιστημονική ανάλυση, δεν είναι δυνατό να γίνει εντός των social media, καθώς οτιδήποτε αφορά την επιστήμη δημοσιεύεται σε εξειδικευμένα επιστημονικά περιοδικά και κρίνεται πρώτου δημοσιευθεί . Ο πολίτης, είναι δυνατόν να παραπλανηθεί από μη επιστημονικά δεδομένα που αναπαράγονται στα social media. Έτσι, επηρεάζεται σημαντικά η κοινή γνώμη.

Η παιδεία, αποτελεί το όπλο μέσω του οποίου θα αντιμετωπιστεί η παραπληροφόρηση. Είναι θετικό το στοιχείο ότι η νέα γενιά δεν είναι τόσο ευάλωτη, όσο οι πολίτες μεγαλύτερων ηλικιών στη χώρα μας.

You may also like