Πρόσωπα

Στέφανος Κασσελάκης: Ποιος είναι ο υποψήφιος που έχει προκαλέσει συζητήσεις

Πρόσωπα

Στέφανος Κασσελάκης: Ποιος είναι ο υποψήφιος που έχει προκαλέσει συζητήσεις

Και κάπου στα ξαφνικά, και ενώ βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για το συνέδριο, ένας νέος ομογενής, έρχεται να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Mια υποψηφιότητα που φαίνεται να προσελκύει προσοχή και συζητήσεις.

O καταρρακωμένος λοιπόν ΣΥΡΙΖΑ του 17% φαίνεται να παρουσιάζει έναν τελείως διαφορετικό υποψήφιο για τα δεδομένα του: έναν νέο, μορφωμένο άνθρωπο, αμερικανοτραφή καπιταλιστή που έχει βάλει ως στόχο του «να ανταγωνιστεί τον Μητσοτάκη». Ποιος είναι λοιπόν ο νέος υποψήφιος, τι πρεσβεύει και ποια είναι η πορεία του.

Το πλούσιο βιογραφικό του

Κάνοντας μια αναζήτηση στο βιογραφικό του παρατηρούμε ότι αν και δραστηριοποιούμενος στο χώρο της ναυτιλίας, φαίνεται ότι η πορεία του αναζητά να βρει τον δρόμο της σε πολλούς τομείς. Μαθηματική Βαλκανιάδα, εργασία σε πολιτικά γραφεία και θέσεις ευθύνης σε ισχυρές οικονομικές οντότητες, αφήνουν την εντύπωση ότι ο νέος υποψήφιος είναι ένας άνθρωπος με πολυσυλλεκτικές ανησυχίες και προσανατολισμούς.

Όλα καλά ως εδώ. Θα αναρωτιόταν όμως κανείς πως «κολλάει» ο υποψήφιος με την “αριστερή”(ενίοτε) φιλοσοφία του ΣΥΡΙΖΑ και την αντίθεσή του στον «ανάλγητο» (όπως συχνά αποκαλούν στελέχη του) καπιταλισμό, και πως μπορεί ένας άνθρωπος με τέτοιο προφίλ να εκπροσωπήσει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Πολάκης (ο οποίος φαίνεται να εξελίσσεται και σε μεγάλο υποστηρικτή του!).

Η εργασία σε μια από τις ισχυρότερες τράπεζες του κόσμου και η στενή του σχέση με τον επιχειρηματικό χώρο όμως γεννά ένα βασικό ερώτημα: το κατά πόσο μπορεί να εκπροσωπήσει όχι τα στελέχη και μέλη του κόμματος, αλλά τους Έλληνες πολίτες. Ίσως τα “φτωχικά χρόνια” στην Εκάλη μετά την οικονομική καταστροφή των γονιών του να είναι αρκετά.

Οικογένεια και η σύντομη θητεία Goldman Sachs

Ο νεαρός υποψήφιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Εκάλη, ωστόσο λόγω εμπλοκής της οικογένειάς του με το παραδικαστικό κύκλωμα και την οικονομική κατάρρευση που αυτό επέφερε, «αναγκάστηκε να φύγει στην Αμερική» συνεχίζοντας το σχολείο σε ένα κολλέγιο εκεί.

Ωστόσο, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Kontra, αρνήθηκε να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις: «δεν έχω υποχρέωση να δώσω περισσότερα στοιχεία», σχετικά με αυτό που συνέβη στην οικογένειά του.

Μετά την μετοίκηση του στις ΗΠΑ (μόνος όπως έχει πει, κατά τη διάρκεια της εφηβείας), ακολούθησε και η μητέρα του αργότερα, ως καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Penn, στο ίδιο που σπούδασε και ο ίδιος.

Το 2003 προσελήφθη σε μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο διεθνείς τράπεζες επενδύσεων (αν όχι τη μεγαλύτερη), σε ηλικία μόλις 21 ετών, ωστόσο όπως είπε στο βίντεο με το οποίο ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του δεν ήταν αυτό το οποίο ήθελε να κάνει:

«Το 2009, στα 21 μου, εν μέσω οικονομικής κρίσης, βρήκα δουλειά στην Goldman Sachs και είδα από κοντά τι είναι Κεφάλαιο. Το να αγοράζεις τον κόπο του άλλου φτηνά. Το πόση αλαζονεία φέρνει το χρήμα. Γι’ αυτό και άφησα αυτή τη δουλειά. Πήρα δάνειο με προσωπική εγγύηση, και τρία χρόνια μετά κατάφερα να μπω στην ποντοπόρο ναυτιλία. Διαχειριζόμενος ρίσκο όλο το 24ωρο. Μετά από πολύ ιδρώτα, πήρα μια μεγάλη οικονομική ανάσα».

Η αλήθεια είναι ότι ίσως δεν έχει ξανακουστεί 20χρονος να εργάζεται στην Goldman Sachs. To κυριότερο όμως είναι ότι η «θητεία» του στον τραπεζικό κολοσσό συνέπεσε με μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, εκείνη της οικονομικής κρίσης.

Ωστόσο, χάρις στο δάνειο με «προσωπική εγγύηση» φαίνεται να τα κατάφερε μια χαρά στη ναυτιλία ο Κασσελάκης. Το πως τα κατάφερε να πάρει ένα τέτοιο δάνειο και να πείσει τις τράπεζες να του δανείσουν και μάλιστα χωρίς εμπειρία, είναι κάτι το οποίο δεν μας έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του.

Επιδιώξεις

«Ώρα να φτιάξουμε το Ελληνικό Όνειρο», είπε κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, καθώς μιας και έχοντας γαλουχηθεί στις ΗΠΑ, είναι κάτι που θέλει να το φέρει στην Ελλάδα. Ωστόσο όπως έχει πει ο ίδιος «δεν θα είναι copy paste του αμερικανικού».

Η βασική του επιδίωξη όμως είναι να ανταγωνιστεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αν και τον έχει γνωρίσει προσωπικά, τον έχει κατηγορήσει πως «από τότε που έγινε πρωθυπουργός, δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα κράτος δικαίου. Να φέρει λύσεις στον πολίτη. Έχει βάλει ακροδεξιά στοιχεία στην κυβέρνηση».

Ο ίδιος σίγουρα θεωρεί τον εαυτό του καταλληλότερο του Μητσοτάκη. Ίσως μιλάει και καλύτερα Αγγλικά από εκείνον, καθώς παρόλο που και οι δύο αποφοίτησαν από Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο, ο Κασσελάκης πέρασε και ως εθελοντής στο επιτελείο του Τζο Μπάιντεν. Και εκτός αυτού θα καταφέρει (όπως λέει) να φέρει λύσεις για την κοινωνία: «η υποψηφιότητα που τώρα θέτω δείχνει έναν άλλο δρόμο: Από την κοινωνία, για την κοινωνία».

You may also like