Ανάλυση

Τι ποσοστό χρειάζεται η ΝΔ για την αυτοδυναμία στις 25 Ιουνίου

Ανάλυση

Τι ποσοστό χρειάζεται η ΝΔ για την αυτοδυναμία στις 25 Ιουνίου

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου πέρασαν και έμειναν στην ιστορία. Το 40,7% της ΝΔ και το 20% του ΣΥΡΙΖΑ όπως και τα ποσοστά των υπόλοιπων κομμάτων δεν θα υπάρχουν καθώς πάμε σε νέες εκλογές, αυτή τη φορά με ενισχυμένη αναλογική.

Τι σημαίνει αυτό;

Αρχικά χρήσιμο είναι να διευκρινίζεται συχνά ότι δεν είναι δεύτερος γύρος εκλογών, είναι νέες εκλογές και οι κάλπες θα είναι άδειες. Κανένα ποσοστό κανενός κόμματος δεν είναι δεδομένο και άρα οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν εκ νέου με την μόνη διαφορά ότι δεν θα υπάρχει σταυροδοσία.

Υπάρχει περίπτωση να πάμε και σε τρίτες κάλπες μέσα στο καλοκαίρι;

Η απάντηση είναι ναι. Σε περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδύναμη Κυβέρνηση (η ΝΔ βάσει του ποσοστού της στις προηγούμενες εκλογές είναι το μόνο κόμμα που φαίνεται να μπορεί να ελπίζει στην αυτοδυναμία) και από την στιγμή που δεν φαίνεται να προκύπτουν στον ορίζοντα προγραμματικές συγκλίσεις των κομμάτων για συνεργασία, τότε θα οδηγηθούμε και σε τρίτες κάλπες σε διάστημα λίγων ημερών.

 

Πως θα ήταν οι έδρες με Ενισχυμένη Αναλογική;

Αν οι εκλογές της 21ης Μαΐου είχαν ως εκλογικό σύστημα την ενισχυμένη αναλογική τότε θα είχαμε 5 κομματική βουλή αποτελούμενη από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση. Η ΝΔ θα ήταν αυτοδύναμη με 171 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 60, το ΠΑΣΟΚ 34, το ΚΚΕ 22 και η Ελληνική λύση 13.

Το ζητούμενο σε αυτές τις εκλογές για να προκύψει αυτοδύναμη Κυβέρνηση από το πρώτο κόμμα εξαρτάται από το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός βουλής. Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό των κομμάτων αυτών τόσο χαμηλότερος θα είναι και ο πήχης για την αυτοδυναμία.

Όπως βλέπουμε και από τον πίνακα, η πιθανή αυτοδυναμία της ΝΔ θα εξαρτηθεί από το ποσοστό που θα λάβει η ίδια αλλά και από το εάν τελικά κατορθώσουν να μπουν στην Βουλή το κόμμα ΝΙΚΗ και η Πλεύση Ελευθερίας που πλησίασαν το 3%.

Το 16,1% που συγκέντρωσαν τα κόμματα που έμειναν εκτός βουλής στις τελευταίες εκλογές αποτελεί το 2ο μεγαλύτερο ποσοστό μετά το 19,2 των εκλογών του Μαΐου το 2012 και μένει να δούμε εάν τελικά στις 25 Ιουνίου, το αθροιστικό αποτέλεσμα των κομμάτων αυτών παραμείνει τόσο υψηλό ή ακολουθήσει την τάση των τελευταίων ετών και γίνει μονοψήφιο.

You may also like