Ανάλυση

Τουρισμός: Τα αισιόδοξα τα μηνύματα για τη φετινή χρονιά και το μέλλον του κλάδου

Ανάλυση

Τουρισμός: Τα αισιόδοξα τα μηνύματα για τη φετινή χρονιά και το μέλλον του κλάδου

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο του τουρισμού για τη φετινή χρονιά με τους εκπροσώπους του κλάδου να κάνουν λόγο για τουριστική δραστηριότητα σε επίπεδα προ-κορωνοϊού. Παρά την όποια αβεβαιότητα λόγω της μετάλλαξης όμικρον, αυτή δεν επισκιάζει τους θετικούς οιωνούς για την πορεία του τουρισμού μας φέτος.

Η έναρξη της τουριστικής χρονιάς ξεκινά την 1η Μαρτίου, με τις περιφέρειες της χώρας και τους τουριστικούς πράκτορες να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Ο Υπουργός τουρισμού Βασίλης Κικίλιας αποκάλυψε ότι οι προκρατήσεις του Ιανουαρίου, καθώς και τα αιτήματα των αεροπορικών εταιριών για θέσεις στα ελληνικά αεροδρόμια ξεπερνούν κάθε προσδοκία.

«Προβλέψεις δεν έκανα και στην πανδημία, δεν θα κάνω και τώρα. Βλέπω όμως ότι αντί για μέσα Απριλίου, ξεκινάμε 1 Μαρτίου. Βλέπω ότι στη Θεσσαλονίκη ήδη πήγε το πρώτο κρουαζιερόπλοιο και στο Βόλο επίσης.

Θα έχουμε 765 κρουαζιέρες, το 55% των οποίων θα έχουν home port τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, τα ελληνικά νησιά», δήλωσε πρόσφατα ο Υπουργός Τουρισμού.

Ο ελληνικός τουρισμός φαίνεται ότι θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος της πανδημίας, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της TUI Group υπάρχει ισχυρή ζήτηση για το καλοκαίρι. O διευθύνοντας σύμβουλος του ομίλου, Fritz Joussen, σε δηλώσεις του στη TTG media δήλωσε ότι τα ελληνικά νησιά θα “ξεπουλήσουν” το καλοκαίρι.

Μεγάλοι προορισμοί, όπως η Κρήτη έχουν υψηλή ζήτηση, με τις προκρατήσεις να φτάνουν τα επίπεδα του 2019. Παράλληλα σε ορισμένες αγορές η χώρα μας αποτελεί πρώτη επιλογή για καλοκαιρινές διακοπές.

Οι εξαιρετικές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού το προηγούμενο καλοκαίρι, με τα έσοδα από τον Τουρισμό να φτάνουν τα 10,5 προς 11 δις ευρώ, περίπου διπλάσια από τις εκτιμήσεις που υπολογίζονταν στα 5-6 δις, αποτέλεσαν μια μεγάλη συνεισφορά για την ελληνική οικονομία, δεδομένων και των συνθηκών που δημιουργήθηκαν από την υγειονομική κρίση.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις της Κομισιόν -όπου σύμφωνα με την έκθεση η ανάπτυξη ανήλθε στο 8,5% για το 2021 στην Ελλάδα- η ανάκαμψη των τουριστικών εισροών το καλοκαίρι βοήθησε την οικονομία να ανακτήσει σημαντικό μέρος των προηγούμενων απωλειών λόγω της πανδημίας.

Μακροπρόθεσμοι σχεδιασμοί για τον τουρισμό

Πέρα όμως από τη φετινή σεζόν, όπου οι προβλέψεις μιλούν για πλήρη ανάκαμψη του τουρισμού, υπάρχει και ένα μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για τον τομέα.

Η κυβέρνηση προωθεί ένα νέο βιώσιμο τουριστικό μοντέλο, ώστε ο ελληνικός τουρισμός να πρωταγωνιστήσει σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, εξίσου σημαντικό σχέδιο είναι η προσέλκυση επισκεπτών όλο το χρόνο, κάτι που αποτελεί στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης.

Ένα εργαστήριο βιώσιμου τουρισμού, το ‘’the Rhodes Co-Lab’’, θα δημιουργηθεί στη Ρόδο, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της ΤUI, της μεγαλύτερης εταιρεία αναψυχής, ταξιδιών και τουρισμού στον κόσμο.

Το Co-Lab θα συμβάλλει στη μετατροπή του νησιού σε υπόδειγμα πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ουσιαστικά, μέσω του νέου σχεδιασμού, στόχος είναι να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του τουρισμού στη Ρόδο. Αυτό, αφορά όλες τις υπηρεσίες φιλοξενίας και εστίασης.

Μάλιστα, η εταιρεία προτίθεται να χρησιμοποιήσει το παράδειγμα της Ρόδου ως «πιλότο» και για άλλους τουριστικούς προορισμούς. Η δράση του Co-Lab, θα πραγματοποιείται με γνώμονα τους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Tην ίδια στιγμή, μικρά νησιά της χώρας μας με αφετηρία τη Χάλκη, εντάσσονται στην πρωτοβουλία GR- eco Islands, και θα αποτελέσουν πρότυπα πλήρους απανθρακοποίησης.

Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες πέρα από το τεράστιο όφελος που θα προσφέρουν στην καθημερινότητα των κατοίκων θα αποτελέσουν πόλο έλξης για έναν νέο τουρισμό, περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τον τουρισμό των νησιών.

Όσον αφορά ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον τουρισμό, αυτό παρουσιάστηκε πρόσφατα στον Πρωθυπουργό, και βασίζεται στη μελέτη «Ελληνικός Τουρισμός 2030 Σχέδια Δράσης» όπου δίνεται έμφαση στον σχεδιασμό, στην άσκηση πολιτικής, στη διαχείριση και στη διακυβέρνηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και των προορισμών.

Ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι: «η μελέτη αξιοποιεί τον τουριστικό προορισμό ως μονάδα ανάλυσης, άσκησης πολιτικής, διαχείρισης και marketing και η δομή του σχεδίου δράσης μπορεί εν δυνάμει να λειτουργήσει ως πρότυπο μεθοδευμένου σχεδιασμού για κάθε προορισμό της χώρας που στοχεύει να αναπτυχθεί τουριστικά».

Η διεθνής τάση στον τομέα του τουρισμού, σχετίζεται με τους κλιματικούς στόχους, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη πράσινη μετάβαση. Μακρύτερες διακοπές, λιγότερες πτήσεις και eco- friendly προορισμοί είναι στη πρώτη γραμμή για την μείωση των εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα. Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις όπως οι Atmosfair και Myclimate στοχεύουν στο τελευταίο, μέσω χορηγιών.

Η κυβέρνηση διαθέτει μια εξαιρετικά σύγχρονη αντίληψη σχετικά με το τουριστικό μας μοντέλο. Στόχος είναι πέρα από την ώθηση που θα δοθεί στη φετινή σεζόν, να δημιουργηθεί ένα νέο περισσότερο βιώσιμο τουριστικό μοντέλο.

You may also like