Ανάλυση

Αρχαιολογικοί χώροι: Πως αναβαθμίζονται παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων

Ανάλυση

Αρχαιολογικοί χώροι: Πως αναβαθμίζονται παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων

Σημαντικές πρωτοβουλίες έχουν λάβει χώρα το τελευταίο διάστημα όσον αφορά την προσβασιμότητα αλλά και τις παρεχόμενες υπηρεσίες εν γένει στους αρχαιολογικούς χώρους.

Πρόκειται για μια πολιτική που αναβαθμίζει την εμπειρία του επισκέπτη συνολικά, αλλά και ειδικότερα, των ατόμων με αναπηρία. Σκοπός είναι τα μνημεία να είναι προσβάσιμα και φιλικά σε όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες.

Σήμερα πραγματοποιούνται έργα ύψους 29.000.000 ευρώ, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων εκσυγχρονίζεται άμεσα.

Στόχος είναι η συνολική αναβάθμιση των υπηρεσιών του Οργανισμού προς τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων.

Δημιουργούνται νέα και αναβαθμίζονται τα υφιστάμενα πωλητήρια. Αναπτύσσεται ηλεκτρονικό σύστημα για τη λειτουργία τους και ηλεκτρονικό κατάστημα για την προμήθεια νέων ειδών. Κατασκευάζονται νέοι χώροι εργαστηρίων παραγωγής πιστών αντιγράφων- αποθηκών και Μουσείου αντιγράφων και εκμαγείων.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, επισήμανε ότι: «για πάρα πολύ χρόνο, η δυναμική του πρώην Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων παρέμεινε ανενεργή και αναξιοποίητη, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων μας να μην βιώνουν στο επιθυμητό επίπεδο την εμπειρία της επίσκεψης, αλλά και να υπάρχει σημαντική απώλεια εσόδων για το Δημόσιο, εξαιτίας της αδυναμίας να κινηθούν οι απαιτούμενοι μηχανισμοί, ώστε να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία και η εμπειρία του Οργανισμού».

Η οργανωμένη προσπάθεια της κυβέρνησης αποδίδει ήδη. Συντελείται για την αναβάθμιση του ΟΔΑΠ και θα οδηγήσει στην εξασφάλιση πόρων για τον ελληνικό πολιτισμό. Αξιοσημείωτη είναι τόσο η προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, όσο και η προσπάθεια της βέλτιστης αξιοποίησής της. Το έργο είναι κομβικής σημασίας για την ανάδειξη της χώρας μας στο εξωτερικό.

Συνδυάζεται με την χρήση των τεχνολογικών μέσων για την τουριστική ανάπτυξη, τα οποία προτρέπουν τους χρήστες από όλο τον κόσμο να επισκεφθούν και να δουν από κοντά τα ελληνικά ιστορικά μνημεία. Το εγχείρημα «Αρχαία Ολυμπία: Κοινοί Τόποι» είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αποτελεί δε την αρχή αντίστοιχων πρωτοβουλιών, οι οποίες αναμένεται ότι θα υλοποιηθούν και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Διευκόλυνση της προσβασιμότητας

Παράλληλα, υψίστης σημασίας είναι και η επιμονή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ουσιαστικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στους αρχαιολογικούς χώρους. Το BBC αφιέρωσε πρόσφατα ειδική εκπομπή για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στην Ακρόπολη και παρουσιάστηκαν εκτενώς οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν.

Η εγκατάσταση του ανελκυστήρα πλαγιάς, ο οποίος είναι διεθνές πρότυπο στο είδος του, η διαμόρφωση των διαδρομών για άτομα με κινητικές δυσκολίες και οι λοιπές βελτιώσεις για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ με αμαξίδια, αποτελούν τις πιο σημαντικές. Σε αντίστοιχες παρεμβάσεις, προχώρησε το υπουργείο Αθλητισμού και Πολιτισμού στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης της Λίνδου στη Ρόδο.

Η κ. Μενδώνη υπογράμμισε πως: «μετά την καθολική προσβασιμότητα της Ακρόπολης των Αθηνών, είναι η σειρά της Ακρόπολης της Λίνδου, ενός μνημείου πρώτης γραμμής και τουριστικού προορισμού υψηλής επισκεψιμότητας, να καταστεί λειτουργικά προσβάσιμη σε όλους. Η διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο των εμποδιζόμενων ατόμων αποτελεί για το Υπουργείο Πολιτισμού προτεραιότητα».

Ο επισκέπτης θα δύναται να περιηγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο με πολύ μεγαλύτερη ευκολία. Οι διαμορφωμένες διαδρομές διαθέτουν στάσεις σχεδόν σε όλα τα μνημεία και έτσι, ενεργοποιείται η συμμετοχή των ΑμεΑ στον πολιτισμό. Οι δράσεις της κυβέρνησης δεν σταματούν στα έργα προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία, καθώς πολλές ανάλογες παρεμβάσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Ο τρόπος που είναι οργανωμένη κάθε έκθεση στα μουσεία και η καλύτερη κατανόηση της σήμανσης των εκθεμάτων, είναι σημεία που χρήζουν εκσυγχρονισμού. Σε κάθε περίπτωση, τα προειρημένα αποτελούν την πλέον σύγχρονη οπτική για τα πολιτιστικά μνημεία και την ανάπτυξή τους. Προάγεται η κοινωνική ισότητα, η δικαιοσύνη και φυσικά, το ελληνικό τουριστικό προϊόν της χώρας μας αποκτά άμεσο οικονομικό όφελος.

You may also like