Ανάλυση

Ελληνικές startup επιχειρήσεις: Χρονιά ρεκόρ το 2021 και το παράδειγμα του Ισραήλ

Ανάλυση

Ελληνικές startup επιχειρήσεις: Χρονιά ρεκόρ το 2021 και το παράδειγμα του Ισραήλ

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις (startup) αποτελούν μια επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία ταιριάζει εξαιρετικά στα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας.

Oι startups δύνανται να αποτελέσουν σημαντικό πυλώνα της οικονομίας της χώρας μας. Αυτό γιατί, συγκεντρώνουν χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για την εξέλιξη του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου.

Οι ελληνικές startups, αναπτύσσονται γρήγορα με τη βοήθεια στοχευμένων κινήτρων.

Το 2021 αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ για τις ελληνικές startups.

Μάλιστα, η στήριξη της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή της σημερινής κυβέρνησης.

Οι startups είναι εξωστρεφείς, αξιοποιούν εξειδικευμένη γνώση και αφορούν αρκετούς τομείς που βρίσκονται σε μεγάλη ανάπτυξη παγκοσμίως. Κάτι που είναι ζητούμενο για την εξέλιξη του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου.

Ως εκ τούτου, η δημιουργία του απαραίτητου υπόβαθρου για την ανάπτυξή τους αποτελεί ευρύτερη οικονομική ευκαιρία τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την κουλτούρα των τοπικών επιχειρήσεων.

Η ψηφιακή πύλη Elevate-Greece αποτελεί μια πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης που έχει ως στόχο ειδικά τη χαρτογράφηση των νεοφυών επιχειρήσεων και την υποστήριξή τους. Βασικός σκοπός, είναι η ταχύτερη κατασκευή ενός ισχυρού οικοσυστήματος καινοτομίας στη χώρα μας.

Η πρωτοβουλία αυτή, διευκολύνει την υποβολή αίτησης για την επίσημη πιστοποίησή τους από την αρμόδια αρχή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργείται άμεσα και το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, δήλωσε πρόσφατα ότι: «Σε λίγο καιρό θα προκηρύξουμε μέσα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων ένα πρόγραμμα 100 εκατομμυρίων, το οποίο θα αφορά εταιρείες επενδύσεων που επενδύουν σε νεοφυείς τεχνολογικές επιχειρήσεις.

Άρα, μεγαλώνει γεωμετρικά αυτό το οικοσύστημα στην Ελλάδα και αν συνεχίσουμε έτσι, πραγματικά η εικόνα σε 3 με 4 χρόνια, σε αυτή την επιχειρηματικότητα, θα είναι εντελώς διαφορετική στην Ελλάδα.»

Σύμφωνα με την έκθεση «Startups in Greece 2021-22», το 2021 οι χρηματοδοτήσεις προς τις ελληνικές startups κατέρριψαν κάθε ρεκόρ.

Τα νέα κεφάλαια που χρησιμοποιήθηκαν τριπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το 2020 και σημειώθηκε ρεκόρ follow-on επενδύσεων.

Η έρευνα της διαΝΕΟσις, δίνει αρκετά στοιχεία σχετικά με το προφίλ των startups στη χώρα μας. Εν ολίγοις, μοιάζουν σε μέγεθος με πολλές ελληνικές επιχειρήσεις.

Το 76,4% αυτών είναι πολύ μικρές και διαθέτουν μέχρι 10 εργαζόμενους.

Προσλαμβάνουν και πληρώνουν υψηλού μορφωτικού επιπέδου και καταρτίσεως εργαζόμενους. Πρόκειται κυρίως για συνεργατικά σχήματα, τα οποία δραστηριοποιούνται περισσότερο στον τουρισμό, στην πληροφορική, στις επικοινωνίες, στην αγροδιατροφή, στις επιστήμες ζωής και υγείας.

Το παράδειγμα του Ισραήλ

Σε διεθνές επίπεδο, παράδειγμα προς μίμηση αποτελούν οι ισραηλινές τεχνολογικές εταιρείες.

Οι Ισραηλινές startups συγκέντρωσαν 25,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε 773 γύρους το 2021, σύμφωνα με το IVC- Meitar Israeli Tech Review 2021. Οι ισραηλινές startups έκλεισαν θεαματικά τη χρονιά, διότι το τέταρτο τρίμηνο, οι εταιρείες είχαν λάβει 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε 206 γύρους, έναντι 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 170 συμφωνίες το τρίτο τρίμηνο.

Σήμερα, το tech οικοσύστημα του Ισραήλ απαριθμεί κοντά στις 9.500 ενεργές τεχνολογικές εταιρείες. Κορυφαίοι τομείς στους χρηματοδοτικούς γύρους, αναδείχθηκαν η κυβερνοασφάλεια και η fintech.

Η χώρα μας έχει ακόμη δρόμο να διανύσει, στο χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων.

Ωστόσο, τα πρώτα αποτελέσματα των πολιτικών παρεμβάσεων που εστιάζουν στη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας είναι ενθαρρυντικά.

Έτσι, με την πάροδο του χρόνου, όχι μόνο αναδιαμορφώνεται το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα, αλλά δημιουργείται και μια ευρύτερη επιχειρηματική κουλτούρα με σύγχρονα χαρακτηριστικά.

You may also like