Ανάλυση

Αποτίμηση επίσκεψης στις ΗΠΑ: Η Ελλάδα ως αξιόπιστος-ισχυρός εταίρος

Ανάλυση

Αποτίμηση επίσκεψης στις ΗΠΑ: Η Ελλάδα ως αξιόπιστος-ισχυρός εταίρος

Η χώρα μας επιστρέφει δυναμικά στη διεθνή πολιτική. Η επιμονή της κυβέρνησης στην ενίσχυση της σταθερότητας και της αξιοπιστίας της Ελλάδας, είχε ως αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε υπολογίσιμη δύναμη παγκοσμίως. Η ομιλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Κογκρέσο το υπογράμμισε εμφατικά. Ήταν ιστορικής και κομβικής σημασίας- η πρώτη ενός Έλληνα Πρωθυπουργού.

Απολύτως επιτυχής ήταν η επίσκεψη στις Η.Π.Α. για το κύρος και τα συμφέροντα της Ελλάδας. Πέρα από την ομιλία στο Κογκρέσο –μια εικόνα πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα- ιδιαίτερης σημασίας ήταν για τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Η.Π.Α, για την ανάδειξη της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου αλλά και την ανάδειξη των θεμάτων που μας απασχολούν, τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό Ζήτημα.

Ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στο σπίτι της αμερικανικής δημοκρατίας, αξιοποίησε την ευκαιρία προκειμένου να αναφερθεί σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα μας. Tαυτόχρονα, ανέδειξε τις κοινές δημοκρατικές αξίες που υπάρχουν μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Κατέστη σαφές, ότι η Ελλάδα δεν ανέχεται παραβιάσεις της κυριαρχίας της. Τονίστηκε πως η χώρα μας τάσσεται απέναντι στον αναθεωρητισμό.
Πραγματοποιήθηκε σαφής αναφορά στις υπερπτήσεις. Σημειώθηκε ότι δεν μπορεί να γίνει ποτέ αποδεκτή η λύση δυο κρατών στο κυπριακό και πως η Ελλάδα είναι μια εξωστρεφής χώρα, καθώς σήμερα δέχεται επενδύσεις από αμερικανικές εταιρείες κολοσσούς , όπως είναι η Pfizer και η Microsoft.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε χαρακτηριστικά ότι: «δεν μπορεί να υπερισχύσει ο αναθεωρητισμός. Να μην ξεχνάτε, σας παρακαλώ, μία ανοιχτή πληγή που προκαλεί πόνο, την παράνομη κατοχή της Κύπρου- αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί βάσει του διεθνούς δικαίου, όπως είπα και χθες στον πρόεδρο Μπάιντεν, κανείς ποτέ δεν θα αποδεχθεί τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο».

Ελληνοαμερικανικές σχέσεις- ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου
Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο της. Η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο σε εξαιρετικά θετικό κλίμα. Πρόκειται, αναμφίβολα, για ένα σημαντικό γεγονός που επιβεβαιώνει ό,τι οι δυο χώρες θα συνεχίσουν να συσφίγγουν τους δεσμούς τους στο μέλλον.

Πάρα πολλές από τις σημαντικές σχέσεις της Ελλάδας, αναδεικνύονται μέσα από το πρίσμα της νέας ενεργειακής αρχιτεκτονικής που δημιουργείται στην Ανατολική Μεσόγειο. Η χώρα μας καθίσταται πύλη εισόδου προς την Ευρώπη, για το φυσικό αέριο της Μέσης Ανατολής, αλλά και για το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο. Ταυτόχρονα, φιλοδοξεί να αποτελέσει άμεσα κόμβο μεταφοράς της καθαρής ενέργειας από Μέση Ανατολή και την Αφρική προς την Ευρώπη.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί κατά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο ρόλο που μπορεί να αναπτύξει η χώρα μας -και ειδικότερα η Αλεξανδρούπολη- ως διαμετακομιστικός ενεργειακός κόμβος.

Το σχήμα συνεργασίας 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ+ ΗΠΑ), έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο κρίσιμα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Βρέθηκε στο επίκεντρο της πρόσφατης συνάντησης των υπουργών εξωτερικών Ελλάδας- ΗΠΑ, η οποία εστίασε στην τρέχουσα κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στον τρόπο με τον οποίο μπορούν οι Ηνωμένες Πολιτείες να ενισχύσουν τη παρουσία τους στην περιοχή.

Απόδημος Ελληνισμός

Η διασύνδεση των Ελλήνων του εξωτερικού με την χώρα, η συμβολή τους στο nation branding, στην προώθηση των πολιτικών υπέρ της Ελλάδα, στη βελτίωση της εικόνας της και στην ανάπτυξη lobbying, είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων. Το Μητρώο Αποδήμου Ελληνισμού έχει αναχθεί σε μια εξαιρετικά σημαντική κυβερνητική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι εκπρόσωποι των Ελληνοαμερικάνικων οργανώσεων παρέθεσαν δείπνο προς τιμήν του Πρωθυπουργού και τον υποδέχτηκαν με «ανοιχτές αγκάλες». Ο απόδημος Ελληνισμός αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό κεφάλαιο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, το 61% των αποδήμων Ελλήνων εντοπίζεται στις ΗΠΑ.

You may also like