Πρόσωπα

Αλλά αυτός είναι… ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Πρόσωπα

Αλλά αυτός είναι… ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είναι Έλληνας πολιτικός που από το 2013 έχει αναλάβει τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ).

Είναι ένας από τους πιο ατακαδόρους και σταθερούς πολιτικούς της πολιτικής μας σκηνής.

Γεννήθηκε στη Λαμία στις 10 Αυγούστου 1955 και κατάγεται από οικογένεια αριστερών, που είχαν φυλακιστεί για τη δράση τους, οπότε έχει από μικρή ηλικία τα κατάλληλα ερεθίσματα για να μπει στον χώρο του ΚΚΕ.

Σπούδασε στο Νομικό τμήμα της Αθήνας και ως φοιτητής ξεκίνησε πιο δυναμικά τη δράση του, όταν συμμετείχε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, υπό την καθοδήγηση της παράνομης τότε ΚΝΕ. Μετά την πτώση της χούντας γίνεται και επίσημα μέλος του πρόσφατα νομιμοποιημένου ΚΚΕ.

Από το 1977 ασχολείται αποκλειστικά με τα του κόμματος, όπου και αυτή είναι η μέχρι σήμερα εργασία του.

Υπήρξε αντιπρόσωπος στο 1ο Συνέδριο της ΚΝΕ και στη συνέχεια γραμματέας της Νομαρχιακής Οργάνωσης Βοιωτίας, καθώς και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας.

Το 1987 εξελέγη για πρώτη φορά μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, θέση στην οποία επανεξελέγη και στα επόμενα συνέδρια, και το 1996, στο 15ο Συνέδριο, εξελέγη για πρώτη φορά μέλος του Πολιτικού Γραφείου.

Το 1996 ανέλαβε διευθυντής του Ριζοσπάστη και έμεινε στη θέση αυτή 10 χρόνια.

Στο 18ο Συνέδριο ανέλαβε επικεφαλής της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Κατά τη διάρκεια της κομματικής του σταδιοδρομίας διατέλεσε μεταξύ άλλων επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, ενώ στις βουλευτικές εκλογές του 2000 και του 2007 ήταν υποψήφιος βουλευτής στον νομό Βοιωτίας, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί, καθώς το κόμμα δεν έβγαλε καμία θέση στο νομό αυτό.

Το όνομά του ακουγόταν αρκετά χρόνια ως το επικρατέστερο για να διαδεχθεί την Αλέκα Παπαρήγα.

Στο 19ο Συνέδριο του κόμματος, τον Απρίλιο του 2013, εξελέγη Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και επανεκλέχτηκε τον Ιούνιο του 2021 στο 21ο Συνέδριο.

Θεωρείται από τους πιο αυστηρούς του κόμματος, τους πλέον προσηλωμένους στην κομματική γραμμή, την οποία φροντίζει να υπενθυμίζει συνεχώς.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είναι πάντα παρών στις πορείες και το σύνθημα που του έχουν βγάλει οι υποστηρικτές του είναι: «λαέ ακούμπα, στην πλάτη του Κουτσούμπα».

Συχνά «κλέβει» την παράσταση όχι μόνο με την ομιλία του, αλλά και με τις επιδόσεις του στους παραδοσιακούς χορούς και στο ζεϊμπέκικο, ενώ από το βήμα της Βουλής όμως έχει προσφέρει και αρκετές ατάκες οι οποίες έχουν γίνει viral.

Πηγή: editor.gr

You may also like