Ανάλυση

Τι ακριβώς διαπραγματεύτηκε ο Μηταράκης με Πακιστάν και Μπαγκλαντές

Ανάλυση

Τι ακριβώς διαπραγματεύτηκε ο Μηταράκης με Πακιστάν και Μπαγκλαντές

Συμφωνία για προσωρινές άδειες εργασίας σε αλλοδαπούς εργάτες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές διαπραγματεύεται η κυβέρνηση και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Μετά τις αντιδράσεις και αρκετές ανεπιβεβαίωτες ειδήσεις για την επίσκεψη Μηταράκη στις δυο χώρες, ο Υπουργός έδωσε μια σειρά από απαντήσεις για τα βασικά σημεία της πιθανής συμφωνίας.

Υπάρχει Συμφωνία;

– Η συμφωνία δεν έχει υπογραφεί ακόμη. Έως τώρα έχουν τεθεί οι βάσεις για την έναρξη τεχνικού διαλόγου προς διαπραγμάτευση πιθανής συμφωνίας

– Αυτή θα καλύπτει που την επιστροφή όσων εισέρχονται παράνομα και τη θεσμοθέτηση νόμιμων οδών μετανάστευσης.

– Οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία θα κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων, όπως προβλέπεται. Η διπλωματική επίσκεψη αποτελεί μέρος διαπραγμάτευσης και δε δημιουργεί τετελεσμένα.

Τι θα περιλαμβάνει αν υπογραφεί

Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά έως τώρα από το υπουργείο Μετανάστευσης η επερχόμενη συμφωνία:

– Θα ανταποκρίνεται σε αιτήματα του πρωτογενούς τομέα και θα θέτει αυστηρά όρια διαμενόντων ανά έτος.

– Αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση επιστροφών όσων διαμένουν παρανόμως, η όποια συμφωνία θα διακοπεί.

– Το Μνημόνιο με το Μπαγκλαντές δίνει την δυνατότητα σε έως 15 χιλιάδες ήδη διαμένοντες να εργαστούν εποχικά σε αγροτικές εργασίες, θα πρέπει να φεύγουν 3 μήνες κάθε χρόνο και στο τέλος περιόδου 5 ετών θα φύγουν οριστικά από τη χώρα.

– Όποιος δεν συμμορφώνεται, θα επιστρέφει με απέλαση και αν το φαινόμενο είναι γενικευμένο οδηγεί στην λύση του Μνημονίου Κατανόησης.

– Θα πρέπει να παραμένουν έως 9 μήνες ανά έτος στη χώρα και αφετέρου να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται για αυτή την άδεια παραμονής.

– Η Κυβέρνηση δεν τους νομιμοποιεί – Στόχος είναι η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Η απάντηση για το εάν δημιουργούνται μειονότητες

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση δημιουργεί μειονότητες με αυτή την επερχόμενη συμφωνία η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι:

– Οι άδειες διαμονής που θα χορηγηθούν, θα ισχύουν για 9 μήνες ανά έτος με την υποχρέωση ο δικαιούχος να επιστρέφει στη χώρα προέλευσης του.

– Ο εκάστοτε μετανάστης για να επιστρέψει, θα πρέπει να παρουσιάσει ενεργή σύμβαση εποχικής εργασίας πριν την αναχώρησή του για την Ελλάδα. Υπάρχει κανονικό πλαίσιο νόμιμης μετανάστευσης.

– Το νέο αυτό καθεστώς ισχύει για 5 χρόνια, με την παρέλευση των οποίων ο δικαιούχος θα απωλέσει αυτομάτως την δυνατότητα επιστροφής στη χώρα μας.

– Η εννιάμηνη παραμονή ΔΕΝ οδηγεί σε καθεστώς μόνιμης παραμονής ούτε δίνει δικαίωμα μετέπειτα πρόσβασης σε ιθαγένεια.

– Δεν επιτρέπει την οικογενειακή επανένωση, σύμφωνα και με τα όσα προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία περί εποχικής εργασίας. Το μόνο δικαίωμα που έχουν οι δικαιούχοι είναι η πρόσβαση στην εποχική εργασία. Ούτε πολιτογραφούνται, ούτε ψηφίζουν.

Πάντως είναι χαρακτηριστικό πως τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Ελλάδας για εποχικούς εργάτες γης το χρόνο αγγίζουν τις 101.000 και συνολικά τις 144.000 για αλλοδαπούς.

You may also like