Ανάλυση

«STEKI 46»: Η σημασία της κατασκευής του πρώτου Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης στην Ελλάδα

Ανάλυση

«STEKI 46»: Η σημασία της κατασκευής του πρώτου Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης στην Ελλάδα

Η κυβέρνηση προχώρησε σε ένα τολμηρό βήμα, το οποίο αποτελούσε και προεκλογική δέσμευση. Την κατασκευή του πρώτου Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης στην Ελλάδα (ΧΕΧ).

Το «STEKI 46» στεγάζεται στα γραφεία του ΟΚΑΝΑ. Εφεξής, θα καλύπτονται οι καθημερινές ανάγκες των χρηστών σε σίτιση και ένδυση. Θα προμηθεύονται ΚΙΤ με υλικό για την ασφαλή χρήση (λχ. σύριγγες ή/και προφυλακτικά) και ΚΙΤ με υλικό προστασίας από την πανδημία του COVID-19. Θα λαμβάνουν επίσης συμβουλευτική ψυχολογική υποστήριξη, η οποία είναι κομβικής σημασίας για τα άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός το ζήτημα των ναρκωτικών: «είναι ένα πρόβλημα, ένα πραγματικό πρόβλημα, ένα πρόβλημα το οποίο είναι μαζί μας και το πρώτο το οποίο πρέπει να διασφαλίσουμε είναι τουλάχιστον την ασφάλεια των χρηστών, ώστε να μην καταφεύγουν σε μία πραγματικότητα που νομίζω ότι είναι πολύ οικεία σε όλους, σε ανεξέλεγκτη χρήση, σε πιάτσες, σε άλλα φαινόμενα τα οποία εν πάση περιπτώσει δεν συνάδουν με αυτό το οποίο θα φανταζόμασταν σε μία κοινωνία με στοιχειώδη ευαισθησία».

Το έργο του ΟΚΑΝΑ είναι σήμερα εξαιρετικά σημαντικό για τους τοξικομανείς και το κοινωνικό σύνολο. Για αυτό, ενισχύθηκε άμεσα με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων. Πέρα από το πλαίσιο λειτουργίας των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης με σαφείς όρους και προϋποθέσεις, ο νόμος 4737/2020 διεύρυνε το σκοπό του ΟΚΑΝΑ. Πλέον συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν όλες οι εξαρτήσεις, οι εξαρτητικές συμπεριφορές και ο εθισμός.

Η δημιουργία 5 Πολυδύναμων Κέντρων για την κάλυψη των αναγκών αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, εξαρτητικών συμπεριφορών και του εθισμού, η θετική γνωμοδότηση για τη διεύρυνση της χρήσης της Ναλοξόνης στο πεδίο και από άλλους επαγγελματίες υγείας, οι θεραπευτές για την πρόληψη θανάτων από υπερδοσολογία και η συμβολή του ΟΚΑΝΑ στην κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Ναρκωτικά, συνθέτουν το πολύπλευρο έργο της κυβέρνησης.

Στόχος παραμένει και ο εκσυγχρονισμός του κράτους πρόνοιας. Δημιουργούνται ταχύτατα οι απαραίτητες υποδομές για την πρόληψη και για την περίθαλψη όσων νοσούν ψυχικά και καταφεύγουν για οποιοδήποτε λόγο στις ναρκωτικές ουσίες. Ενδεικτικά, το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει στην ενίσχυση της πρόληψης και της αποτελεσματικής ένταξης της ψυχικής υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα.

Ωστόσο, τα κοινωνικά προβλήματα δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται μόνο από το κράτος. Σε μια υγιή κοινωνία είναι σημαντικό να καλλιεργείται η ευαισθητοποίηση και να δημιουργείται η κουλτούρα ότι όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε στο έργο. Οι επιχειρήσεις μπορούν να βοηθήσουν εξίσου σε αυτό. Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, αποτελεί η πρόσφατη απόφαση για την ανάπτυξη δράσεων συνεργασίας μεταξύ του ΕΒΕΑ και της Μονάδας Κοινωνικής Επανένταξης του ΟΚΑΝΑ.

Είναι πρώτη φορά που πραγματοποιείται κάτι τέτοιο και βοηθάει πολύ τους ανθρώπους που έχουν περάσει από τα δύσβατα μονοπάτια των εξαρτήσεων. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι: «Θέλουμε να γεφυρώσουμε τον κόσμο των επιχειρήσεων με τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Και να συνδράμουμε, ώστε να βγουν από το περιθώριο και να ενταχθούν σε μία κοινωνία που προοδεύει».

You may also like