Πρόσωπα

Κάμαλα Χάρις: Ποια είναι η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ που διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών

Κάμαλα Χάρις: Ποια είναι η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ που διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών
Πρόσωπα

Κάμαλα Χάρις: Ποια είναι η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ που διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών

Αδίστακτη. Ατρόμητη. Πεισματάρα. Με αυτές τις λέξεις ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, περιγράφει την Κάμαλα Χάρις, εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξή του στην υποψηφιότητά της για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ με το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Απομένουν λιγότεροι από 4 μήνες μέχρι τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της ως τώρα καριέρας της.

Η κάκιστη εμφάνιση του προέδρου Τζο Μπάιντεν στο προεκλογικό debate με τον Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε κύμα αντιδράσεων σχετικά με την ικανότητά του να κερδίσει τις εκλογές και να υποστηρίξει σωματικά και πνευματικά μια ακόμη πιθανή τετραετία στην προεδρία. «Πιστεύουμε στον πρόεδρό μας και πιστεύουμε σε αυτά που πρεσβεύει», δήλωσε η Χάρις σε συγκέντρωση λίγες ώρες μετά το debate.

Η Χάρις φάνηκε να μην χάνει στιγμή την πίστη της στον Μπάιντεν, παρά το ξαφνικό κύμα υποστήριξης εντός του Δημοκρατικού Κόμματος που την έσπρωξε στο προσκήνιο, ενώ εκείνος δεχόταν πιέσεις να αποσυρθεί. Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που η πρώην γερουσιαστής από την Καλιφόρνια θα κυνηγούσε το υψηλότερο αξίωμα. Το 2019 κατέβηκε ξανά για το χρίσμα των Δημοκρατικών, όμως η δυσκολία της να προσελκύσει ψηφοφόρους την οδήγησαν αρχικά να αποσυρθεί και κατόπιν να στηρίξει την υποψηφιότητα Μπάιντεν.

Ως αντιπρόεδρος γνώρισε χαμηλά ποσοστά αποδοχής παρά το έργο της στα αναπαραγωγικά δικαιώματα και τη δεδομένη απήχησή της στους Αφροαμερικανούς ψηφοφόρους. Δυνατό της σημείο θεωρείται και η προϋπηρεσία της ως δημόσια κατήγορος, εμπειρία που οι Δημοκρατικοί ελπίζουν ότι θα φανεί χρήσιμη επικοινωνιακά σε μια κούρσα απέναντι στον καταδικασμένο Τραμπ.

Πώς ξεκίνησε η Κάμαλα Χάρις

Ξεκίνησε την καριέρα της στο γραφείο του εισαγγελέα της κομητείας Αλαμέντα και έγινε εισαγγελέας στο Σαν Φρανσίσκο το 2003, πριν εκλεγεί η πρώτη γυναίκα –και μάλιστα Αφρικανοαμερικανή– γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια, η κορυφαία δικηγόρος και αξιωματούχος επιβολής του νόμου στην πολυπληθέστερη πολιτεία των ΗΠΑ. Απέκτησε φήμη ως ένα από τα ανερχόμενα αστέρια του Δημοκρατικού Κόμματος, χρησιμοποιώντας αυτή τη δυναμική για να εκλεγεί η νεότερη γερουσιαστής από την πολιτεία της Καλιφόρνιας το 2017.

Γεννήθηκε στο Όκλαντ από μετανάστες γονείς, η μητέρα της από την Ινδία και ο πατέρας της από την Τζαμάικα. Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν 5 ετών, και μεγάλωσε με τη μητέρα της, ερευνήτρια για τον καρκίνο και ακτιβίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα. Μεγάλωσε έχοντας έντονη σχέση με την ινδική κληρονομιά της, συνοδεύοντας τη μητέρα της σε επισκέψεις στην Ινδία. Όμως η Χάρις έχει δηλώσει ότι η μητέρα της υιοθέτησε και την αφροαμερικανική κουλτούρα του Όκλαντ, εμβαθύνοντας την ίδια και την αδελφή της Μάγια σε αυτήν.

«Η μητέρα μου καταλάβαινε πολύ καλά ότι μεγάλωνε δύο μαύρες κόρες», έγραψε στην αυτοβιογραφία της. «Ήξερε ότι η υιοθετημένη πατρίδα της θα έβλεπε τη Μάγια και εμένα ως μαύρα κορίτσια και ήταν αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι θα γινόμασταν περήφανες και γεμάτες αυτοπεποίθηση μαύρες γυναίκες».

Οι ρίζες και η ανατροφή της σημαίνουν ότι ενσαρκώνει και μπορεί να συνδεθεί με πολλές αμερικανικές ταυτότητες. Εκείνα τα μέρη της χώρας που έχουν δει ραγδαίες δημογραφικές αλλαγές βλέπουν σε αυτήν ένα φιλόδοξο σύμβολο.

You may also like