Η πρόληψη των ασθενειών βρίσκεται στη βάση του Εθνικού Συστήματος Υγείας που επιθυμεί να αναβαθμιστεί.
Η εφαρμογή του μεγάλου προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, με το όνομα «Φώφη Γεννηματά», ξεκίνησε ήδη. Έχουν σταλεί τα πρώτα μηνύματα στις γυναίκες άνω των 50 ετών. Καλούνται να κλείσουν ραντεβού για δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία.
Αυτό το βήμα –που συμβαίνει για πρώτη φορά- είναι ιδιαίτερης σημασίας. Την ίδια στιγμή, δημιουργείται ταχύτατα ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η ολοκληρωμένη και συνεχής φροντίδα των πολιτών, με στόχο την πρόληψη των ασθενειών, αλλάζει τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι σήμερα. Το επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής μετατοπίστηκε, καθώς η εν λόγω προσέγγιση κρίνεται καθοριστική για τη δημόσια υγεία.
Η κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει τις ριζικές αλλαγές στον τομέα της υγείας. Η επένδυση στις προληπτικές εξετάσεις είναι ο βασικός τρόπος για να προλαμβάνονται αντί να αντιμετωπίζονται εκ των υστέρων τα προβλήματα υγείας. Αποτελεί εφαλτήριο για τη δημιουργία ενός καλύτερου επιπέδου διαβίωσης, για την εξοικονόμηση πόρων και για την άμεση βελτίωση των δεικτών της υγείας στη χώρα μας.
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στα εγκαίνια του προγράμματος Φώφη Γεννηματά επεσήμανε πως: «με τη χρηματοδότηση του ταμείου Ανάκαμψης, είμαστε σε θέση να θέσουμε σε λειτουργία το πρώτο μαζικό πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου και ξεκινάμε με τον καρκίνο του μαστού, για τον οποίο γνωρίζουμε ότι αν καταφέρουμε να το εντοπίσουμε σε πρώιμο στάδιο είναι ιάσιμος».
Με το σύστημα που αναπτύσσεται, οι πολίτες ενθαρρύνονται να μην αμελούν την υγεία τους. Στην περίπτωση του προγράμματος Φώφη Γεννηματά, η επικοινωνία γίνεται πρώτα με τις γυναίκες που βρίσκονται στην κρίσιμη ηλικία για να ασθενήσουν. Σκοπός είναι να προβούν άμεσα σε εξετάσεις. Εφόσον η πρώτη διάγνωση από τη μαστογραφία επιβάλλει να πραγματοποιηθούν και πρόσθετες εξετάσεις, έχει προβλεφθεί συγκεκριμένη διαδικασία.
Η κυβέρνηση στράφηκε προς την αξιοποίηση της εξοικείωσης των πολιτών με τα ψηφιακά μέσα, κατά την περίοδο της πανδημίας. Ο τρόπος που οργανώθηκε ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού στη χώρα μας, αποτέλεσε πρότυπο και για την δημιουργία του προγράμματος Φώφη Γεννημάτα. Σε αυτό το πλαίσιο, το έργο θα συνεχιστεί.
Η ριζική αναμόρφωση του ΕΟΠΥΥ, η εξυπηρέτηση των ασθενών σε ιδιώτες γιατρούς, η εισαγωγή τους σε νοσοκομείο και η δημιουργία του απαραίτητου νομικού πλαισίου ώστε οι ιδιώτες γιατροί να μπορούν εργάζονται στις δημόσιες μονάδες υγείας, είναι όλα στοιχεία που καλύφθηκαν από το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ψηφίστηκε πρόσφατα.
Το νοσοκομειακοκεντρικό σύστημα που είχε η Ελλάδα, αλλάζει με γρήγορο ρυθμό. Η πρόσβαση όλων των πολιτών στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη είναι το στοιχείο που διαφοροποιεί το παρελθόν με το παρόν. Πλέον θα υπάρχει ο προσωπικός- οικογενειακός γιατρός, ο οποίος συμβουλεύει τους πολίτες και τους κατευθύνει, χωρίς να χρειάζεται να φτάσουν κατευθείαν στο νοσοκομείο.
Η πρωτοβάθμια υγεία περιλαμβάνει Κέντρα Υγείας, Τοπικές Ομάδες Υγείας, ιδιωτικές δομές ΠΦΥ και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς. Η αναβάθμιση των δομών υγείας συνεχίζεται μεθοδικά. Ενοποιούνται διοικητικά και λειτουργικά τα Κέντρα Υγείας και οι ΤΟΜΥ. Προάγεται η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και δημιουργούνται ακόμη 60 ΤΟΜΥ.
Παράλληλα, η υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών είναι ζήτημα κομβικής σημασίας για την πρόληψη των ασθενειών. Η αποφυγή του καπνίσματος, η περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ, η σωματική άσκηση, η διατήρηση του κανονικού σωματικού βάρους και η υγιεινή διατροφή, επιβάλλεται να αποτελεί μέρος της καθημερινότητας των πολιτών.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «αν ακολουθεί κάποιος αυτές τις συνήθειες θα μπορεί να ζει περισσότερο και πολύ καλύτερα. Έτσι δεν βελτιώνουμε μόνο το προσδόκιμο αλλά και την ποιότητα της ζωής μας».