Επικαιρότητα

Το 2025 η χρονιά ορόσημο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας

Επικαιρότητα

Το 2025 η χρονιά ορόσημο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας

Ο δρόμος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας έχει πλέον μια χρονιά ορόσημο: το 2025. Η ψηφιακή μετάβαση ξεκίνησε με την ενσωμάτωση 501 ψηφιακών υπηρεσιών και συνεχίζεται. Σήμερα, το gov.gr παρέχει 1.370 ψηφιακές υπηρεσίες, διευκολύνοντας την καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων.

Η επιμονή της ελληνικής κυβέρνησης να μετασχηματίσει ψηφιακά τη χώρα, δημιουργεί μια νέα, σύγχρονη προοπτική για την Ελλάδα. Από την 1 Μαρτίου του 2020 έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης gov.gr και πρόσφατα, συμπληρώθηκαν τα δυο έτη από την έναρξη λειτουργίας της.

Παράλληλα, σε πιλοτική λειτουργία στο Δήμο Χανίων, τέθηκε και η πλατφόρμα myDimos.Live.gov.gr.

Οι πολίτες, μπορούν να προγραμματίζουν τα ραντεβού τους με τις υπηρεσίες των κατά τόπους Δήμων.

Η νέα ψηφιακή υπηρεσία σχεδιάστηκε στα πρότυπα των αντίστοιχων υπηρεσιών ψηφιακών ραντεβού myDeskLive, η οποία ήδη λειτουργεί με επιτυχία σε πολλούς κομβικούς φορείς του Δημοσίου όπως: η ΑΑΔΕ, τα ΚΕΠ, ο ΟΑΕΔ, το Υπουργείο Εξωτερικών, ο ΕΦΚΑ και το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Πολλά βελτιώνονται και στην δημόσια υγεία, λόγω της αξιοσημείωτης συνεργασίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με το υπουργείο Υγείας. Ο ψηφιακός ιατρικός φάκελος του κάθε ασθενούς και η ψηφιακή πλατφόρμα ΜyΗealth, βρίσκονται στο επίκεντρο των αλλαγών. Το προσεχές διάστημα αναμένονται υπηρεσίες όπως: το ψηφιακό βιβλιάριο παιδιού, η πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις και η τηλεσυμβουλευτική.

Για το 2022, ο στόχος είναι να ξεπεραστεί το όριο των 300 εκατομμυρίων αλληλεπιδράσεων και συναλλαγών. Το 2019 πραγματοποιούνταν 34 εκατομμύρια αλληλεπιδράσεις, συγκριτικά με 8.8 εκατομμύρια αλληλεπιδράσεις που υπήρχαν πριν ξεκινήσει η θητεία της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης. Το 2020 ανέρχονταν σε 94 εκατομμύρια και το πρώτο εξάμηνο του 2021, σε 150 εκατομμύρια.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, επισήμανε πως «το gov.gr εξελίσσεται συνεχώς, βελτιώνεται και επικαιροποιείται με βάση τα σχόλια, τις προτάσεις και τις αξιολογήσεις των επισκεπτών. Μάλιστα, το ποσοστό ικανοποίησης των πολιτών στην ερώτηση αν είναι χρήσιμη η σελίδα που περιγράφει την κάθε υπηρεσία, ξεπερνά το 95%. Με τον τρόπο αυτό, το gov.gr πλησιάζει κάθε ημέρα τον αρχικό στόχο: να αποτελέσει το κέντρο ψηφιακής εξυπηρέτησης που θα συγκεντρώνει όλες τις λύσεις και όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το Δημόσιο».

Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προβλέπει πως 7 δισεκατομμύρια θα διατεθούν για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Η έκρηξη των επενδύσεων στον κάδο της τεχνολογίας είναι αναμενόμενη στο άμεσο μέλλον. Η ελληνική κυβέρνηση, διαθέτει μια σύγχρονη οπτική και τον απαραίτητο φιλοεπενδυτικό προσανατολισμό.

Οι άξονες προτεραιότητας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που λαμβάνουν τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την περίοδο 2021- 2025, είναι οι πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες. Μέχρι τέλος του 2025, θα δαπανηθούν 72,8 εκατομμύρια (18,22%). Η δημόσια διοίκηση και ψηφιοποίηση θα χρηματοδοτηθεί με 144 εκατ. ευρώ (36,25%). Τα 300 εκατομμύρια δαπανώνται σε συνεχιζόμενα έργα

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για την προετοιμασία της Ευρώπης για την ψηφιακή εποχή, Μαργκέτε Βεστάγκερ, υπογράμμισε πρόσφατα ότι: «χαίρομαι που η Ελλάδα δράττεται αυτής της ευκαιρίας, χάρη στο Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις ψηφιακού μετασχηματισμού στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, και είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες θα ψηφιοποιηθούν».

Το μεγαλύτερο τμήμα της χρηματοδότησης των έργων (70,60%) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης διοχετεύεται σήμερα στην έξυπνη ανάπτυξη, το 8,95% στην ανάπτυξη υποδομών και σε ποσοστό 18,22% στην εξωστρέφεια. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αναφέρει πως η χώρα μας εξελίσσεται σε κόμβο ψηφιακής τεχνολογίας.

Έχει πλέον αλλάξει η εικόνα στο εξωτερικό, ενώ καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να μετατραπεί η Ελλάδα σε χώρα παραγωγής καινοτομίας. Η περίπτωση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού και οι συνεχείς θετικές επιδόσεις, αναδεικνύουν διεθνώς την αλματώδη πορεία που διαγράφεται στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης.

You may also like