Ανάλυση

Πως στηρίζεται η μεσαία τάξη

Ανάλυση

Πως στηρίζεται η μεσαία τάξη

«Δίπλα στον πολίτη» είχε σύνθημα το 14ο κομματικό συνέδριο της Ν.Δ., ενώ οι πολιτικές που επιθυμεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση έχουν ως στόχευση να υπηρετήσουν αυτό το σύνθημα και να στηρίξουν τη μεσαία τάξη –εκείνη που πλήρωσε βαρύ τίμημα την περίοδο της οικονομικής κρίσης-, αλλά και τους πιο ευάλωτους. Το πρόγραμμα για την μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, πέρα από το ότι είναι το θέμα που απασχολεί περισσότερο, εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς το σκοπό.

«Η μεσαία τάξη δεν μπορεί να πληρώσει τη νύφη της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Έχουμε, λοιπόν, το θάρρος και διορθώνουμε αυτή την αδικία. Ταυτόχρονα και οι παραγωγοί ενέργειας θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για να στηρίξουν την κοινωνία και τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας» είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Όσον γνωστόν, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η ρήτρα αναπροσαρμογής ανεστάλη, ενώ προβλέφθηκε έκτακτη αποζημίωση έως 600 ευρώ στους πολίτες με εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Επιστρέφεται σε κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που υπέστη αναδρομικά, από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο.
Φορολογούνται κατά 90% τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδα των εταιρειών ενέργειας και χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, από τον Ιούλιο αποσυνδέονται οι διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος μέχρι ένα έτος.

Μειώσεις φόρων- Κατώτατος μισθός

Την ίδια στιγμή η μείωση των φορολογικών βαρών στα εισοδήματα και πραγματοποιείται τα τελευταία δυόμιση χρόνια, σχεδιάστηκε με το βλέμμα προς τη μεσαία τάξη. Μειωμένος έως και 40% για 8 στους 10 ιδιοκτήτες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος θα είναι ο ΕΝΦΙΑ το 2022.

Το πάγωμα της έκτακτης εισφοράς για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών διατηρήθηκε. Για το 2023, στόχος είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους και η επέκταση των χαμηλών ασφαλιστικών εισφορών. Επιδιώκεται και η διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για την εστίαση, τον τουρισμό και τις μεταφορές.

Σε μόνιμη βάση μειώθηκε για όλα τα φυσικά πρόσωπα τα οποία ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 55%. Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες από το 100% στο 80%.

Για το 2022, μειώνεται σε μόνιμη βάση ο συντελεστής φόρων όλων των νομικών προσώπων και όλων των νομικών οντοτήτων από το 24% στο 22%. Επεκτείνεται η συρρίκνωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.

Η γενναία αύξηση στον κατώτατο μισθό ανακοινώθηκε πρόσφατα έχει τεθεί ήδη σε ισχύ από την 1η Μαΐου, με περίπου 650.000 – 700.000 εργαζομένους να προσδοκούν στο τέλος του μήνα υψηλότερες αποδοχές.

Ανάπτυξη- Επενδύσεις

Το κλίμα θα βελτιωθεί περισσότερο με την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Η Morgan Stanley θεωρεί πως η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει αυτόν τον στόχο το 2023. Σήμερα είναι μια από τις λίγες χώρες στην Ευρωζώνη, στις οποίες το ΑΕΠ της έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα το 2021. Τονίζει πως η ανάπτυξη παραμένει υψηλή, το δημόσιο χρέος δύναται να επιστρέψει στο Investment grade από το επόμενο έτος και η ανεργία θα μειωθεί περεταίρω σε 13,7% φέτος και 12,5% το 2023.

Οι επενδύσεις που προσελκύονται, οι καλές επιδόσεις της οικονομίας, η επιμονή στον εκσυγχρονισμό και η πολιτική σταθερότητα που υπάρχει- παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζονται σε διεθνές επίπεδο- έχουν αλλάξει την εικόνα της στο εξωτερικό και στο πρόσωπο των πολιτών. Δημιουργούνται καλύτερες προϋποθέσεις, ώστε να συνεχίσει η κυβέρνηση να παρεμβαίνει προς όφελος της μεσαίας τάξης.

You may also like