Η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας παρουσιάζει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Οι μακροπρόθεσμες τιμές, η δυνατότητα πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην ελεύθερη αγορά σε ελκυστικές τιμές και η υψηλή ηλιακή ακτινοβολία είναι μερικά από τα βασικά σημεία που καθιστούν ελκυστική τη χώρα μας για επενδύσεις.
Οι απαιτούμενες παρεμβάσεις που δημιουργούσαν κωλύματα στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, έχουν γίνει πράξη. Η καθαρή ενέργεια συμβάλλει στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης, στην ενίσχυση της επάρκειας ισχύος και της ανταγωνιστικότητας και στην προσέγγιση των κλιματικών στόχων.
Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει τεθεί ήδη σε διαβούλευση. Βασίζεται σε δυο πυλώνες: στη απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για τα νέα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τα έργα αποθήκευσης ενέργειας. Επίσης, σε αυτό περιλαμβάνεται ρύθμιση που παρέχει κίνητρα για φθηνό ρεύμα από τους Δήμους σε ευάλωτα νοικοκυριά.
Ο χρόνος αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ μειώνεται από 5 έτη σε σε 14 μήνες, προωθείται η ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 3,5 GW μέχρι το 2030 και αυξάνεται η χωρητικότητα στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για την ένταξη περισσότερων μονάδων ΑΠΕ.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, εξέφρασε την πίστη του πως: «η Ελλάδα θα έχει ρεκόρ στις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεν υπάρχει ούτε μία μέρα που να μην έρθει μια μεγάλη ξένη εταιρεία στο γραφείο μου γι’ αυτό το λόγο. Ήδη έχουν δρομολογηθεί πολύ μεγάλα projects και είναι στη διαδικασία να δρομολογηθούν πολλά ακόμα».
Η αμερικανική εταιρεία 547 Energy, μαζί με τον Έλληνα συνεργάτη της ENORA, επενδύουν κεφάλαια που θα αγγίξουν τα 400 έως 450 εκατομμύρια ευρώ.
Αιολικά πάρκα αναπτύσσονται στην Ημαθία, την Κοζάνη και την Πελοπόννησο (Αρκαδία και Αχαΐα). Έχουν εξασφαλιστεί συμβάσεις σταθερής αποπληρωμής της ενέργειας μέσα από τους διαγωνισμούς της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και βρίσκονται στο τελικό στάδιο υλοποίησης.
Η ισραηλινή Econergy απέκτησε το 49% θυγατρικής της Τέρνα Ενεργειακή, με στόχο την αναπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων. Η είσοδος της Econergy στην ελληνική αγορά αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τη χώρα μας. Παράλληλα, είναι μια ενέργεια που ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική της εταιρείας για επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Ευρώπη.
Σε διεθνές επίπεδο, οι αποτιμήσεις των εταιρειών ΑΠΕ βρίσκονται στα ύψη. Δυο μεγάλες συμφωνίες έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα: η εξαγορά της γαλλικής εταιρείας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Albioma από τον αμερικανικό κολοσσό KKR (με premium που ξεπερνά το 50%, φτάνει τα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ) και η εξαγορά της Falck από την JP Morgan έναντι 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η ζήτηση για το πετρέλαιο αναμένεται να αυξηθεί κατά 10% έως το 2030 και για το φυσικό αέριο κατά 18%. Απαιτούνται επενδύσεις ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2030.
Επιβάλλεται να πραγματοποιηθούν σε όλες τις μορφές ενέργειας. Συμπεριλαμβάνεται το φυσικό αέριο, η καθαρή ενέργεια και η πυρηνική ενέργεια. Αυτό είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί μία μεγάλη ενεργειακή κρίση, σύμφωνα με το συμπέρασμα της JPMorgan.
Η επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας μας, το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την ανάπτυξη όλων των μορφών ενέργειας και η δυνητική αξιοποίηση των πιθανών εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα οδηγήσουν με ασφάλεια στον ενεργειακό μετασχηματισμό.
Η πολιτική αυτή οδηγεί στην μόνιμη αποκλιμάκωση του κόστους ενέργειας. Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προβλέπει ότι η Ελλάδα μέχρι το 2030 θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας στο 35% και σε συμμετοχή 70% των ΑΠΕ στην εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Σήμερα, ο πράσινος μετασχηματισμός αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας. Η αναδιάρθρωση του παραγωγικού υποδείγματός της γίνεται πάνω στις αρχές τις βιώσιμης ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδύσεις στον τομέα της καθαρής ενέργειας συνεχίζονται.