Δηλώσεις

Σκρέκας: Τα 4 μέτρα για τις ανατιμήσεις και την αισχροκέρδεια

Δηλώσεις

Σκρέκας: Τα 4 μέτρα για τις ανατιμήσεις και την αισχροκέρδεια

Δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Η ακρίβεια είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια, η μάχη θα είναι συνεχής μέχρι να αντιμετωπιστεί» τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Τα 4 νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός:

Το πρώτο μέτρο αφορά στη σήμανση προϊόντων στα σούπερ μάρκετ που έχουν μόνιμη μείωση τιμών στο ράφι κατά τουλάχιστον 5%, για χρονικό διάστημα κατ΄ ελαχιστοντων 6 μηνών, με τιμή αναφοράς τις 20 Σεπτεμβρίου 2023. Η μείωση τιμής θα είναι πάνω και πέραν των όποιων ειδικών προωθητικών προσφορών κάνουν ήδη. Στους παραβάτες που δηλώσουν ψευδώς ότι προχώρησαν σε μείωση, θα επιβάλλεται πρόστιμο τουλάχιστον 20.000 ευρώ/κωδικό προϊόντος.

Το δεύτερο μέτρο αφορά στον αυστηρό έλεγχο των προμηθευτών σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Τα σούπερ μάρκετ με τζίρο άνω του 90 εκατ. ευρώ ετησίως υποχρεούνται να κοινοποιούν στο υπουργείο Ανάπτυξης τις τιμοκαταλόγους των προμηθευτών προκειμένου να εντοπίζονται αμέσως τα προϊόντα στα οποία προωθούνται αυξήσεις και να διενεργούνται άμεσοι και εστιασμένοι έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ για πιθανή παραβίαση του νόμου για την αισχροκέρδεια.

Παράλληλα από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης επιχειρείται να υπάρξει διαφάνεια και για τις τιμές των φρούτων και λαχανικών στα σούπερ μάρκετ. Επίσης και σε αυτή την περίπτωση τα σούπερ μάρκετ, με τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης τις τιμές λιανικής στα βασικότερα φρούτα και λαχανικά. Οι τιμές θα αναρτώνται στο e-katanalotis και θα δημοσιοποιούνται από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Το τέταρτο μέτρο αφορά στην ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται η δημιουργία ειδικής εφαρμογής για την υποβολή καταγγελιών και μέσω κινητού τηλεφώνου ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να στέλνουν μέσω φωτογραφιών για κερδοσκοπικά φαινόμενα. «Ενδυναμώνουμε τον καταναλωτή και τον καθιστούμε σύμμαχό μας στη μάχη κατά της ακρίβειας, αναβαθμίζουμε το σύστημα υποβολής και διαχείρισης καταγγελιών όσον αφορά τόσο την τηλεφωνική γραμμή 1520 όσο και τον ειδικό ιστότοπο για τις καταγγελίες» επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού είναι η στήριξη της ελληνικής οικογένειας αλλά και η αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας από αυτούς που αδιαφορούν για το νόμο και δεν σέβονται την Ελληνική κοινωνία υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας, τονίζοντας ότι όσοι παρανομήσουν θα το πληρώσουν ακριβά.

You may also like