Επικαιρότητα

Γλυπτά του Παρθενώνα: Ισχυροποιείται το ελληνικό αίτημα του επαναπατρισμού και επανένωσης όλων των Γλυπτών

Επικαιρότητα

Γλυπτά του Παρθενώνα: Ισχυροποιείται το ελληνικό αίτημα του επαναπατρισμού και επανένωσης όλων των Γλυπτών

Στο χτίσιμο μιας έντονης δυναμικής και ισχυροποίησης του αιτήματος επαναπατρισμού όλων των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει επιδοθεί η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα.

Αντιλαμβανόμενη πλήρως τη σημασία της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς τα έξω για την σημασία της επανένωσης όλων των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ήδη από τις 3 Ιανουαρίου, από το Μουσείο της Ακρόπολης ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, είχαν μιλήσει για τη σημασία της επανένωσης όλων των τμημάτων του Παρθενώνα, με πιο σημαντικό το βήμα που έγινε χτες με το θραύσμα που δόθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο με τη μέθοδο της κατάθεσης, όχι ως δάνειο.

«Το σημαντικό βήμα το οποίο γίνεται σήμερα πιστεύω ότι ανοίγει τον δρόμο έτσι ώστε και άλλα μουσεία να μπορέσουν να κινηθούν στην αντίστοιχη κατεύθυνση. Με πιο σημαντικό, φυσικά, το Βρετανικό Μουσείο» δήλωσε ο Πρωθυπουργός στην εκδήλωση για την παράδοση του «θραύσματος Fagan» στο Μουσείο της Ακρόπολης, θέλοντας να υπογραμμίσει ότι η συμφωνία με το Μουσείο της Ιταλίας θα μπορούσε να αποτελέσει τον οδικό χάρτη και για μια ανάλογη με τη Βρετανία.

Ήδη από την εκδήλωσης επιστροφής των δέκα θραυσμάτων των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο «ηχηρό μήνυμα επανένωσης όλων των τμημάτων αυτού του μοναδικού μνημείου της ανθρωπότητας». Ενώ σε δηλώσεις του στην Telegraph μίλησε για τη «δυναμική που οικοδομείται» για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα από το βρετανικό μουσείο.

Επί της ουσίας, η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα της το πάγιο αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Αποτελεί ένα «ζήτημα πρωτίστως αξιακό και πολιτικό», σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό και με την κάθε ευκαιρία προβάλλει και αναδεικνύει το πάγιο αυτό αίτημα.

Ως εκ τούτου, καθίσταται αντιληπτό ότι η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά επιδρά σημαντικά στην εξέλιξη του ελληνικού κράτους αλλά και της ελληνικής κοινωνίας. Η Ελλάδα, παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένη με το αρχείο ελληνικό παρελθόν της, με τη δημοκρατία και τη δυτική κουλτούρα. Τα ελληνικά μνημεία, έχουν πανανθρώπινο συμβολισμό και αποτελούν ζωντανό κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας.

Από την συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, όπου και επανέλαβε το αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα τα βρετανικά μέσα εστιάζουν όλο και περισσότερο στο αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Έτσι, το θέμα έχει επανέλθει δυναμικά στην διεθνή επικαιρότητα και η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι σήμερα ένα ενδεχόμενο που βρίσκεται υπό συζήτηση. Ο Πρωθυπουργός, επισήμανε ότι η δημοσιότητα που έλαβε το ζήτημα βοήθησε ιδιαιτέρως να δημιουργηθεί «ένα μεγάλο κύμα διεθνούς υποστήριξης».

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο, ότι η χώρα μας πλέον αλλάζει πρόσωπο, διεκδικεί ότι της ανήκει και αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την αρχαία ελληνική πολιτιστική της κληρονομία. Επιπλέον, η ανάδειξη του πολιτισμού μας αποτελεί προτεραιότητα. Παράλληλα, σε αυτό έχει συμβάλει η βοήθεια της σύγχρονης επιστημονικής καινοτομίας. Στόχος είναι η νέα γενιά να ταξιδεύει πίσω στον χρόνο, να γνωρίζει καλύτερα τον αρχαίο πολιτισμό και να κατανοεί καλύτερα την παγκόσμια επιρροή του, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το έργο στην Αρχαία Ολυμπία, με την ψηφιακή διατήρηση του αρχαιολογικού χώρου.

You may also like