Ανάλυση

Μείωση των φορολογικών βαρών: Αντίδοτο στην ακρίβεια;

Ανάλυση

Μείωση των φορολογικών βαρών: Αντίδοτο στην ακρίβεια;

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, μειώθηκε σημαντικά η φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών στην Ελλάδα για το 2021. Σε καλύτερο μισθολογικό επίπεδο εμφανίζονται οι οικογένειες με παιδιά, σε σχέση με το παρελθόν.

Όπως είναι φανερό, βελτιώνονται συνεχώς οι φορολογικές συνθήκες για τους πολίτες. Η κυβέρνηση προχωράει με σταθερά βήματα, ώστε να συνεχιστούν οι θετικές αλλαγές στον συγκεκριμένο τομέα. Μια προεκλογική δέσμευση, η οποία κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας, αποκτά μεγαλύτερη σημασία.

Η κατάσταση για τον μέσο εργαζόμενο είναι σαφώς βελτιωμένη, καθώς διέθετε καθαρό μέσο φορολογικό συντελεστή 22,4% το 2021, συγκριτικά με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Ο τελευταίος, ανέρχονταν στο 24,6%. Το ποσοστό μεικτών αποδοχών των εργαζομένων που απορροφά το Δημόσιο σε φόρους και εισφορές, έχει μειωθεί κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό είναι αποτέλεσμα των μειώσεων στη φορολογία εισοδήματος και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν πάντα. Το έργο που γίνεται, είναι προϊόν μια συντονισμένης προσπάθειας να αλλάξουν οι δυσμενείς συνθήκες που επικρατούσαν στη χώρα μας. Τα μέτρα και κίνητρα που παρέχονται σήμερα στους πολίτες, έχουν ως στόχο να βελτιώσουν το διαθέσιμο εισόδημά τους και πιο συγκεκριμένα, της νέας γενιάς που δοκιμάστηκε από τις δύσκολες συγκυρίες της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας.

Βελτίωση εντοπίζεται και στα φορολογικά έσοδα. Καταγράφηκε σημαντική αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ και από τον φόρο εισοδήματος. Υποστηρίχθηκε η πορεία του προϋπολογισμού στο πρώτο τετράμηνο του έτους. Το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 3,316 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, 33,1% χαμηλότερα σε σχέση με τον στόχο και 62,3% χαμηλότερα έναντι του αντίστοιχου στο α’ τετράμηνο του 2021. Όλα αυτά τα στοιχεία, είναι ιδιαιτέρως θετικά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο φιλοεπενδυτικός προσανατολισμός της κυβέρνησης και η εξωστρέφεια της χώρας μας είναι μια ακόμη αξιοσημείωτη μεταβλητή της μεγάλης εικόνας. Μεταξύ άλλων, οδηγεί στην ανάπτυξη και στην προσέλκυση καλά αμειβόμενων νέων θέσεων εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας, η οποία αφορά την εξάλειψη της διπλής φορολογίας σχετικά με τους φόρους εισοδήματος.

Η πρόληψη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, η βελτίωση των οικονομικών σχέσεων και η συνεργασία πάνω στα φορολογικά θέματα, είναι ο κύριος σκοπός της. Μεγάλη, ωστόσο, σημασία έχει και για την εφαρμογή των πρόσφατων διεθνών φορολογικών κανόνων, για την διαφάνεια, για την διευκόλυνση της ανάπτυξης οικονομικών σχέσεων και για την μεγαλύτερη προώθηση των επενδύσεων.

Το πρόσωπο της χώρας μας μεταμορφώνεται. Με την πάροδο του χρόνου, πλησιάζει και η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Η Morgan Stanley προβλέπει 3,2% ανάπτυξη για φέτος και 2,5% το 2023. Η ανεργία αναμένεται ότι μειωθεί περισσότερο, σε 13,7% φέτος και σε 12,5% το 2023. Ο πληθωρισμός θα κινηθεί σε 6,3% φέτος και θα υποχωρήσει στο 1,6% το 2023.

Το ΑΕΠ της χώρας μας επέστρεψε στα προ πανδημίας επίπεδα, ήδη από το 2021. Σε όλους τους τομείς και τις κατηγορίες παρατηρείται ευρεία οικονομική ανάκαμψη. Ειδικά η ιδιωτική κατανάλωση, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές, ενισχύονται σημαντικά σε σχέση με τα περασμένα έτη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το έργο που συντελείται βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Συντακτική Ομάδα inbox.gr

You may also like