Ανάλυση

Στο 23% της Δαδιάς οι μεγάλες ζημιές για το εμβληματικό δάσος του Έβρου

Ανάλυση

Στο 23% της Δαδιάς οι μεγάλες ζημιές για το εμβληματικό δάσος του Έβρου

Ξεκίνησε η αποτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε τον Αύγουστο το δάσος της Δαδιάς, με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, να εκτιμά πως περίπου το 1/5 του δάσους της Δαδιάς κάηκε ολοκληρωτικά σε αυτή της μεγάλης έκτασης καταστροφική πυρκαγιά.

Το αισιόδοξο είναι ότι παρά την μεγάλης έκτασης και σφοδρότητας πυρκαγιά, 42,26% έμεινε ανέγγιχτο από την πυρκαγιά, κάτι που αντιστοιχεί σε 178.949 στρέμματα.

Η πρώτη εκτίμηση του οργανισμού αποτυπώνει σε χάρτη την έκταση και τη σφοδρότητα της πυρκαγιάς, κάτι που αποτελεί το πρώτο βήμα, καθώς στη συνέχεια με τον ίδιο τρόπο θα καταγραφεί και η πρόοδος αποκατάστασης του δάσους, ενώ θα πραγματοποιηθεί και μελέτη αποκατάστασης.

Αναλυτικά σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ελέγχου:

Το 42,26% του δάσους παρέμεινε άκαυτο, ενώ από το υπόλοιπο 57,74% που αντιστοιχεί σε 245.299 στρέμματα έκτασης σε σύνολο 424.248 στρέμματα, μπορεί να βίωσε το καταστροφικό πέρασμα της πυρκαγιάς, αλλά όχι με την ίδια σφοδρότητα.

Σε ποσοστό 23,30% ήταν καταστροφικό το πέρασμα της πυρκαγιάς, που σημαίνει ότι κάηκαν σχεδόν όλα τα δέντρα. Ενώ με χαμηλή σφοδρότητα, που σημαίνει ότι κάηκαν οι χαμηλοί θάμνοι και δέντρα έως τα 3 μέτρα, το πέρασμα της πυρκαγιάς αντιστοιχεί στο 34,44%.

Η πρώτη αυτή αποτίμηση από τον ΟΦΥΠΕΚΑ έγινε αξιοποιώντας εξειδικευμένο εργαλείο για τη λήψη δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης, μαζί με επιτόπια επαλήθευση (TSI Post Fire Biodiversity Hub).

You may also like