Δηλώσεις

Μισέλ: Χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα για την αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου

Δηλώσεις

Μισέλ: Χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα για την αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου

Δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico.

«Έχουμε το πρόβλημα σύνδεσης μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν το ανακαλύψαμε σήμερα αυτό το πρόβλημα. Έχουμε ξεκινήσει να το συζητάμε πριν από έναν χρόνο, πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επεσήμανε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «συμφώνησε πριν το καλοκαίρι να αναθέσει στην Επιτροπή να παρουσιάσει πιο συγκεκριμένες προτάσεις. Είναι καλό που υπάρχει μια ανακοίνωση ότι η Επιτροπή θα εργαστεί για αυτό», προσθέτοντας: «Ελπίζω ότι κάτι θα έχουμε για το θέμα αυτό, το συντομότερο δυνατόν».

Αναφορικά με τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχολιάζει ότι μέχρι τώρα οι προτάσεις της ΕΕ επικεντρώνονται στη μείωση της ζήτησης τις ώρες αιχμής. «Αυτό είναι καλό. Είναι όμως αρκετό; Δεν είμαι σίγουρος», είπε ενώ ενθάρρυνε τις χώρες της ΕΕ και την Επιτροπή να επιταχύνουν τις εργασίες για τις κοινές αγορές φυσικού αερίου.

Παράλληλα, υποστήριξε πως το πρόβλημα με τις χώρες της ΕΕ που υπερθεματίζουν η μία την άλλη για τον ενεργειακό εφοδιασμό είναι ότι, τελικά, όλοι βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση – ένα μάθημα που θα έπρεπε να έχουν πάρει οι ηγέτες κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού. «Στο τέλος συνειδητοποιήσαμε ότι, αν κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν το εμβόλιο αλλά κάποια άλλα όχι, θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τον Covid-19 για πολύ καιρό. Ελπίζω ότι αυτή η κοινή λογική θα επιστρέψει και σε αυτή τη συζήτηση», είπε ο Σαρλ Μισέλ.

You may also like