Την στιγμή που η κλιματική αλλαγή μας χτυπάει την πόρτα, οι φυσικές καταστροφές είναι καθημερινό φαινόμενο, και οι περιβαλλοντικοί στόχοι είναι υψίστης σημασίας, ο εκσυγχρονισμός της δασικής πολιτικής και η μεταφορά της δασικής υπηρεσίας στο ΥΠΕΝ, αποτελεί μια εκ των μεγαλύτερων διοικητικών παρεμβάσεων των τελευταίων ετών στη χώρα.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνεχίζει τη χάραξη της εθνικής στρατηγικής, με γνώμονα τον καλύτερο συντονισμό, την πρόληψη, αλλά και την ουσιαστική προστασία του πολίτη και του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.
Η δασική υπηρεσία ανασυγκροτείται και οργανώνεται με ενιαίο συντονισμό, ώστε να προστατεύσει τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Παράλληλα, σκοπός είναι να αποτελέσει έναν ισχυρό πυλώνα στη μάχη κατά των συνεπειών της στη χώρα μας εν γένει. Η πρόληψη και η ετοιμότητα, αποτελούν σαφώς το κλειδί της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών.
Αναμφισβήτητα, οι υποδομές της Ελλάδας δεν είναι προσαρμοσμένες σε συνθήκες φυσικών καταστροφών και ο κρατικός μηχανισμός -παρά τις στοχευμένες παρεμβάσεις που έγιναν την τελευταία διετία- δεν είναι ακόμα στο σημείο ετοιμότητας που απαιτούν τα φαινόμενα μεγάλης έντασης, κάτι που αποτελεί επόμενο στόχο της κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή, όπως φαίνεται, σε μεγάλο ζήτημα ανάγεται ο συντονισμός μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων κατά τη διάρκεια των ισχυρών καιρικών φαινομένων. Δηλαδή, του κράτους, της αυτοδιοίκησης, της περιφέρειας, των δήμων, αλλά και των ιδιωτών.
Σε αυτό αναμένεται να εστιάσει η ελληνική κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς αποτελεί, μεταξύ άλλων, κλειδί για τη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην χώρα μας. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εργαστεί επισταμένα πάνω σε αυτό.
Σε ό,τι αφορά τις προηγούμενες φυσικές καταστροφές, έχει συσταθεί ο θεσμός του «Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης», ενώ υλοποιούνται έργα αποκατάστασης στις πυρόπληκτες περιοχές,μια εκ των σημαντικότερων παρεμβάσεων του ΥΠΕΝ.
Στην Εύβοια κατασκευάστηκαν πάνω από 900 χιλιόμετρα κορμοδεμάτων και 20 χιλιόμετρα κλαδοπλεγμάτων στις περιοχές που καλύπτουν τα δασαρχεία της Λίμνης και της Ιστιαίας, ενώ στη Βόρεια Αττική κατασκευάστηκαν 90 χιλιόμετρα κορμοδεμάτων και 12,5 χιλιομέτρων κλαδοπλεγμάτων, κυρίως στις περιοχές Αφιδνών και Τατοΐου.
Παράλληλα, ενισχύθηκε η προστασία των δασών με νέο πρόγραμμα του Υπουργείου με το ΤΑΙΠΕΔ (50 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας), βρίσκεται σε εξέλιξη το εθνικό σχέδιο αναδασώσεων (150 εκατομμυρίων ευρώ) για την αποκατάσταση 160.000 στρεμμάτων.
Η διαβούλευση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ) έχει ξεκινήσει και γίνεται σημαντική δουλειά για τις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 σε Ανατολική Κρήτη, Έβρο, Ροδόπη και Νότια Πελοπόννησο. Πρόσφατα, δημιουργήθηκε και ο θεσμός των «Απάτητων Βουνών», μέσω του οποίου τίθενται σε καθεστώς αυξημένης προστασίας 6 βουνά της χώρας.
Το έργο του ΥΠΕΝ είναι αξιοσημείωτο και επιβάλλεται να συνεχιστεί προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς η λήψη των μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι αναγκαία πριν τα πράγματα γίνουν μη αναστρέψιμα.