Η Εξορία, η Επιχειρηματική πορεία και οι διακρίσεις του.
Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης (Επισκοπή Ρεθύμνου, 4 Δεκεμβρίου 1933) ήταν ένας από τους πατριάρχες του ελληνικού επιχειρείν και αφήνει πίσω του μια οικονομική αυτοκρατορία. Εκτός από τον όμιλο της Motor Oil, που μεταμόρφωσε σε έναν εξαγωγικό γίγαντα με σύγχρονες εγκαταστάσεις και στόλο δεξαμενοπλοίων, καθώς και ευρύτατο διεθνές δίκτυο στα καύσιμα, στα λιπαντικά και σε άλλα προϊόντα, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης επένδυσε σε πλήθος επιχειρηματικών κλάδων, από τις τράπεζες μέχρι τις υποδομές, τα media και τον αθλητισμό. Σήμερα ο όμιλος που δημιούργησε έχει ισχυρότατο αποτύπωμα στην οικονομία, με συμμετοχές, πέραν του ομίλου Motor Oil, σε τράπεζες (Optima), υποδομές (ΕΛΛΑΚΤΩΡ), Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Alpha, Star, κ.α.) κ.λπ.
Σύμφωνα με το Forbes, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης δημιούργησε περιουσία 1,9 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια της ζωής του ενώ επί σειρά ετών βρισκόταν στην 1.575η θέση της λίστας με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη.
Συμπεριλαμβανόταν δε και στον κατάλογο των ισχυρών παραγόντων της παγκόσμιας ναυτιλίας.
Το όνομα του Βαρδή Βαρδινογιάννη υπήρξε γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο -όχι μόνο λόγω της επιχειρηματικής του δράσης αλλά και λόγω της προσπάθειάς του να προβάλλει την Ελλάδα.
Είχε αναπτύξει, επίσης, σχέσεις με σημαίνοντα πρόσωπα του διεθνούς επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου, με χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα τη φιλία του με την οικογένεια Κένεντι.
Γεννήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1933 στην Επισκοπή Ρεθύμνου και είναι γιος του Ιωάννη Βαρδινογιάννη και της Χρυσής Θεοδωρουλάκη. Είναι το πέμπτο από τα οκτώ παιδιά της οικογένειας, καθώς προηγούνται τα τέσσερα αδέλφια του, Παύλος (1925-1984), Αμαλία (1927-2016), Σήφης (1929-2002), Νίκος (1931-1973) και έπονται άλλα τρία, οι Γιώργος (1936), Θεόδωρος (1942-1996) και Ελένη (1946).
Αποφοίτησε το 1955 από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και ακολούθησε καριέρα αξιωματικού στο Πολεμικό Ναυτικό (τότε Βασιλικό Ναυτικό), όπως ο αδελφός του, Νίκος. Αποστρατεύθηκε αναγκαστικά τον Ιούλιο του 1967 από το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου με τον βαθμό του πλωτάρχη, λόγω της αντιστασιακής του δράσης, και εξορίστηκε στην Αμοργό.
Μυήθηκε στο αντιδικτατορικό κίνημα του Ναυτικού και βοήθησε έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ο ανεφοδιασμός των πλοίων σε περίπτωση εκδήλωσης κινήματος. Ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις του αδερφού του και από το 1972 ανέλαβε τη διοίκησή τους μετά τον πρόωρο θάνατο εκείνου.
Τον Νοέμβριο του 1990 πραγματοποιήθηκε επίθεση με τρεις ρουκέτες εις βάρος του, από την τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη. Οι ρουκέτες βρήκαν στόχο το αυτοκίνητο που επέβαινε, όμως ο Βαρδινογιάννης σώθηκε χάρη στην πολύ ισχυρή θωράκισή του. Ο ίδιος, σε συνομιλία που είχε αμέσως μετά με τον στενό φίλο του Αντώνη Λιβάνη (τότε διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου), είπε ψύχραιμα: «Σούταρε πέναλτι ο Σαραβάκος και βρήκε το δοκάρι»!
«Με βαθύτατη θλίψη, η οικογένεια Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη ανακοινώνει ότι ο αγαπημένος πατέρας και παππούς, Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης, έφυγε από τη ζωή σήμερα, Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024», ανέφερε η οικογένεια Βαρδινογιάννη.
Η ιστορία της οικογένειας στον Παναθηναϊκό
Η οικογένεια Βαρδινογιάννη έχει συνδέσει το όνομά της με τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό από την εποχή της έναρξης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, αφού το καλοκαίρι του 1979 αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών και ο αδερφός του Βαρδή, Γιώργος Βαρδινογιάννης τοποθετήθηκε ως πρόεδρος.
Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, ο επονομαζόμενος “Καπετάνιος” παρέμεινε στο τιμόνι της πράσινης ΠΑΕ για περισσότερα από 20 χρόνια και μέσα σε αυτό το διάστημα είδε το τριφύλλι να κατακτά 6 πρωταθλήματα, 9 Κύπελλα και 3 Σούπερ Καπ, ενώ δύο φορές έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Champions League (1984-85, 1995-96).
Ακολούθως, πήρε τη σκυτάλη στα ηνία της πράσινης ΠΑΕ το 2000 ο γιος του Βαρδή Βαρδινογιάννη, Γιάννης, με τον “Τζίγγερ” να είναι πρόεδρος και μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού μέχρι την εποχή της πολυμετοχικότητας, για να ανακοινώσει την αποχώρησή του τα κοινά της ομάδας το 2011 και να κλείσει έτσι -μετά από 32 χρόνια- ένα μεγάλο κεφάλαιο στο βιβλίο της ιστορίας του Παναθηναϊκού.
Οι διακρίσεις και οι βραβεύσεις του σπουδαίου επιχειρηματία
Η προσφορά του Βαρδή Βαρδινογιάννη στον επιχειρηματικό και κοινωνικό τομέα έχει αναγνωριστεί με πληθώρα διακρίσεων και βραβείων, μεταξύ των οποίων:
-Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής: O τίτλος απονεμήθηκε το 2006 από τη Γαλλική Δημοκρατία. Ο τίτλος του Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής απονεμήθηκε το 2015.
-Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Ευεργεσίας από την Ελληνική Δημοκρατία
-Βραβείο Νέλσον Μαντέλα 2020 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών
-Βραβείο Επιχειρηματικής Αριστείας το 2018
Το 2018 η Παγκρήτιος Ένωση τον αναγόρευσε σε Επίτιμο Πρόεδρο για την προσφορά και τη συμβολή του στη διάδοση της κρητικής παράδοσης
Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή θα πραγματοποιηθούν σε στενό οικογενειακό κύκλο