Ανάλυση

Τα 5 μεγάλα έργα που αλλάζουν τη Θεσσαλονίκη

Ανάλυση

Τα 5 μεγάλα έργα που αλλάζουν τη Θεσσαλονίκη

Το στοίχημα να αλλάξει πρόσωπο φαίνεται πως θα κερδίσει σύντομα η Θεσσαλονίκη, μέσα από την ολοκλήρωση μεγάλων έργων που θα αναβαθμίσουν την περιοχή σε κομβικούς τομείς.

Έργα τα οποία φάνταζαν περισσότερο σαν ανεκπλήρωτοι πόθοι (π.χ μετρό), επιτέλους ξεμπλοκάρουν στο πλαίσιο της ανάπτυξης της Μακεδονίας, με την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να δίνουν μεγάλη έμφαση στο να λυθούν χρόνιες παθογένειες.

Παθογένειες και προβλήματα που οδηγούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια σε καθυστερήσεις και αναβολές μεγαλεπήβολων, αλλά και αν μη τι άλλο, αναγκαίων για τον τόπο έργων.

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην πόλη, επισκέφτηκε τρία μεγάλα έργα υποδομής:

  • το στρατόπεδο του Παύλου Μελά, το οποίο μετατρέπεται σε Μητροπολιτικό Πάρκο,
  • τη Γέφυρα 222AR
  • και το έργο της οδικής σύνδεσης της 6ης Προβλήτας του λιμανιού της πόλης με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό.

Παράλληλα υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως: «Ποτέ, πιστεύω, δεν είχαν γίνει τόσα πολλά έργα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, αλλά ειδικά εδώ στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Και να επαναλάβω ότι αυτά είναι έργα τα οποία υλοποιούνται, δεν είναι έργα τα οποία απλά σχεδιάζονται, και τα οποία πολύ σύντομα θα μπορούν να αποδοθούν στους πολίτες».

Τα έργα που “σπάνε” την αρνητική προϊστορία

Η αντίληψη που επικρατούσε στους Θεσσαλονικείς, αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος των πολιτών όλης της επικράτειας ήταν ότι ανακοινώνονται έργα, αλλά δεν περατώνονται ποτέ.

Πιο κάτω θα δούμε μερικά μόνο από τα έργα, τα οποία είναι πολύ κοντά να σπάσουν αυτήν ακριβώς την κακή παράδοση και δημιουργούν ένα κλίμα ανάπτυξης και προόδου:

1. Μετρό Θεσσαλονίκης

Προχωρούν τα έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που περιλαμβάνουν την κατασκευή δύο γραμμών (βασική και Καλαμαριάς) 14,5 χιλιομέτρων και 18 νέων υπογείων σταθμών, ώστε εντός του 2023 να παραδοθεί στους πολίτες.

2. Flyover

Η νέα υπερυψωμένη λεωφόρος μήκους 9 χλμ. που αναμένεται να δώσει λύση στο μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης, βρίσκεται στην Β’ φάση του διαγωνισμού και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της περιφέρειας, εντός του φετινού έτους, θα ολοκληρωθεί το ζήτημα του αναδόχου που θα φέρει εις πέρας την κατασκευή του δρόμου αυτού.

3. Αντιπλημμυρικά έργα

Δρομολογούνται αντιπλημμυρικά έργα (όπως η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων ευρύτερης περιοχής Λαχαναγοράς και Έργα Διευθέτησης Ρεμάτων Περιοχής Ωραιοκάστρου και κατασκευή απαραίτητων δικτύων ομβρίων, προϋπολογισμού 13.500.000 €), καθώς και κτιριακά έργα (όπως Cluster Δικαστικών Μεγάρων Κεντρικής Μακεδονίας και η υλοποίηση με ΣΔΙΤ 17 σχολικών μονάδων στην Κεντρική Μακεδονίας, από τις οποίες οι 16 στη Θεσσαλονίκη).

4. Παιδιατρικό νοσοκομείο στο Φίλυρο και οδική σύνδεση

Το νοσοκομείο είναι μια δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” ενώ δρομολογείται και η κατασκευή του οδικού δικτύου που θα συνδέει το νοσοκομείο με τον ιστό της πόλης.

5. Το Μητροπολιτικό Πάρκο

Κινείται ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση. Θα αποτελέσει μεγάλο πνεύμονα πρασίνου για την πόλη της Θεσσαλονίκης και θα συμβάλλει στην προστασία της βιοποικιλότητας. Επίσης, θα συνεισφέρει στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Επιπλέον, θα κατασκευαστεί μουσείο, όπου θα εκτίθενται τα αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά τις εργασίες του Μετρό Θεσσαλονίκης και ένα μουσείο που θα αφιερωθεί στον Προσφυγικό Ελληνισμό.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όλες οι στρατηγικές αναπλάσεις που γίνονται σήμερα στη χώρα, έχουν περιβαλλοντικό πρόσημο και η κυβέρνηση εστιάζει ιδιαιτέρως στην αειφορική τους διάσταση.

Περαιτέρω, η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελεί πάντοτε πάγια προτεραιότητα.

Όλα αυτά τα έργα, καθώς και άλλα, τα οποία είτε βρίσκονται στο στάδιο του προγραμματισμού είτε πλησιάζουν στην τελική τους μορφή, έτοιμα να παραδοθούν στο κοινό, προχωρούν με ασφάλεια και φιλοδοξούν να αλλάξουν συνολικά την περιοχή.

You may also like