Δηλώσεις

Πλεύρης: Στην άρση μέτρων θα πάμε μετά το Πάσχα, θα ανακοινώσουμε τον οδικό χάρτη

Δηλώσεις

Πλεύρης: Στην άρση μέτρων θα πάμε μετά το Πάσχα, θα ανακοινώσουμε τον οδικό χάρτη

Δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης στην συνέντευξη στον Τ/Σ ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι επιστρέφουμε στη ζωή μας όπως ήταν προ Covid, γιατί η Covid είναι ακόμα εδώ. Απλώς από τον Μάιο, δηλαδή μετά το Πάσχα, θα υπάρχει μία περαιτέρω αποκλιμάκωση στα μέτρα. Αυτή τη στιγμή, για τους εμβολιασμένους συμπολίτες μας η αποκλιμάκωση είναι σχεδόν ολική, αν εξαιρέσουμε τη χρήση μάσκας.» και πως « αυτό το οποίο εξετάζεται, ήδη έχει παρουσιαστεί εδώ και δύο εβδομάδες στην Επιτροπή και υπάρχει μία κατ’ αρχήν τοποθέτηση των μελών, είναι, πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι να δούμε ένα συνολικό πλαίσιο πρόσβασης στους χώρους, ενδεχομένως και χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά με κάποιους άλλους όρους», «η χώρα μας δεν βρίσκεται εκτός ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Όλες οι χώρες αποκλιμακώνουν τα μέτρα, αναλόγως το κατά πόσο πιέζεται το εθνικό σύστημα υγείας κάθε χώρας. Αυτό είναι το κριτήριο δηλαδή, όχι ο αριθμός των κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή, μπορώ να σας πω ότι ίσως είμαστε από τις χώρες που εξακολουθούμε να κρατάμε μέτρα και τον Απρίλιο, ενώ άλλες τα έχουν άρει νωρίτερα. Για ποιο λόγο; Γιατί υπάρχει η αίσθηση στην επιστημονική κοινότητα ότι πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι αυτομάτως θα υπάρξει ένα «φωτεινό παράθυρο» ως προς την πανδημία».

Όσον αφορά την τέταρτη δόση δήλωσε: «Θεωρητικά, αυτή τη στιγμή, όλα είναι πιθανά σε ό,τι έχει να κάνει με την 4η δόση, γιατί αυτό είναι ένα αμιγώς επιστημονικό θέμα», και πως «οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, όπως και εμείς, έχουμε καταλήξει σε ένα ηλικιακό όριο ως σύσταση για την 4η δόση, αλλά εντός του Απριλίου περιμένουμε τις αποφάσεις των επιστημονικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τότε θα υπάρξει συνολικά μία κοινή πολιτική».
Όσον αφορά τον εορτασμό του Πάσχα υπογράμμισε πως: «προφανώς θα συζητηθεί και στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων το τι θα ισχύσει το Πάσχα, αλλά η πραγματικότητα δεν θα απέχει από αυτό το οποίο έχουμε σήμερα.

Δηλαδή πλήρης ελευθερία κινητικότητας, τουλάχιστον στον εμβολιασμένο πληθυσμό, και σε κλειστούς και σε ανοιχτούς χώρους, ενώ δεν απαγορεύονται και οι συγκεντρώσεις. Προφανώς θα υπάρχουν κάποιες συστάσεις, αλλά δεν μπαίνουμε σε περιορισμούς που θα αφορούν για παράδειγμα στον αριθμό των ατόμων στο πασχαλινό τραπέζι από τη στιγμή που λειτουργούν τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Θα ήταν παράλογο», «είναι βασικό ότι για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια θα γίνει κανονικά ο Επιτάφιος» και πως «στο Πάσχα πηγαίνουμε με τους κανόνες που έχουμε τώρα, οι οποίοι είναι αρκετά πιο ήπιοι συγκριτικά με τα μέτρα που είχαμε πριν ένα χρόνο» .

You may also like