Δηλώσεις

Πλεύρης: Η πανδημία μας έδειξε ότι είναι σημαντικό να επενδύσουμε στο κομμάτι που έχει να κάνει με το φάρμακο

Δηλώσεις

Πλεύρης: Η πανδημία μας έδειξε ότι είναι σημαντικό να επενδύσουμε στο κομμάτι που έχει να κάνει με το φάρμακο

Δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο συνέδριο Economist 2022 στην Αθήνα.

«Το σημερινό θέμα το οποίο θα συζητήσουμε, είναι ουσιαστικά οι επενδύσεις στο κομμάτι της Ευρώπης με βάση τα νέα δεδομένα» είπε και πρόσθεσε:

«Τόσο στον τομέα της καινοτομίας, που είδαμε το κομμάτι που έχει να κάνει με τα νέα φάρμακα και τα νέα εμβόλια και τις δυνατότητες οι οποίες αναπτύχθηκαν, όσο και στο κομμάτι της παραγωγής.Διότι στην πρώτη φάση της πανδημίας η πλήρης εξάρτηση της Ευρώπης από άλλες χώρες και κυρίως από τις χώρες της Ασίας, έδειξαν μία τρομακτική έλλειψη στο να μπορέσουμε να έχουμε ακόμα και στοιχειώδη φάρμακα και υλικά για την αντιμετώπιση των θεμάτων. Η κουβέντα λοιπόν που έχει αναπτυχθεί σε επίπεδο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ότι θα πρέπει να υπάρξουν παραπάνω πόροι σε αυτούς τους τομείς και να αναπτυχθούν και οι δύο τομείς».

«Και το κομμάτι της επιστροφής της παραγωγής στην Ευρώπη, αλλά και το κομμάτι της αύξησης της καινοτομίας. Στην Ελλάδα αυτό καταλαβαίνετε είναι αρκετά πιο δύσκολο και στους δύο τομείς, επειδή δεν πρέπει να ωραιοποιούμε τα πράγματα, αλλά να μιλάμε ειλικρινά, διότι το clawback από μόνο του είναι ένας παράγοντας που αποτρέπει τις επενδύσεις. Αποτρέπει τις επενδύσεις, διότι όταν κάποιος δεν έχει ένα προβλέψιμο περιβάλλον, αυτομάτως έχει και ένα πρόβλημα στο να έρθει να βάλει τα χρήματά του προκειμένου να επενδύσει στον τομέα της Υγείας. Προσπαθούμε λοιπόν σε αυτήν την κατεύθυνση και με διαρθρωτικά μέτρα, αλλά και με μέτρα τα οποία είναι πυροσβεστικά, ήδη υπεγράφησαν όλες οι υπουργικές αποφάσεις και μέχρι τη Δευτέρα πιστεύω ή την Τρίτη -γιατί φεύγουν στο Εθνικό Τυπογραφείο- θα έχουν εκδοθεί, προκειμένου να ισορροπήσουμε μια αγορά και να μειώσουμε τις στρεβλώσεις. Αλλά παράλληλα να δώσουμε και δυνατότητα στις εταιρείες να έχουν μια προβλεψιμότητα στο κομμάτι του clawback στη χώρα μας ώσπου να υπάρξουν παραπάνω πόροι στο κομμάτι της υγείας», επεσήμανε.

Όσον αφορά την φαρμακοβιομηχανία τόνισε πως «το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι πρόβλημα τιμών τόσο όσο πρόβλημα καταναλώσεων. Αυτό είναι ευθύνη της πολιτείας βέβαια, δεν είναι ευθύνη των εταιρειών. Οι εταιρείες είναι λογικό να λειτουργούν με γνώμονα να μπορούν να προωθούν και να πωλούν τα προϊόντα τους. Προσπαθούμε λοιπόν εδώ να βρούμε μια ισορροπία. Θέλουμε την καινοτομία και τις επενδύσεις πάνω στην καινοτομία για να έχουν καλύτερα φάρμακα οι Έλληνες πολίτες, αλλά θέλουμε η κατανάλωση να γίνεται εκεί πέρα ακριβώς που τα καινοτόμα φάρμακα έχουν και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και αντίστοιχα θέλουμε οι εταιρείες που παράγουν στη χώρα, ελληνικές αλλά και πολυεθνικές που έχουν μονάδες παραγωγής, να βλέπουν ένα πιο ελκυστικό περιβάλλον και από την πλευρά της Υγείας. Προς αυτή λοιπόν την κατεύθυνση θα συνεχιστούν τα μέτρα του επενδυτικού clawback. Η πρώτη φάση των μέτρων ήταν κατά βάση περιοριστικά είτε με το διαχωρισμό του budget ανά κατηγορία φαρμάκων, είτε με επιπλέον rebate το οποίο υπήρξε, είτε όμως και με μέτρα τα οποία η φαρμακοβιομηχανία τα ζητούσε και είχε να κάνει με εξισώσεις τιμών λιανικής ασφαλιστικής ή με το κομμάτι των ανασφάλιστων όπου θα πρέπει να επωμιστούμε εμείς αυτό το μέρος» .

«Μετά από αυτή την ψήφιση των μέτρων, τα επόμενα πλέον που συζητάμε έχουν να κάνουν με θεραπευτικά πρωτόκολλα, έχουν να κάνουν με συνταγογραφικές οδηγίες. Έχουν να κάνουν με ρεαλιστικές διαπραγματεύσεις όπου πραγματικά θα εκτιμάται η αξία του κάθε φαρμάκου.
Και αντιλαμβάνομαι και κλείνω, με ότι το να διαχειριστείς 1,5 δισεκατομμύριο clawback προφανώς έχει δύσκολα μέτρα.

Ο στόχος είναι -και θα τον επιτύχουμε αυτό το στόχο- πέρα από τους περιορισμούς οι οποίοι γίνονται και έχουν χαρακτηριστικά μεταφοράς του clawback και rebate να πάμε και σε πραγματικούς περιορισμούς.

Πραγματικούς περιορισμούς που δεν θα θίγουν τη φαρμακοβιομηχανία, γιατί θα είναι περιορισμοί στο κομμάτι της κατανάλωσης.
Πιστεύω, λοιπόν, προς αυτή την κατεύθυνση θα δουλέψουμε μια ισορροπία. Το 2022 παραμένει μια δύσκολη χρονιά αλλά θα είναι καλύτερη και από τα στοιχεία που παίρνουμε από το 2021 και το 2020.

Και μάλιστα ολοκληρώνοντας, ήδη έχετε κληθεί τα θεσμικά όργανα να δείτε ένα νέο μοντέλο πληρωμών που θέλουμε να κάνουμε πολύ πιο απλοποιημένο. Καθώς η επιθυμία μας είναι όλες οι παραγγελίες στα νοσοκομεία να γίνονται μέσω της ΕΚΑΠΥ, οπότε να υπάρχει ένας σταθμός για όλες τις εταιρείες όπου θα μπορούν να συμβάλλονται.

Εκεί πέρα θα είναι και οι ρήτρες εχεμύθειας για τις εκπτώσεις που παίρνουμε. Και θέλουμε με την απλοποίηση αυτών των διαδικασιών, να μειώσουμε και θέματα που μπορούν να έχουν να κάνουν με δυσλειτουργίες που παρατηρούνται στα νοσοκομεία και στον τρόπο πληρωμών», είπε.

You may also like