Ανάλυση

Ο ρόλος της Ελλάδας απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις

Ανάλυση

Ο ρόλος της Ελλάδας απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις

Πολλές ισορροπίες έχουν αλλάξει στο διεθνές περιβάλλον μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ανάμεσα τους, και το ΝΑΤΟ ισχυροποιείται και αναδεικνύεται σε μια εξαιρετικά σημαντική υπερεθνική δομή ασφαλείας.

Αποτροπή και προστασία από τις ακόλουθες σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας που παρουσιάζονται, είναι μεταξύ των αποστολών του.

Την ίδια στιγμή, η χώρα μας δεν παρακολουθεί αμήχανα τις εξελίξεις που συντελούνται στο διεθνές περιβάλλον, αντιθέτως είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση κάθε σύγχρονης πρόκλησης ασφαλείας.

Ο ρόλος της Ελλάδας στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ είναι πιο κομβικός από ποτέ. Η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Έρικα Όλσον, είχε υπογραμμίσει με ξεκάθαρο τρόπο ότι «είμαστε ευγνώμονες που η Ελλάδα παραμένει ένας σταθερός και έμπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ που είναι απολύτως απαραίτητος για την ασφάλεια της νότιας πτέρυγας της συμμαχίας». Σε αυτή τη λογική, η ισχυροποίηση της χώρας μας συνεχίζεται.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις προκλήσεις διεθνούς ασφάλειας. Παράλληλα, διεθνοποιεί συνεχώς την τουρκική παραβατικότητα και προκλητικότητα. Ενώ, συσφίγγει τις σχέσεις της με πολλές χώρες του εξωτερικού και έχει δημιουργήσει μια εικόνα εμπιστοσύνης στο εξωτερικό.

Σε μόνιμη βάση προτάσσει το διεθνές δίκαιο, την υπεράσπιση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων και την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού, ενεργειακού και γεωπολιτικού της ρόλου, εντός μιας δύσκολης συγκυρίας.

Το επιτυχημένο ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ εξέθεσε, ουσιαστικά, την πολιτική και τη ρητορική αναθεωρητικών δυνάμεων, και τη γείτονα Τουρκία.

Περαιτέρω, οι κίνδυνοι για την ενότητα του ΝΑΤΟ τονίστηκαν ιδιαιτέρως από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα σήμερα αποτελεί ένα σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ ενώ μεταμορφώνεται με γρήγορο ρυθμός σε σύγχρονο κράτος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, έχει επισημάνει χαρακτηριστικά πως: «Η Ελλάδα, παρά τις αλλεπάλληλες προκλήσεις, επέστρεψε δυναμικά στο διεθνές γίγνεσθαι. Είναι ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά και στρατιωτικά και διαδραματίζει κομβικό ρόλο στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη. Η φωνή της ακούγεται σε όλο τον δημοκρατικό κόσμο και το κύρος της έχει αποκατασταθεί».

Η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας μας πραγματοποιείται μεθοδικά από την κυβέρνηση, με το βλέμμα στο μέλλον. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, γνωστοποίησε πρόσφατα την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την απόκτηση αεροσκαφών F-35. Έχει ήδη υπάρξει σχετική συζήτηση με στελέχη του προγράμματος (JSF PO- Joint Strike Fighter Program Office). Εφόσον όλα κυλήσουν βάσει χρονοδιαγράμματος, αναμένεται έναρξη παράδοσης των νέων μαχητικών 5ης γενιάς από το 2028.

Προηγήθηκε και η υψίστης σημασίας, αμυντική συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας, η οποία έχει τεράστιες επιπτώσεις στην ισορροπία ισχύος στην πολυτάραχη γειτονία μας. Με το σύμφωνο της στρατηγικής συνεργασίας, η Ελλάδα πέτυχε να συμπεριληφθεί η ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής. Η τελευταία, δύναται να ενεργοποιηθεί αν η χώρα μας δεχθεί ένοπλη επίθεση εναντίον τμήματος ή μέρους της κυριαρχίας της. Αυτό περιλαμβάνει και την περίπτωση που ο επιτιθέμενος ενδέχεται να είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ.

Συντακτική Ομάδα inbox.gr

You may also like