Δηλώσεις

Τσούνης: Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα

Δηλώσεις

Τσούνης: Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα

Δήλωσε, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο νέος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης.

«Είμαι ευγνώμων και περήφανος που θα περάσω τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα ως πρέσβης των ΗΠΑ. Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε πολλά και νομίζω ότι οι καλύτερες μέρες για την Ελλάδα είναι μπροστά», επεσήμανε.

«Οι ΗΠΑ εκτιμούν απίστευτα τον τρόπο συμπεριφοράς της Ελλάδας στην παγκόσμια σκηνή, επειδή βρίσκεται πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Κάνει πράγματα στη βάση αρχών, δεν παίρνει αποφάσεις με γνώμονα, αν είναι κάτι εύκολο ή δύσκολο ή βάσει υπολογισμών. Γι’ αυτό σε όλο τον κόσμο θεωρείται αξιόπιστος και αποτελεσματικός εταίρος», τονίζει ο Αμερικανός πρέσβης και σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από «θεμέλιο σταθερότητας», γι’ αυτό και όταν οι ΗΠΑ επιζητούν εταίρους για την επίλυση προκλήσεων, προσβλέπουν στη συνεργασία με τους Έλληνες, οι οποίοι «είναι προσανατολισμένοι στην επίτευξη αποτελεσμάτων, είναι αξιόπιστοι, ενεργούν στη βάση αρχών και είναι αποτελεσματικοί».

Όσον αφορά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον τόνισε πως «υπάρχουν πολύ λίγες χώρες που έχουν τους ηγέτες τους στο Οβάλ Γραφείο με τον Πρόεδρο. Υπάρχουν πολύ λίγες χώρες που καλούνται να μείνουν στο Blair House. Υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις που ένας πρωθυπουργός εκφωνεί ομιλία σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου. Δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο σπάνιο είναι αυτό μέχρι που το ερεύνησα. Είναι τιμή που επιφυλάσσεται σε πολύ λίγους: Ουίνστον Τσώρτσιλ, Νέλσον Μαντέλα, Γκάντι, για να σας δώσω ένα δείγμα του πόσο σπάνιο είναι». «ο (Έλληνας) πρωθυπουργός έκανε αυτό που πολλοί βουλευτές και γερουσιαστές θεώρησαν ως την καλύτερη ομιλία που έχουν ακούσει ποτέ στην καριέρα τους», τόνισε. «Ήταν ένα υπέροχο μήνυμα και είναι ένα μήνυμα που νομίζω ότι έπρεπε να ειπωθεί. Ήταν φιλόδοξο αλλά και μια αφύπνιση, ότι τη δημοκρατία πρέπει να την αγαπάμε αλλά και να την προστατεύουμε».

Παράλληλα, με αφορμή το ταραχώδες διεθνές σκηνικό, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και τα ενεργειακά προβλήματα που έχει επιφέρει, ο Αμερικανός πρέσβης ρωτήθηκε αν η ενέργεια μπορεί να συμβάλει στην οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας και αν θα υπήρχε αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τα πρότζεκτ που βρίσκονται σε εξέλιξη, και εκτίμησε ότι «οι δυτικές επενδύσεις (στην Ελλάδα) θα έρθουν στον ενεργειακό τομέα».

Για την Αλεξανδρούπολη ειδικότερα σχολίασε πως είναι «απίστευτα σημαντική» όχι μόνο ως στρατιωτικό κέντρο logistics αλλά και σε ό,τι αφορά «την περιφερειακή ασφάλεια, τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των δύο στρατών μας, την οικονομική και ενεργειακή ασφάλεια».

«Η ενεργειακή ασφάλεια είναι εθνική ασφάλεια σήμερα. Η Ελλάδα εξελίσσεται σε έναν ενεργειακό κόμβο», τονίζει ο νέος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών, επισημαίνοντας πως αυτό θα έχει πολλά οφέλη για τη χώρα μας. «Ένα από τα πράγματα που έχει γίνει είναι ότι έχουμε τον Διαδριατικό αγωγό (TAP), τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας, που θα επεκταθεί προς τη Βόρεια Μακεδονία αλλά θα θέλαμε επίσης να δούμε να επεκτείνεται προς τη Βοσνία και τη Σερβία παρέχοντας στην Ελλάδα τη δυνατότητα να είναι ένας πλήρως περιφερειακός κόμβος», σημειώνει και προσθέτει πως αυτό δεν θα συμβάλει μόνο στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας, με τη μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος και της τιμής των καυσίμων, αλλά θα της δώσει τη δυνατότητα να αποκομίσει τέλη μεταφοράς, μέσω του ηλεκτρικού της δικτύου.

Λέει, ωστόσο, ότι «υπάρχουν κάποιες προκλήσεις, πολλές από τις οποίες προέρχονται από την παράλογη εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της Ουκρανία», όπως είναι τα προβλήματα στην αγορά ενέργειας, που οδήγησαν σε αυξημένες τιμές στον ηλεκτρισμό και τα καύσιμα.

You may also like