ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Meta: Γιατί είναι σημαντικές οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο Ζάκερμπεργκ

Meta: Γιατί είναι σημαντικές οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο Ζάκερμπεργκ
Meta: Γιατί είναι σημαντικές οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο Ζάκερμπεργκ
ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Meta: Γιατί είναι σημαντικές οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο Ζάκερμπεργκ

Πριν από περίπου έναν χρόνο, οι Έλον Μασκ, ιδιοκτήτης των SpaceX, Tesla και X (Twitter), και Μαρκ Ζάκερμπεργκ, επικεφαλής της Meta (Facebook, Instagram), συμφώνησαν να πυγμαχήσουν σε ρινγκ. Αν και ο αγώνας δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, οι δύο δισεκατομμυριούχοι φαίνεται πως βρήκαν ένα κοινό έδαφος: την ελευθερία του λόγου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαχειρίζονται.

Η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook, ανακοίνωσε χθες ότι θα καταργήσει το σύστημα των fact checkers, των ομάδων που ελέγχουν και κατεβάζουν αναρτήσεις όταν κρίνουν ότι διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες ή παραβιάζουν τους όρους κοινότητας. Την ανακοίνωση έκανε μάλιστα ο ίδιος ο Ζάκερμπεργκ μέσα από μήνυμα βίντεο.

Στη θέση των fact checkers, θα υιοθετηθεί το σύστημα «σημειώσεων κοινότητας», το οποίο δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να προσθέτουν σημειώσεις σε αναρτήσεις που θεωρούν ότι περιέχουν ψεύτικες, αλλοιωμένες ή ελλιπείς πληροφορίες, χωρίς να αφαιρούνται οι ίδιες οι αναρτήσεις. Πρόκειται για ένα μοντέλο παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζει το X.

Επιστροφή στις ρίζες ή στροφή προς τα δεξιά;

Ο Ζάκερμπεργκ χαρακτήρισε την αλλαγή ως «επιστροφή στις ρίζες μας». Ωστόσο, πολλοί θεωρούν πως πρόκειται για μία ακόμη κίνηση της Meta προς την πλευρά των Ρεπουμπλικανών, με στόχο να γίνει πιο αρεστή στον Ντόναλντ Τραμπ που σε λίγες ημέρες αναλαμβάνει και επίσημα πλέον την προεδρεία των ΗΠΑ.

Λίγο πριν την ανακοίνωση, ο Ζάκερμπεργκ ενέταξε στο διοικητικό συμβούλιο της Meta τον Ντάνα Γουάιτ, CEO της UFC και στενό υποστηρικτή του Τραμπ. Αυτή ήταν η δεύτερη στρατηγική τοποθέτηση μετά την αντικατάσταση του Νικ Κλεγκ από τον Τζόελ Κάπλαν, Ρεπουμπλικανό με θητεία στον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Τζορτζ Μπους.

Παράλληλα, ο Ζάκερμπεργκ έχει μειώσει τον έλεγχο περιεχομένου σχετικού με εκλογές, επιτρέποντας τη δημοσίευση ισχυρισμών περί νοθείας και αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος του 2020, μία κίνηση που θεωρείται ότι αποσκοπεί στη συμφιλίωση με τη Ρεπουμπλικανική βάση.

Νέα προσέγγιση στη διαχείριση περιεχομένου

Η Meta ακολουθεί τα βήματα του Έλον Μασκ, ο οποίος κατήργησε τις ομάδες ελέγχου περιεχομένου στο X και υιοθέτησε τις «σημειώσεις κοινότητας» ως τρόπο διόρθωσης ψευδών ισχυρισμών. Αντίστοιχα, η Meta σκοπεύει να καταργήσει τις συνεργασίες της με τρίτους ελεγκτές γεγονότων στις Ηνωμένες Πολιτείες και να εφαρμόσει το νέο σύστημα σε Facebook, Instagram και Threads.

Η αλλαγή αυτή, σύμφωνα με τον Ζάκερμπεργκ, ενδέχεται να οδηγήσει σε προσωρινή αύξηση του κακόβουλου περιεχομένου, αλλά αποτελεί έναν απαραίτητο συμβιβασμό. Το ανεξάρτητο πρόγραμμα ελέγχου γεγονότων που εφαρμόζεται από το 2016, ως απάντηση στις κατηγορίες για παραπληροφόρηση στις πλατφόρμες της Meta, δίνει τη θέση του σε ένα πιο «ανοιχτό» μοντέλο διαχείρισης.

Τι σημαίνει αυτό για τους χρήστες;

Οι χρήστες θα δουν λιγότερη λογοκρισία σε θέματα πολιτικής, με την εταιρεία να επικεντρώνεται αποκλειστικά σε σοβαρές παραβιάσεις, όπως η τρομοκρατία, η παιδική εκμετάλλευση, τα ναρκωτικά και η απάτη. Άλλες ανησυχίες θα πρέπει να αναφέρονται από την κοινότητα, ώστε να αξιολογηθούν.

Παρότι προς το παρόν οι αλλαγές δεν θα εφαρμοστούν στην Ευρώπη, η Meta φαίνεται να βαδίζει προς μια συνολική αναμόρφωση της πολιτικής της παγκοσμίως, με στόχο να μειώσει τις κατηγορίες για λογοκρισία και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των χρηστών για περισσότερη ελευθερία του λόγου.

You may also like