Ανάλυση

Χόλυγουντ η Θεσσαλονίκη: Πως αναπτύσσεται η βιομηχανία των οπτικοακουστικών μέσων στην Ελλάδα

Ανάλυση

Χόλυγουντ η Θεσσαλονίκη: Πως αναπτύσσεται η βιομηχανία των οπτικοακουστικών μέσων στην Ελλάδα

Η βιομηχανία των οπτικοακουστικών μέσων στην χώρα μας δεν έχει αναπτυχθεί όπως θα μπορούσε, ωστόσο αυτό σταδιακά αλλάζει με τον τομέα να αναπτύσσεται και την Ελλάδα να μετατρέπεται σε ένα μεγάλο χολιγουντιανό σκηνικό.

Πραγματοποιούνται ήδη στη Θεσσαλονίκη τα γυρίσματα της ταινίας δράσης με τίτλο «The Bricklayer», η οποία δεν είναι η πρώτη ταινία που γυρίζεται στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο διάστημα. Είναι ένα έργο της Millennium Media, σε συνεργασία με τα Nu Boyana Film Studios Hellenic. Αν και η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Noah Boyd, το οποίο έχει ως κεντρικό τόπο το Βερολίνο, το ενδιαφέρον είναι ότι οι υπεύθυνοι της παραγωγής μετασκεύασαν το σενάριο για να εξελίσσεται στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία.

Οι ελληνικές περιοχές μετατρέπονται σε κινηματογραφικό προορισμό στην παγκόσμια οπτικοακουστική αγορά. Αυτό είναι κάτι που ενισχύει σημαντικά το brand name της χώρας μας σε παγκόσμιο επίπεδο, από τουριστικής, πολιτιστικής και οικονομικής/ επενδυτικής απόψεως.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι: «Η Ελλάδα είναι ένα φυσικό κινηματογραφικό στούντιο και μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα, διότι αυτού του τύπου οι παραγωγές έχουν τεράστιο πολλαπλασιαστή. Δεν είναι σημαντικό μόνο να φέρεις μια κινηματογραφική παραγωγή. Είναι σημαντικό και να δημιουργήσεις μια δική σου παραγωγή που θα εξάγεις».

Όσον αφορά την ταινία που γυρίζεται τώρα στη Θεσσαλονίκη, εκεί συμμετέχουν Έλληνες ηθοποιοί και κασκαντέρ, ενώ θα χρησιμοποιηθούν περίπου 3.000 βοηθητικοί ηθοποιοί. Επίσης, θα εργαστούν πολλοί Έλληνες επαγγελματίες διαφόρων κλάδων, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν και εξειδικεύτηκαν στον τομέα των κινηματογραφικών παραγωγών.

Πρόκειται για την τρίτη ταινία της εταιρείας παραγωγής μετά τις «The Enforcer» (Barracuda) και «The Expendables 4», η οποία θα γυριστεί στη Θεσσαλονίκη κατά το τελευταίο έτος και η πρώτη με πλοκή που εξελίσσεται στην πόλη.

Φόντο του κατασκοπευτικού θρίλερ αποτελούν η Πλατεία Αριστοτέλους, η Πλατεία Εμπορίου, το Καπάνι, τα στενά και τα τείχη της Άνω Πόλης, οι εγκαταστάσεις του αεροδρομίου και του μετρό. Τα γυρίσματα πραγματοποιούνται στα στούντιο της Millennium στη Θέρμη, σε όλη τη Θεσσαλονίκη και σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως η Χαλκιδική.

Είναι γνωστό πως σήμερα υπάρχουν ιδιαίτερα δημοφιλείς και πλατφόρμες όπως το Netflix, οι οποίες διαθέτουν πάρα πολλές διεθνείς παραγωγές (λχ. τουρκικές ή δανέζικες). Ωστόσο, απουσιάζουν ηχηρά οι ελληνικές. Αυτό, είναι κάτι που αλλάζει. Υπάρχει μέριμνα προκειμένου να ενισχυθούν ιδιαιτέρως οι παραγωγές οπτικοακουστικών έργων με κίνητρα για τη δημιουργία επενδυτικού περιβάλλοντος και την προσέλκυση εγχώριων και διεθνών παραγωγών οπτικοακουστικών έργων.

Η συνολική επένδυση στη χώρα μας για την παραγωγή των έργων ανέρχεται στα περίπου 58 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η δημόσια δαπάνη (επιστροφή cash rebate), σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, αγγίζει περίπου τα 19 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος είναι να υπάρχουν 15 Film Offices σε 13 Περιφέρειες της Ελλάδας, στον Δήμο Αθηναίων και στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Από τα Film Offices που έχουν συσταθεί, διαπιστώνεται ότι διευκολύνεται πολύ η ανάπτυξη της βιομηχανίας των οπτικοαουστικών μέσων άμεσα, καθώς παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες υποστήριξης στους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου.

Επί της ουσίας, η δουλειά του είναι να αναδεικνύει τα μέρη της χώρας μας για τη διεξαγωγή κινηματογραφικών έργων. Την ίδια στιγμή, με αυτόν τον τρόπο υποστηρίζει τους τοπικούς επαγγελματίες και σχεδόν όλους τους άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους εργαζόμενους στις κινηματογραφικές παραγωγές.

You may also like